Η πλειοψηφία των νέων στην Ευρώπη θέλουν τη χώρα τους εντός ΕΕ, όπως καταδεικνύει έρευνα του Ιδρύματος του ομίλου TUI. Ωστόσο, διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Η πλειοψηφία των νέων σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα δεν τείνει προς λαϊκιστικές πολιτικές και απόψεις, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας YouGov για λογαριασμό του Ιδρύματος του ομίλου TUI. Το 71% των 6.080 ερωτηθέντων νέων ηλικίας 16 έως 26 ετών δεν επιθυμούν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ –το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ανήλθε σε 61% (-10%).
Η αύξηση του ποσοστού αυτού σχετίζεται σε κάθε περίπτωση με την επενέργεια του Brexit, εκτιμά ο Μάρκους Σπίτερ, ερευνητής του Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο Βερολίνο, ο οποίος συμμετείχε συμβουλευτικά στη διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Ο ίδιος εκτιμά παράλληλα ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμβάλλει θετικά στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ιδέας. «Έχει ένα φιλοευρωπαϊκό όραμα και μιλά πολύ θετικά για την ΕΕ – σε αντίθεση με τους λαϊκιστές, οι οποίοι επιτίθενται τακτικά στην ΕΕ».
Μικρή εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Την ίδια ώρα η έρευνα καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης: μόλις ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) εμπιστεύονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν σε συνδικάτα, εκκλησίες και στα ΜΜΕ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσπιστία τους απέναντι στα πολιτικά κόμματα.
Οι νέοι δηλώνουν ότι θέλουν να δουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα τους. Μόλις το 17% συνολικά πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία κατέγραψε η Ελλάδα, με το 66% των νέων της χώρας να απαντά ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί τόσο άσχημα ώστε απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Ακολουθεί η Ιταλία με ποσοστό 51%. «Οι άνθρωποι (σ.σ. αυτών των ηλικιών) βρίσκονται γενικά πιο κοντά στη δημοκρατία και την πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένοι από αυτές», επισημαίνει ο Μάρκους Σπίτερ. Πάντως το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει στη δημοκρατία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 6% θα προτιμούσε κάποιο άλλο σύστημα διακυβέρνησης. Η τάση να υιοθετούν λαϊκιστικές απόψεις είναι χαμηλότερη στη Γερμανία (7%), με την Πολωνία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 23%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα σημαντικότερο καθήκον της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως απάντησε το 44% των ερωτηθέντων.
Δυσπιστία προς τα δημόσια ΜΜΕ στην Ελλάδα
Mόλις το 30% προτιμά έντυπες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών
Όσοι τείνουν προς λαϊκιστικές απόψεις είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και τους θεσμούς. Μάλιστα 64% εξ αυτών επιθυμούν να λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ειδικοί αντί των εκλεγμένων πολιτικών.
Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ενημερώνεται για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μέσω διαδικτύου ενώ μόλις το 30% προτιμά έντυπες εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών. Τα δημόσια ΜΜΕ έχουν υψηλά ποσοστά αποδοχής σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία. Αντιθέτως στην Πολωνία και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό αυτών που τα εμπιστεύονται.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram