Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πολυκατοικίες και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα, την 25η ημέρα μιας σύγκρουσης που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει μετατραπεί σε “νεκροταφείο” για τα παιδιά, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα περίχωρα της πόλης της Γάζας την Τρίτη, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 150 άτομα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς.
Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε τουλάχιστον 47 πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια και ομάδες διάσωσης να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα σε στριμμένα μέταλλα και δύο τεράστιους κρατήρες. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια» σφαγή.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στόχο τον καταυλισμό για να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι – έναν βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος, όπως είπε, είχε καταλάβει με τους μαχητές του πολιτικά κτίρια στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα αρχικά υποστηρίχθηκε πως το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς είναι νεκρό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του ένα προπύργιο της Χαμάς στη δυτική Τζαμπαλίγια ενώ εξουδετέρωσε τον διοικητή της Χαμάς Εμπραχίμ Μπιάρι. Σύμφωνα με τους IDF ο Μπιάρι ήταν ο διοικητής του κεντρικού τάγματος της Τζαμπάλια και ήταν ο επιβλέπων όλων των μαχών στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τον Χαγκάρι το τελευταίο 24ωρο ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 50 άνδρες της Χαμάς.
Η Χαμάς από την πλευρά της ωστόσο διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ένας από τους διοικητές της βρισκόταν στη Τζαμπάλια όταν ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό νωρίτερα την Τρίτη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες.
Σε μια δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η ομάδα είπε ότι ο ισραηλινός ισχυρισμός ήταν «ένα αβάσιμο ψέμα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και ερωτηθείς αν ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ότι υπήρχαν άμαχοι στην Τζαμπάλια, ένας εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων σε μια πολύπλοκη επιχείρηση: «Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου […] Λέγαμε εδώ και μέρες: Μετακινηθείτε νότια, άμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλώ μετακινηθείτε νότια”».
Το μακελειό έγινε εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς και προειδοποιήσεων από οργανισμούς για παραπαίουσες προσπάθειες βοήθειας και «φρικτές» συνθήκες για τους αμάχους.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η Χαμάς ανέφεραν νέες συγκρούσεις, ιδίως γύρω από την πόλη της Γάζας, όπου ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό στόχευσαν εισόδους τούνελ και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων. Οι μαχητές της Χαμάς απάντησαν με πολυβόλα και πυραύλους. Οι IDF δήλωσαν ότι δύο στρατιώτες τους σκοτώθηκαν και ότι η Χαμάς είχε δεκάδες απώλειες.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει ορισμένους από τους περίπου 240 ομήρους που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα. “Θα απελευθερώσουμε έναν ορισμένο αριθμό ξένων τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Πέντε όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, τέσσερις μέσω διαπραγματεύσεων και ένας, ο Όρι Μεγκίντις, με διάσωση από τον ισραηλινό στρατό.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 3.542 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς που εκδόθηκαν πριν από τα πλήγματα στην Τζαμπάλια.
«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ. «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά. Είναι μια ζωντανή κόλαση για όλους τους άλλους». Χωρίς κατάπαυση του πυρός και μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας «τρέχουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη που πλήττει αθώα παιδιά», δήλωσε ο Έλντερ.
Ο Craig Mokhiber, διευθυντής του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον χειρισμό από τον οργανισμό αυτού που αποκάλεσε «κλασική περίπτωση γενοκτονίας».
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκλείσει την κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι η εκστρατεία για την εξάλειψη της Χαμάς – η οποία ξεκίνησε τη σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου με μια δολοφονική επίθεση στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους – θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.
«Η Χαμάς, με την ψυχοπαθή ηγεσία της και τους σαδιστές δολοφόνους της, πρέπει να πάψει να υπάρχει», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. «Αυτές οι τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιτραπεί να ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας».
Οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να αποφύγουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και ενθάρρυναν τους πολίτες να μετακινηθούν σε “προστατευόμενες περιοχές” στο νότο, όπου θα μπορούσαν να λάβουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα, δήλωσε ο Hanegbi. “Αυτή είναι η δέσμευσή μας ως χώρα που ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου. Αυτός είναι επίσης ο τρόπος για να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε τη νομιμότητα, χωρίς την οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος”.
Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ, επικαλούμενο την ανησυχία ότι η Χαμάς θα αποσπάσει τη βοήθεια, έχει περιορίσει τις προμήθειες σε 14 φορτηγά με τρόφιμα, νερό και φάρμακα κατά μέσο όρο ημερησίως. Ο ΟΗΕ λέει ότι 100 φορτηγά είναι το ελάχιστο για να συντηρηθούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Πριν από τη σύγκρουση εισέρχονταν καθημερινά 400 έως 500 φορτηγά.
Παρακινούμενο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία φοβάται ότι η δυσχερής θέση των Παλαιστινίων θα πυροδοτήσει αναταραχές σε ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ υποσχέθηκε τη Δευτέρα μια “μεγάλη αύξηση”, ξεκινώντας με 80 φορτηγά που έχουν προγραμματιστεί να εισέλθουν την Τρίτη μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.
Οι οργανισμοί βοήθειας δήλωσαν ότι οι δρόμοι γεμάτοι ερείπια, οι βομβαρδισμοί, η έλλειψη καυσίμων και η δημόσια αναταραχή εμποδίζουν τη διανομή της όποιας βοήθειας φτάσει.
Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 67 εργαζόμενους της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), περιπλέκοντας τις προσπάθειες για τη λειτουργία 150 καταφυγίων που έχουν κατακλυστεί από περισσότερους από 670.000 εκτοπισμένους.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram