Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Κοσσυφοπέδιο – Σερβία: Πολιτική Ανάλυση | του Μηνά Ρασούλη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Οι πολιτικές κινήσεις της τελευταίας τριετίας από την διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου , πρόθυμο να επιδιώξει τα δικά του εθνικά συμφέροντα, έγιναν μεγάλα εμπόδια στο να τα αποδεχτούν η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε , αφού η Πρίστινα τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να μην επιτρέψει σε δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους σερβικής καταγωγής να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, λειτουργώντας οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραβιάζοντας την συνθήκη των Βρυξελλών του 2013, που η ίδια η αλβανική πλευρά έχει υπογραφή.

Η ασυνέπεια αυτή έργων και πράξεων , χωρίς την έγκριση της Αμερικής εκνεύρισε και την Ε.Ε που παρακολουθεί αμήχανα την αποτυχία εγκατάστασης δημοκρατικής εκλεγμένης τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δύο επόμενες πολιτικές κινήσεις , που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς των Αλβανών στην υπερβολική αύξηση φορολογίας των σερβικών προϊόντων και η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατόχων Κοσσυφοπεδίου, που έφεραν σερβικές πινακίδες επέφεραν νέους περιορισμούς στον σερβικό πληθυσμό.

NOVA

Βασικά οι ΗΠΑ ήθελαν τον αυτοαποκαλούμενοι πρωθυπουργό Κούρτι έξω από την πολιτική σκηνή, από το 2020. Αλλά δεν το υποστήριξαν τα στελέχη του Κούρτι από την Πρίστινα, αφού τα ελέγχει. Τον Μάρτιο του 2020, ο Κούρτι αντιμετώπισε την πρώτη κρίση από τις ΗΠΑ , αρνούμενος να ακολουθήσει τις πολιτικές οδηγίες του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Γράφτηκε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, άσκησε τεράστια πίεση στον μικρότερο εταίρο του Κούρτι στον συνασπισμό, τη δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία απέσυρε την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση.

Ήταν τέτοια η αντίδραση της οργάνωσης του Κούρτη για την παρέμβαση των ΗΠΑ που ένα χρόνο αργότερα, όταν διεξήχθησαν εκλογές τον Μάρτιο του 2021, το κόμμα του Κούρτι, το Κίνημα Αυτοδιάθεσης (LVV), κέρδισε με περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων. Τότε, όπως και τώρα, ο Κούρτι στάθηκε απέναντι στην Ουάσιγκτον, η οποία τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αναγκάσει το Κοσσυφοπέδιο να υπογράψει πολιτικές που πολλοί στη χώρα δεν πιστεύουν ότι είναι προς τα εθνικά τους συμφέροντα. Το χειρότερο, ορισμένοι πολιτικοί στο Κοσσυφοπέδιο βλέπουν την πολιτική των ΗΠΑ ως αποδυνάμωση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Κούρτι προσπαθεί να διατηρήσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου , ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ πραγματικά πίστευαν ότι θα κρατούσαν – και προσπαθούν να κρατήσουν – το Κοσσυφοπέδιο σε αυτό το ανασταλμένο, αναβαλλόμενο κράτος κυριαρχίας. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τροχιά της δυτικής πολιτικής και εάν η τουρκική διπλωματία γίνει πιο ενεργή στα Βαλκάνια, μετά την χθεσινή απόφαση της να αναπτύξει εφεδρικό τουρκικό τάγμα η αναζήτηση ενός ευρύτερου διπλωματικού δικτύου από πλευράς Κούρτι θα ενταθεί στο Κοσσυφοπέδιο

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια απέδειξε μετά την πολιτιστική εισβολή της , ότι επιθυμεί να επιστρέψει με ποιο ενεργό τρόπο στα Βαλκάνια. Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στον τύπο επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο τι μπορεί να κάνει η Άγκυρα για να παρέμβει στην επίλυση των εντάσεων στην περιοχή. Ένα μέλος του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ήθελε η Άγκυρα να αναλάβει έναν πιο ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο. Εν τω μεταξύ, η Talha Kose, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ibn Khaldun στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Έχουμε ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Σερβία. Έχουμε επίσης ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Κοσσυφοπέδιο».

Mechanical Solutions

Η τελευταία κρίση, που ξέσπασε με την εμμονή του Κούρτη να εγκαταστήσει αλβανικά δημοτικά συμβούλια εκλεγμένα με μόνο το 4% του δημοτικού πληθυσμού και κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 μέλη της KFOR, καταδικάστηκε από το ΝΑΤΟ ως “εντελώς απαράδεκτη” . Η τρέχουσα κρίση χρονολογείται από τον Απρίλιο, όταν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές, αφού εδώ και δύο χρόνια ο Κούρτης δεν είχε αναγνωρίσει τις προηγούμενες εκλογές.

Σε μια κίνηση που η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, Αλίσια Κερνς, χαρακτήρισε «στρατηγική ασυνέπεια», οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα επειδή δεν διεξήγαγε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πρώτα μέσω της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ προφανώς στρέφονται εναντίον του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλτζμπίν Κούρτι, εν μέρει επειδή προσπαθεί να διεκδικήσει θέματα τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί από το κουαρτέτο των κρατών που επιβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία του Κοσσυφοπεδίου και είναι η Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία. Η διείσδυση τώρα και της Τουρκίας θα περιπλέξει το ζήτημα σε μία προσπάθεια του Κούρτι να αναζητήσει νέο σύμμαχο για να νομιμοποιήσει τις πράξεις του.

Οι ΗΠΑ απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να ασκήσουν κριτική στη Σερβία μετά τη βία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την Ρωσία , αλλά και την Κίνα να γλιστρήσουν περαιτέρω στα Βαλκάνια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button