Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Ομοφυλοφιλία στο Κατάρ: Τι προβλέπει η σκληρή νομοθεσία τους

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 λαμβάνει χώρα στo Kατάρ, ο σχολιασμός δεν επικεντρώνεται τόσο στο παιχνίδι, όσο στο όχι και τόσο τιμητικό ιστορικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα της διοργανώτριας χώρας. Ποιοι είναι λοιπόν οι νόμοι του Κατάρ για την ομοφυλοφιλία και πώς τιμωρούνται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα;

Ο νόμος του Κατάρ ορίζει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για «παρακίνηση ή αποπλάνηση άνδρα ή γυναίκας να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες ενέργειες». Επίσης, ορίζει την ίδια τιμωρία για όποιον «υποκινεί» ή «παρασύρει» έναν άνδρα να «διαπράξει σοδομισμό». Ωστόσο, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, βάσει του Ποινικού Κώδικα του 2004, ο οποίος ποινικοποιεί την ομόφυλη δραστηριότητα, μπορούν να τιμωρηθούν ακόμα και με βαρύτερες ποινές, έως και επτά ετών φυλάκισης.

NOVA

Μάλιστα, η συντηρητική μουσουλμανική χώρα υιοθετεί μια ερμηνεία του νόμου της Σαρία, η οποία για άτομα του ίδιου φύλου που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους ορίζει ως τιμωρία ακόμα και τη θανατική ποινή.

Τι γίνεται με όσους συλλαμβάνονται

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντόπισε πρόσφατα μια σειρά περιπτώσεων όπου άτομα δέχθηκαν σκληρούς και επανειλημμένους ξυλοδαρμούς, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Λέγεται ότι οι κρατούμενοι έλαβαν εντολή να παρακολουθήσουν «συνεδρίες θεραπείας» σε κυβερνητικά κέντρα ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους.

Τί σκέφτονται οι φίλαθλοι

Πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ήθελαν να δουν τους αγώνες από κοντά. Όμως, καθώς έμαθαν περισσότερα για τους νόμους για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη διοργανώτρια χώρα, έπαψαν να το σκέφτονται. Τέτοιες ανησυχίες συμμερίζονται οι φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να μην επιθυμούν να παρακολουθήσουν το τουρνουά ούτε στην τηλεόραση.

Η στάση του κράτους του Κατάρ απέναντι στην ομοφυλοφιλία

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Κατάρ και πρεσβευτής του Μουντιάλ, Κάλιντ Σαλμάν, περιέγραψε την ομοφυλοφιλία ως «πνευματική βλάβη», ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, αντιμετώπισε έντονη κριτική επειδή διέταξε τους ομοφυλόφιλους θαυμαστές που επισκέπτονται το Κατάρ να μην πραγματοποιήσουν καμία διαμαρτυρία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ξένοι ταξιδιώτες θα πρέπει «να σέβονται τους νόμους της χώρας υποδοχής τους».

Mechanical Solutions

Σε σχέση με τα συμβάντα, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Υποστηρικτών Ποδοσφαίρου ανέφερε: «Ποτέ ξανά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν πρέπει να ανατίθεται αποκλειστικά με βάση τα χρήματα και τις υποδομές. Καμία χώρα που καταπατά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των γυναικών, των εργαζομένων ή οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα δεν θα έπρεπε να έχει την τιμή να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
skynews

Σχετικά άρθρα

Back to top button