Θα μπορούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση; Αυτή είναι μια ερώτηση που τίθεται συχνά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ένταση κλιμακώνεται, ειδικότερα μετά και την εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουρσκ.
Με τη Ρωσία να έχει επανειλημμένα αναφέρει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, η συζήτηση για το αν ο Πούτιν θα προχωρούσε ποτέ σε αυτό το ακραίο μέτρο παραμένει ανοιχτή, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του επί των γεγονότων του τελευταίου 10ημέρου στο θέατρο των επιχειρήσεων. Το ερώτημα αυτό απασχόλησε και το τελευταίο επεισόδιο του Ukrainecast, όπου ειδικοί ανέλυσαν τις πιθανότητες και τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Ο Dennis από το Berkshire έθεσε την εξής ερώτηση: «Καλημέρα, Ukrainecast. Καθώς περπατούσα με το σκύλο μου, έναν Rhodesian Ridgeback, και άκουγα το τελευταίο σας podcast, αναρωτήθηκα πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στην εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ. Μπορεί ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα για να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα; Θα με ενδιέφερε η γνώμη σας».
Ο Nick Savill, ειδικός αναλυτής, σχολίασε ότι «εισερχόμαστε σε έναν τομέα ευρείας εικασίας. Αν και οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, οι Ουκρανοί θα υποστήριζαν με κάποια σιγουριά ότι έχουν αμφισβητήσει αρκετές φορές τα λεγόμενα της Ρωσίας».
Ο Savill υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σοβαρή δύναμη στο έδαφός τους, ακόμα και σε αστικές περιοχές, για να απομακρύνουν τους Ουκρανούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν τακτικά πυρηνικά όπλα στο δικό τους έδαφος, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία».
Παρόλο που η Ρωσία μπορεί να απειλήσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, η πιο πιθανή αντίδρασή της θα ήταν η ενίσχυση των μακροχρόνιων επιθέσεων κατά της ουκρανικής υποδομής, των σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων πολιτικών στόχων. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον πρόεδρο Ζελένσκι, ιδίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Ο Andrei Shevchenko, επίσης αναλυτής, πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι αναφέρονται συνεχώς στα πυρηνικά όπλα, αναρωτώμενος αν τελικά η συνεχής αυτή απειλή μειώνει την αποτελεσματικότητά της.
Ο Savill σχολίασε ότι η κατάσταση αυτή έχει φτάσει σχεδόν σε σημείο παρωδίας. «Παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους κλιμάκωσης με μια πυρηνικά οπλισμένη δύναμη, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να διατηρήσει αυτή τη σύγκρουση σε συμβατικό επίπεδο, δεδομένου ότι διαθέτει σημαντικά συμβατικά πλεονεκτήματα» λέει όπως αναφέρει το BBC.
Η επίθεση στη Ρωσία αποσκοπεί στην προσέλκυση της Μόσχας σε «δίκαιες συνομιλίες», λέει η Ουκρανία
Η αστραπιαία επίθεση της Ουκρανίας σε διάφορες ρωσικές συνοριακές περιοχές έχει ως στόχο να πείσει τη Μόσχα να συμμετάσχει σε «δίκαιες» συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει ένας σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram: «Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία. Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία».
Και οι δύο πλευρές προωθούσαν τις επιθέσεις τους την Παρασκευή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν προς την πόλη-κλειδί Ποκρόβσκ στο Ντονέτσκ και η Ουκρανία φαινόταν να εδραιώνει τα κέρδη της στη ρωσική περιοχή Κουρσκ.
Στη δημοσιότητα πλάνα από τις πρώτες ώρες της ουκρανικής επιδρομής στο Κουρσκ
Εν τω μεταξύ, πλάνα από τις πρώτες ώρες της επιδρομής στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ δόθηκαν σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από τον ουκρανικό στρατό.
Το βίντεο καταγράφει την πρώτη φάση της αστραπιαίας εφόδου, η οποία ξεδιπλώθηκε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο διεθνής παράγοντας
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις, που θέλουν να αποτρέψουν μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη στην επιχείρηση. Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση εμπλέκονται άμεσα.
Ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντερ Σίρσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Κίεβο εγκατάστησε ένα γραφείο στρατιωτικής διοίκησης στο τμήμα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ όπου όπως είπε οι δυνάμεις του εξακολουθούν να προωθούνται, παρ΄όλο που τα στρατεύματα της Μόσχας ενέτειναν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.
Αν και η ουκρανική επίθεση έχει αποκαλύψει αδυναμίες στην άμυνα της Ρωσίας και έχει αλλάξει το δημόσιο αφήγημα για τη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως αυτό που αποκαλούν ουκρανική «τρομοκρατική εισβολή» δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Η Ρωσία προωθείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς στον κρίσιμης σημασίας ανατολικό τομέα της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χλμ. και έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή. Ελέγχει το 18% της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν μέχρι τώρα πως η αιφνιδιαστική έφοδος είναι μια προστατευτική κίνηση που επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που έχει λάβει από τις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.
Εξέφρασαν όμως παράλληλα ανησυχίες για επιπλοκές καθώς ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά σε εχθρικό έδαφος.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram