Η γραφειοκρατία του Μπάκιγχαμ δεν φημίζεται ούτε για τα αντανακλαστικά – κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ο πρίγκιπας Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ και η Οπρα Γουίνφρεϊ, τρεις άνθρωποι που έχουν πετύχει καίρια χτυπήματα στο γόητρο και την έξωθεν καλή μαρτυρία των Ουίνδσορ τα τελευταία χρόνια-, ούτε -πολύ περισσότερο- για την εξωστρέφειά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξ απορρήτων της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας θυμήθηκαν-αποφάσισαν-φιλοτιμήθηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση για τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ λίγες μόνο ώρες πριν δημοσιοποιήσουν την είδηση του θανάτου της στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022.
Κάποιοι εικάζουν ότι η μονάρχις είχε ήδη αποδημήσει εις Κύριον όταν ξεκίνησε η ροή των ειδήσεων από το παλάτι. Γι’ αυτό και μοιάζει εντυπωσιακό και -το κυριότερο- ανησυχητικό το γεγονός ότι την προηγούμενη Τετάρτη Κένσινγκτον και Μπάκιγχαμ ενημέρωσαν με διαφορά μιάμισης ώρας τον βρετανικό λαό και κατά συνέπεια την οικουμένη για την κατάσταση της υγείας δύο επιφανών «υπηρετών» του θεσμού της μοναρχίας: της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κάθριν και του βασιλιά Καρόλου Γ’.
Βεβαίως, η είδηση ότι ο Κάρολος, δηλαδή ένας άνδρας 75 ετών, πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση του διογκωμένου προστάτη του, θα μπορούσε να μην εκληφθεί καν ως νέο. Αλλωστε, σύμφωνα με ιατρικά στατιστικά, το 90% των ανδρών άνω των 70 ετών ταλαιπωρείται από παρόμοια προβλήματα και υποβάλλεται σε ανάλογες εγχειρήσεις ρουτίνας, χωρίς επιπλοκές στη συντριπτική τους πλειονότητα. Ου γαρ έρχεται μόνον.
Ο πραγματικός κεραυνός εν αιθρία ήταν η επέμβαση στην κοιλιακή χώρα της πριγκίπισσας της Ουαλίας και πολύ περισσότερο η επίσημη ενημέρωση ότι η μετεγχειρητική νοσηλεία της πρόκειται να διαρκέσει από δέκα έως και δεκατέσσερις ημέρες. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ζευγαριού των διαδόχων φρόντισαν να προοικονομήσουν ότι η σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ δεν πρόκειται να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά της πριν από το Πάσχα, το οποίο φέτος στη Μεγάλη Βρετανία θα εορταστεί στις 31 Μαρτίου.
Τι, λοιπόν, το τόσο σοβαρό συνέβη στην αναβαπτισμένη από Κέιτ Μίντλετον σε Κάθριν -έπειτα από τη στέψη του Καρόλου-, τη φωτογενή, αθλητική, κατά τα έως τώρα φαινόμενα υποδειγματικά υγιή και σε απαράμιλλη φόρμα γυναίκα, στα χέρια της οποίας οι Αγγλοι γαλαζοαίματοι έχουν εναποθέσει τη μακροημέρευση και τη διαιώνισή τους και έχουν επενδύσει για τη διάσωση της αίγλης τους;
Το γεγονός ότι το παλάτι Κένσινγκτον δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση θέριεψε τις εικασίες και έθρεψε την πάνδημη αγωνία για την υγεία της πριγκίπισσας, η οποία μόλις στις 9 Ιανουαρίου συμπλήρωσε 42 χρόνια ζωής. Εκείνο πάντως που φρόντισε μέσω διαρροών να αποσαφηνίσει το παλάτι είναι πως δεν πρόκειται για επέμβαση αντιμετώπισης κάποιας κακοήθειας, καθώς και ότι η πριγκίπισσα δεν οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο.
Ιδιωτικό θεραπευτήριο
Βεβαίως, αυτό καθόλου δεν αμβλύνει την ανησυχία, ούτε βέβαια κατευνάζει τις υποθέσεις για την υγεία της συζύγου του διαδόχου του αγγλικού στέμματος. Από τι θα μπορούσε λοιπόν να ασθενεί η πριγκίπισσα της Ουαλίας; Η αλήθεια είναι πως η μάλλον αόριστη περιγραφή της επέμβασης ως «χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα» (abdominal surgery, όπως επί λέξει αναφερόταν στην ενημέρωση του Κένσινγκτον) αφήνει ανοιχτά δεκάδες ενδεχόμενα.
Θα μπορούσε να είναι κάτι σύνηθες και απλό, ένα χειρουργείο ρουτίνας, όπως η αντιμετώπιση κάποιας κήλης ή μιας φλεγμονής στη σκωληκοειδίτιδα. Θα μπορούσε όμως να αφορά και στην ίαση βλάβης σε κάποιο ζωτικό όργανο, όπως λόγου χάρη στο ήπαρ ή το πάγκρεας. Σε κάθε περίπτωση, η μακρά περίοδος ανάρρωσης και η πολυήμερη παραμονή της στο London Clinic, το μεγαλύτερο ιδιωτικό θεραπευτήριο του Λονδίνου, γέρνουν την πλάστιγγα προς τα πιο σοβαρά ενδεχόμενα και αναδεικνύουν ως πιο πιθανή την εκδοχή η πριγκίπισσα να υποβλήθηκε σε παραδοσιακό ανοιχτό χειρουργείο και όχι σε επέμβαση διά λαπαροσκοπικής μεθόδου.
Μοναδική βεβαιότητα τη δεδομένη στιγμή είναι ότι η Κάθριν νοσηλεύεται σε ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας, με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υπηρεσίες που θα ζήλευε πεντάστερο ξενοδοχείο, το οποίο εγκαινίασε η προγιαγιά του συζύγου της δούκισσα της Υόρκης το 1932 και στο οποίο έχουν αναζητήσει τη θεραπεία σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Τζον Κένεντι -εκεί διαγνώστηκε πρώτη φορά με τη νόσο του Αντισον το 1947-, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Σερ Αντονι Ιντεν, η αδελφή της Ελισάβετ, Μαργαρίτα, και ο σύζυγός της Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου.
Φυσικά, η ασθένεια της Κάθριν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδυθούν και οι φωνές των αντι-μοναρχικών οι οποίοι «δικάζουν» τη βασιλική οικογένεια γιατί δεν επέλεξε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο και καταγγέλλουν πως οποιοσδήποτε πολίτης κατέφευγε για ανάλογη επέμβαση σε κάποια δομή του NHS (βλ. δημόσιο σύστημα υγείας), μέσα σε δύο βράδια θα είχε σταλεί με συνοπτικές διαδικασίες σπίτι του.
Θεωρίες συνωμοσίας
Εννοείται πως φουντώνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας από τους συνήθεις μετά Χριστόν προφήτες. Για παράδειγμα, εκ των υστέρων πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν την «ύποπτη» απουσία της Κάθριν από τα εγκόσμια για περίπου έναν μήνα, αφού την τελευταία δημόσια εμφάνισή της έκανε στη λειτουργία των Χριστουγέννων, τα οποία η οικογένεια πέρασε παραδοσιακά στο Σάντριγχαμ Χάους στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, ενώ εστιάζουν και στο γεγονός πως ακόμα και για τα 42α γενέθλιά της δεν υπήρξε όχι υπόνοια φιέστας ή γιορτής, αλλά ούτε μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας στο Instagram – ωστόσο τις ευχές τους έδωσαν σοσιαλμιντιακά ο Κάρολος και η Καμίλα δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της πριγκίπισσας από το περιθώριο της ενθρόνισής τους, πέρσι τον Μάιο.
Σαν κάτι να πλανιόνταν πάνω από την οικογένεια του Γουίλιαμ και της Κάθριν, το οποίο πλέον εξηγείται από το πρόσφατο ιατρικό ανακοινωθέν. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η υγεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας απασχολεί τη δημόσια σφαίρα. Το 2009, όταν ακόμα εκείνη συστηνόταν ως Κέιτ Μίντλετον, δούκισσα του Κέιμπριτζ, κάποιοι παρατήρησαν μια καλά κρυμμένη έως τότε ουλή στην αριστερή πλευρά του κρανίου της. Το περίπου 7,5 εκατοστών σημάδι προκάλεσε συζήτηση και γέννησε υποθέσεις σχετικά με την ακμαιότητα της γυναίκας που κάποτε θα ανέλθει στον θρόνο ως βασιλική σύζυγος.
Ηταν τέτοιο το ενδιαφέρον ώστε το παλάτι αναγκάστηκε να εκδώσει μια λιτή ανακοίνωση, η οποία απέδιδε την ουλή σε εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί η Μίντλετον στα παιδικά χρόνια της. Η περίπτωση της αφαίρεσης κάποιου όγκου είχε αποκλειστεί και τότε – μέσω διαρροών-, ενώ το σενάριο πως η ουλή οφειλόταν σε κάποιον τραυματισμό από το χόκεϊ κρίθηκε ως το πιο λογικοφανές. Εξάλλου, η πριγκίπισσα Κάθριν είχε παιδιόθεν έφεση στις αθλοπαιδιές – εκτός από χόκεϊ, παίζει τένις και ράγκμπι, ενώ είναι γνωστή η αγάπη της στην κολύμβηση, ειδικά σε παγωμένα νερά.
Παρεμπιπτόντως, ένα παρόμοιο αλλά πολύ πιο αχνό σημάδι έχει στο μέτωπο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, προίκα από το χειρουργείο που έκανε έπειτα από ένα χτύπημα που δέχτηκε από συναθλητή του σε αγώνα γκολφ σε ηλικία 9 ετών. Στη διάρκεια και των τριών εγκυμοσυνών της η Κάθριν αντιμετώπισε ακόμα υπερέμεση της κύησης. Υπέφερε μάλιστα τόσο από ναυτία και εμετούς, ώστε το 2012, όταν κυοφορούσε τον πρίγκιπα Τζορτζ, νοσηλεύτηκε για βραχύ διάστημα. Το εν λόγω ζήτημα και η επιβεβλημένη αποχή της από τις δημόσιες εμφανίσεις ανάγκασε μάλιστα την οικογένεια να ανακοινώσει τις εγκυμοσύνες της, πολύ πριν το θεωρητικά ασφαλές πλαίσιο των 12 εβδομάδων κύησης.
Τότε βέβαια η αποχή της μετρήθηκε σε ημέρες ή εβδομάδες, αυτή τη φορά αναμένεται να αθροιστεί σε μήνες. Εάν οι προβλέψεις των θεραπόντων ιατρών της επιβεβαιωθούν, η Κάθριν θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά το τέλος του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ακύρωση των επίσημων επισκέψεων που θα πραγματοποιούσε με τον Γουίλιαμ στη Λετονία και στη Ρώμη, όπου προετοιμαζόταν και συνάντηση του ζεύγους με τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και όποιας άλλης δημόσιας εμφάνισης, όπως λόγου χάρη στην απονομή των βραβείων BAFTA, τα οποία είθισται ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας να τιμούν κάθε χρόνο με σουλάτσο στο κόκκινο χαλί.
Ρεπό από τα καθήκοντά του έχει πάρει μέχρι νεωτέρας και ο Γουίλιαμ, προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του, η οποία μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο θα συνεχίσει την ανάρρωσή της στο κάστρο Ουίνδσορ, αλλά και ο βασιλιάς Κάρολος εν όψει της επέμβασης που θα υποβληθεί στον προστάτη. Η φήμη πως επίκειται επιστράτευση του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος θρυλείται ότι πληροφορήθηκε τα νέα για τον πατέρα του από τα ΜΜΕ, μόνο ως φαιδρότητα μπορεί να εκληφθεί.
Στο πόδι του βασιλιά και του γιου του θα βρίσκονται τα αδέλφια του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα και πρίγκιπας Εντουαρντ, αλλά και η σύζυγος του τελευταίου, Σόφι, δούκισσα του Εδιμβούργου. Οσο για τους πρίγκιπες Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις, 10, 8 και 5 ετών αντίστοιχα, εκτός από τον πατέρα τους έχουν κοντά τους τους γονείς της Μίντλετον, την αδελφή της Πίπα και τον αδελφό της Τζέιμς. Κυρίως όμως έχουν την γκουβερνάντα τους Μαρία Μποράλο, η οποία βρίσκεται τις υπηρεσίες του Γουίλιαμ και της Κάθριν από τότε που ο πρίγκιπας Τζορτζ ήταν μόλις οκτώ μηνών.
