ΕΕ: Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που επιτρέπει την παρακολούθηση δημοσιογράφων
«Η υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να δικαιολογήσει παραβιάσεις της ελευθερίας των ΜΜΕ», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Αντιδράσεις από οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αν εγκριθεί θα επιτρέψει σε εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν δημοσιογράφους.
Το νομοσχέδιο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προβλέπει την τοποθέτηση κατασκοπευτικού λογισμικού στα τηλέφωνα δημοσιογράφων, εάν μια εθνική κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δεν πραγματοποίησε πριν τη δημοσίευση του νομοσχεδίου μια προσωπική συνάντηση με τους υπουργούς των μελών που είναι αρμόδιοι για τα μέσα ενημέρωσης της εκάστοτε χώρας.
Ωστόσο, πριν το νομοσχέδιο γίνει νόμος της Ένωσης θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld, η οποία έχει επιβλέψει την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus σε δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα, έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη» πρωτοβουλία.
«Νομίζω ότι αυτό που κάνει το Συμβούλιο είναι απαράδεκτο. Είναι επίσης ακατανόητο. Είναι ακατανόητο αν παίρνουν στα σοβαρά τη δημοκρατία», δήλωσε η ευρωβουλευτής.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 300.000 μέλη του Τύπου σε 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγόρησε τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι αγνοούν «επικίνδυνα» τις αρχές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Η Ομοσπονδία τόνισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «πλήγμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» που θα «θέσει τους δημοσιογράφους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο» από ό,τι ήδη βρίσκονται.
Παράλληλα σημειώνεται ότι αν δοθεί στις κυβερνήσεις η εξουσία να τοποθετούν κατασκοπευτικό λογισμικό στα τηλέφωνα των δημοσιογράφων για λόγους «εθνικής ασφάλειας» τότε κάτι τέτοιο θα είχε «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τους πληροφοριοδότες και άλλες δημοσιογραφικές πηγές».
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να δικαιολογήσει παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη διάταξη αυτή του νομοσχεδίου.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram