L Maris

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Πλαφόν στο φυσικό αέριο μόνο για τρεις μήνες

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Με τις πολιτικές της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση να γράφονται και να ξεγράφονται ανάλογα με τις πιέσεις αλλά και τα συμφέροντα των κρατών -μελών, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το προσχέδιο των μέτρων που θα δοθούν στις χώρες και θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες η Επιτροπή αν και επισημαίνει ότι οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί από την αιχμή του καλοκαιριού, παραδέχεται ότι παραμένουν σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα για μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων. «Όλο και περισσότεροι πολίτες κινδυνεύουν με ενεργειακή φτώχεια. Οι ευάλωτοι καταναλωτές επηρεάζονται περισσότερο, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά επιβαρύνονται όλο και πιο πολύ από δαπανηρούς λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος».

Το οξύμωρο είναι ότι αν και η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι συνθήκες αυτές απαιτούν δράση, ιδίως για το φυσικό αέριο και τις επιπτώσεις του στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία σε ότι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις οι πολιτικές της δείχνουν την σοβαρή αδυναμία της να συγκεράσει τις διαφωνίες και να βρει ένα κοινό πεδίο δράσης.

NOVA

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο κύριο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο της Ολλανδίας, το Title Transfer Facility (TTF) όπως αναφέρεται, παραμένουν σε πρωτοφανή επίπεδα και είναι πολύ ασταθείς, ευνοώντας την εκτίναξη των τιμών και την κερδοσκοπία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ, προτείνει ένα νέο δείκτη τιμών αποκλειστικά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα βασίζεται στην αυθημερόν απεικόνιση τιμών.  Ο φορέας των ευρωπαίων ρυθμιστών στην ενέργεια (ACER) θα επιφορτιστεί να παρουσιάσει το νέο δείκτη αναφοράς μέχρι το τέλος του 2022 ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2023, όταν η ΕΕ θα προετοιμάζεται για τον ανεφοδιασμό του επόμενου χειμώνα. Η ΕΕ προτείνει επίσης την εφαρμογή πλαφόν και στις ενδοημερήσιες διακυμάνσεις των παραγώγων προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αστάθεια των τιμών.

Mechanical Solutions

Για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει εκτενώς και την Ελλάδα, η Κομισιόν αντιπροτείνει ένα ανώτατο όριο τιμής για τις συναλλαγές στο TTF, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται ως έσχατη λύση σε περιόδους ακραίων διακυμάνσεων και για περίοδο μόλις τριών μηνών.

Η Επιτροπή παίρνει αποστάσεις και από το Ιβηρικό μοντέλο που υιοθέτησαν από την Άνοιξη η Ισπανία και η Πορτογαλία και το οποίο προβλέπει πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το έγγραφο της Κομισιόν αναφέρει ότι η  εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμής κατά το μοντέλο αυτό έχει μειώσει τις τιμές στις δύο χώρες, αλλά ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως αναφέρεται τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι διαφορετικά όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα και  τις διασυνδέσεις.

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα, η ΕΕ εμμένει στην απόφασή της για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση κατά 15%. Ο στόχος αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες και να γίνει υποχρεωτικός με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας μεταξύ των χωρών της ΕΕ για προμήθειες φυσικού αερίου, η οποία θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει το αργότερο έως την Άνοιξη του 2023 ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου.

Τέλος, η Κομισιόν περιλαμβάνει στην δέσμη μέτρων και stress tests για τις ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες κρίσιμες υποδομές της ΕΕ μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου NordStream.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button