Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Οι «μεταλλαγμένοι» λύκοι του Τσερνόμπιλ έχουν αναπτύξει αντοχή στον καρκίνο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στους έρημους δρόμους του Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει αντοχή απέναντι στον καρκίνο,  αυξάνοντας τις ελπίδες ότι τα εν λόγω ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την ασθένεια.

Υπενθυμίζεται, ότι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986 – με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να απομακρύνονται από την πόλη, καθώς η έκρηξη απελευθέρωσε ραδιενέργεια που προκαλεί καρκίνο.

NOVA

Από τότε η περιοχή παραμένει εγκαταλελειμμένη, καθώς έχει τεθεί ζώνη αποκλεισμού για να εμποδίσει τους ανθρώπους να εισέλθουν σε μια περιοχή 1.000 τετραγωνικών μιλίων, όπου η ακτινοβολία εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Πάντως, ορισμένα ζώα όπως λύκοι και άλογα περιφέρονται στις ερημιές της εκκενωμένης πόλης περισσότερα από 35 χρόνια μετά την καταστροφή.

Η Κάρα Λοβ, εξελικτική βιολόγος στο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ερευνά το γεγονός ότι οι λύκοι του Τσερνόμπιλ επιβιώνουν παρά την έκθεση αρκετών γενεών τους σε ραδιενεργά σωματίδια. Επισκέφτηκε με την ομάδα της την περιοχή το 2014 και τοποθέτησε ραδιοκολάρα στους λύκους ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους. Τα εν λόγω περιλαίμια δίνουν στην ομάδα «μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται» σύμφωνα με την ίδια. Πήραν μάλιστα και δείγματα αίματος για να κατανοήσουν πώς αντιδρά το σώμα των λύκων στην καρκινογόνο ακτινοβολία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λύκοι του Τσερνόμπιλ εκτίθενται σε 11,28 millirem ακτινοβολίας κάθε μέρα για ολόκληρη τη ζωή τους, το οποίο είναι πάνω από έξι φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο ασφαλείας για τον άνθρωπο.Η επιστήμονας διαπίστωσε ότι οι λύκοι έχουν αλλοιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι εντόπισε συγκεκριμένα τμήματα της γενετικής πληροφορίας των ζώων που φάνηκαν ανθεκτικά στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πολλές έρευνες σε ανθρώπους έχουν βρει μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου με την παρουσία της παραλλαγής του γονιδίου BRCA να καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, για παράδειγμα. Όμως η εργασία της Λοβ προσπάθησε να εντοπίσει προστατευτικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από αυτόν.

Mechanical Solutions

Η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπόδισαν την Κάρα Λοβ και τους συνεργάτες της να επιστρέψουν στην περιοχή  τα τελευταία χρόνια.Η ίδια δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι και οι συνεργάτες εκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς».

Η εξελικτική βιολόγος παρουσίασε τα ευρήματά της στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ολοκληρωτικής και Συγκριτικής Βιολογίας στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button