Ένα αμφιλεγόμενο νέο νόμο θέσπισε η Ισπανία που καθιστά νόμιμο για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να χρεώνουν εξτρά στους επισκέπτες που επιλέγουν να κάθονται στη σκιά σε μία από τις πιο ζεστές επαρχίες της χώρας.
Η Ανδαλουσία, στον άνυδρο νότο της χώρας, η οποία πέρυσι υποδέχθηκε 14,3 εκατομμύρια τουρίστες, αποφάσισε ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να ορίζουν διαφορετικές τιμές για τα τραπέζια ανάλογα με το αν βρίσκονται στον ήλιο ή στη σκιά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Μέχρι και 10 ευρώ η έξτρα χρέωση για να κάτσεις στη σκιά
Ο Ρούμπεν Σάντσεθ, εκπρόσωπος της ένωσης καταναλωτών Facua, δήλωσε ότι τα εστιατόρια δεν μπορούν να χρεώνουν «περισσότερα από 10 ευρώ» για ένα τραπέζι υπό σκιά, όπως αναφέρει το The Press Olive.
Πάντως, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, προειδοποίησε την Τετάρτη πως τα εστιατόρια θα μπορούν να υποβληθούν σε «αναφορές και ποινές» εάν δεν τηρούν τους κανόνες σχετικά με τα μενού, τις τιμές, τα φιλοδωρήματα, τις κρατήσεις, τους λογαριασμούς και τους τρόπους πληρωμής.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Ωστόσο, τους επιτρέπει να ορίζουν διαφορετικές τιμές για τραπέζια στον ήλιο ή στη σκιά, με μία συγκεκριμένη προϋπόθεση: Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται πριν παραγγείλουν πως οι τιμές είναι αυξημένες εάν καθίσουν σε ένα τραπέζι υπό σκιά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε μέσω του μενού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, επίσης, τα εστιατόρια δεν μπορούν να προσφέρουν μενού μόνο μέσω ενός κώδικα QR, καθώς «δεν έχουν όλοι smartphone ικανό να διαβάζει κωδικούς QR».
Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, η τιμολόγηση του μενού πρέπει επίσης να είναι «πλήρης» δηλαδή να περιλαμβάνει τον ΦΠΑ. Και οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων που δεν περιλαμβάνονται στο μενού «σαφώς και ορατά». Αυτό σημαίνει ότι η προφορική ενημέρωση του πελάτη για τις τιμές δεν είναι αρκετή και μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.
Ο Σάντσεθ πρόσθεσε επίσης πως οι πελάτες δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό της βρύσης πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο.
Τι γίνεται με τα φιλοδωρήματα
Όσον αφορά στα φιλοδωρήματα, ο Σάντσεθ τόνισε πως η απόφαση να αφήσει κάποιος φιλοδώρημα εξαρτάται από τον κάθε πελάτη, πράγμα που σημαίνει ότι μια υποχρεωτική πρόσθετη «χρέωση εξυπηρέτησης» είναι παράνομη.
Σημειώνεται πως η Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, καταγράφει συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, το 2021, η πόλη Κόρδοβα κατέγραψε ρεκόρ 47,6 βαθμών Κελσίου.
Οι νέοι κανόνες που θέσπισε η Ισπανία για τους ταξιδιώτες
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Ισπανία εισήγαγε έναν κατάλογο νέων απαγορεύσεων ρητά για τους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα.
Αυτό περιλάμβανε να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι έχετε αρκετά μετρητά για να συντηρήσετε τον εαυτό σας για όλο το ταξίδι – εάν την επισκέπτεστε από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κάπνισμα απαγορεύτηκε επίσης σε ορισμένες παραλίες, ακολουθώντας τις πολιτικές που εισήχθησαν στη Βαρκελώνη το 2022. Οι παραβάτες τις επηρεαζόμενες κοινότητες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο εάν συλληφθούν με ένα τσιγάρο δίπλα στη θάλασσα.
Το 2022, το νησί των Βαλεαρίδων, η Μαγιόρκα, εισήγαγε επίσης έναν κώδικα ενδυμασίας, απαγορεύοντας τα μπλουζάκια χωρίς τιράντες, τα μαγιό, τις ποδοσφαιρικές εξαρτήσεις και τα αξεσουάρ που αγοράζονται από πλανόδιους πωλητές (όπως χρυσές αλυσίδες και καπέλα που λάμπουν στο σκοτάδι) στα μπαρ και τα εστιατόρια.
Hotspots όπως η Βαρκελώνη και το Αλικάντε εισήγαγαν επίσης νέους νόμους για τον θόρυβο, απειλώντας με πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ για τη διατάραξη της ησυχίας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram