Ισραήλ: Από τη δεκαετία του ’90 το όραμα για μετατροπή της Γάζας σε «Σιγκαπούρη της Μέσης Ανατολής»
![](/wp-content/uploads/2025/02/gaza-future.jpg)
Η συγκλονιστική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να “πάρει πίσω” τη Λωρίδα της Γάζας και να τη μετατρέψει σε ένα είδος μεγάλου θέρετρου απηχεί μια άλλη, εκείνη του Σιμόν Πέρες πριν από τριάντα περίπου χρόνια, όπως γράφει η Le Figaro. Αλλά με μια μεγάλη διαφορά όμως…
Πίσω στο χρόνο: η κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών βρισκόταν σε μια εποχή ελπίδας και ειρήνης, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993. Ο Shimon Peres, τότε υπουργός Εξωτερικών, στο στρατόπεδο των “ειρηνοποιών” (μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yitzhak Rabin) πίστευε ότι μια ευημερούσα Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες.
Έτσι, ένας σύμβουλος του Σιμόν Πέρες υπενθύμισε πρόσφατα στην Jerusalem Post: “Το όραμά του βασιζόταν στην ιδέα ότι με επενδύσεις και διεθνή βοήθεια, η Γάζα θα μπορούσε να ανθίσει μέσω του εμπορίου, του τουρισμού και της τεχνολογίας. Ήταν πεπεισμένος ότι οι βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης θα οδηγούσαν τελικά σε μείωση των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων”. Γι’ αυτό κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τις παλαιστινιακές αρχές (μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό όταν το Λικούντ και η Χαμάς επέστρεψαν στην εξουσία, θέτοντας την ειρηνευτική διαδικασία σε αναμονή…). Ο στόχος: να γίνει ο θύλακας ένα έδαφος παρόμοιο με αυτό της Σιγκαπούρης, τότε συνώνυμο του οικονομικού θαύματος.
Όμως ο Σιμόν Πέρες (μετέπειτα πρόεδρος του Ισραήλ) έβλεπε τη Λωρίδα της Γάζας ως τον “ακρογωνιαίο λίθο” της ειρήνης και πίστευε ότι οι Παλαιστίνιοι έπρεπε να παραμείνουν εκεί. Και όχι να εκδιωχθούν. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά από τις προθέσεις του Τραμπ για την περιοχή…
Το σχέδιο Νετανιάχου
Επίσης, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, το σχέδιο που πρότεινε ο Τραμπ αντιστοιχεί περισσότερο σε σχέδιο που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024 από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ένα σχέδιο, με την ονομασία “Γάζα: 2035”, που παρουσιάστηκε ως σχέδιο μετασχηματισμού του θύλακα με ζώνες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ αυτού και των συνοριακών πόλεων Ελ-Αρίς (Αίγυπτος) και Σντερότ (Ισραήλ). Αυτή η “νέα Λωρίδα της Γάζας”, με τους γυάλινους πύργους, τους σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την αμμώδη παραλία, είναι ένας εμπορικός κόμβος στη Μέση Ανατολή και θα μπορούσε να υποστηρίξει πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μεσόγειο (όπου έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου).
Το σχέδιο του Τελ Αβίβ προέβλεπε αρχικά την ανάθεση των θεμάτων ασφαλείας στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε μια “διοίκηση της Γάζας” που θα συγκροτούνταν από τις αραβικές χώρες. Τέλος, σύμφωνα με το 20minutes.fr, μέχρι το 2035, η “Παλαιστινιακή Αρχή” θα διαχειριζόταν το έδαφος, “μόνο με τη συμφωνία όλων των μερών”, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, διατηρώντας το δικαίωμα “να ενεργεί κατά των απειλών για την ασφάλειά της”. Επομένως, ο Τραμπ θα είχε πάρει στοιχεία αυτού του σχεδίου, και θα είχε προσθέσει την πολύ προσωπική του πινελιά, δηλαδή τον αμερικανικό έλεγχο του εδάφους.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τη μετάφραση αυτού του άρθρου
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram
![Οροι ανάγνωσης](/wp-content/uploads/2021/03/cna-oroi.jpg)
![Yiannis Jewellery](/wp-content/uploads/2021/01/yiannis-jewellery-adv-2021.gif)