Η ισπανικής καταγωγής baby sitter, που λέγεται πως έχει αναπτύξει μια σχεδόν μητρική σχέση με τα τρία πριγκιπόπουλα, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του φύλακα-αγγέλου τους. Ανάμεσα στα άλλα προσόντα της είναι η επάρκειά της στο τάε κβον ντο, η επιδεξιότητά της στην οδήγηση ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες και η επινόηση ευφάνταστων πατεντών για να ξεγλιστρά μαζί με τα παιδιά από το δόκανο των παπαράτσι. Α, τους μαθαίνει και ισπανικά. Επισημαίνεται πως τα παιδιά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που το παλάτι είναι φειδωλό στις λεπτομέρειες αναφορικά με το πρόβλημα υγείας της μητέρας τους και τα νεότερα για τη μετεγχειρητική πορεία της.
Η ασθένεια του Καρόλου
Αντιθέτως, με το νι και με το σίγμα έμαθαν οι Βρετανοί για τον διογκωμένο προστάτη του προστάτη τους, δηλαδή του βασιλιά Καρόλου. Λέγεται μάλιστα πως ήταν επιθυμία του ίδιου να ανακοινωθεί το πρόβλημα υγείας του, ώστε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει και άλλους άνδρες να ασχοληθούν με ένα ζήτημα υγείας το οποίο κάποιοι προσπερνούν και πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμα ως ταμπού. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημέρα, το νοσοκομείο αλλά και η μέθοδος που θα ακολουθήσει ο Κάρολος για την ίαση του προβλήματός του.
Εικάζεται πάντως πως ίσως επιλέξει να χειρουργηθεί στη Σκωτία, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες μαζί με τη βασιλική σύζυγο – συγκεκριμένα στο Αμπερντίν. Οσο για τη σπουδή στην ανακοίνωση της εγχείρησης, η οποία ακολούθησε εκείνη για την επέμβαση της Κάθριν, αποδίδεται στο γεγονός ότι ο μονάρχης έπρεπε να ακυρώσει κάποιες από τις δημόσιες εμφανίσεις και τις εθιμοτυπικές συναντήσεις του και άρα ήθελε να υπάρχει μια χειροπιαστή και πειστική δικαιολογία.
Ο Κάρολος, που έχει νοσήσει δύο φορές από Covid-19 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν έχει απασχολήσει ξανά την κοινή γνώμη με την υγεία του – κρίμα που δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τον κάποτε άστατο ερωτικό βίο του. Το μόνο που φαίνεται να έχει ανησυχήσει κατά καιρούς τους θιασώτες και βέβαια τους τιμητές του είναι τα συχνά πρησμένα δάχτυλα των χεριών του, για τα οποία όμως δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση ή αιτιολόγηση.
Γιατροί σε δηλώσεις τους στον βρετανικό Τύπο έχουν προβεί σε διάφορες υποθέσεις για τις πιθανές αιτίες, οι οποίες εκτείνονται σε μια αχανή γκάμα: από μια απλή κατακράτηση υγρών μέχρι τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο ίδιος ο Κάρολος είχε εμφανιστεί να αστειεύεται για τα ακροδάχτυλά του -τα χαρακτήριζε μάλιστα sausage fingers, ήτοι σε σχήμα λουκάνικου- απευθυνόμενος στον γιο του Γουίλιαμ, σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επ’ ευκαιρία της περσινής ενθρόνισής του. Με δεδομένο πάντως πως η μητέρα του Ελισάβετ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών και ο πατέρας του Φίλιππος έναν χρόνο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, οι Βρετανοί δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κράση του επικεφαλής των Ουίνδσορ.
Αντιθέτως, η περίπτωση της Κάθριν όχι μόνο ανησυχεί αλλά και συγκινεί τους συμπατριώτες της, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και το γεγονός πως βρετανικές εφημερίδες, όπως η «Sun», έχουν δημιουργήσει ειδική ενότητα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους για την αποστολή μηνυμάτων για γρήγορη ανάρρωση στην πριγκίπισσα της Ουαλίας. Μπορεί η Κάθριν και ο Κάρολος να ασθενούν, όμως το click bait και ζει και βασιλεύει.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram