
Αν μας έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας ζητήσει να έχουμε στο σπίτι απόθεμα με τρόφιμα έκτακτης ανάγκης για τρεις ημέρες, ίσως να το θεωρούσαμε υπερβολικό. Σήμερα, όμως, ο σχεδιασμος είναι επίσημος και μας αφορά όλους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους πολίτες να φροντίσουν ώστε να μπορούν να επιβιώσουν αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες, σε περίπτωση κρίσης. Είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή ή κυβερνοεπίθεση ακόμα και για διακοπή ρεύματος που μπλοκάρει βασικές υπηρεσίες, η «πρώτη φάση» κάθε κρίσης θεωρείται κρίσιμη. Σε αυτές τις τρεις ημέρες, οι πολίτες καλούνται να έχουν ήδη στο σπίτι βασικές προμήθειες σε νερό, τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο ή μαγείρεμα, ιατρικά είδη και μέσα επικοινωνίας ή φωτισμού.
Τι απόθεμα να έχει το ντουλάπι μας για ώρα ανάγκης:
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα μακράς διαρκείας, που διατηρούνται εκτός ψυγείου και μπορούν να καταναλωθούν με ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία.
- Νερό, πρώτα απ’ όλα. Υπολογίζουμε τουλάχιστον 2 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, για τρεις ημέρες, δηλαδή 6 λίτρα νερό ανά άτομο. Αν πρόκειται για οικογένεια, προσαρμόζουμε αναλόγως.
- Κονσέρβες όπως τόνος, σαρδέλες, καλαμαράκια, σκουμπρί σε ελαιόλαδο, φασόλια, ρεβίθια ή φακές μαγειρεμένα, λαχανικά σε κονσέρβα (καλαμπόκι, αρακάς) καθώς και έτοιμα φαγητά, όπως ρεβίθια, σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς ενέργεια (βράσιμο, ζέσταμα, ξεπάγωμα κτλ)
- Ξηρή τροφή για ενέργεια όπως κριτσίνια, κράκερ, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά, μπάρες ενέργειας, μπισκότα τύπου digestive ή πολυδημητριακά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα
- Τρόφιμα που ετοιμάζονται με λίγο νερό, σε περίπτωση που υπάρχει πρόσβαση σε θερμός ή γκαζάκι όπως ζυμαρικά ή ρύζι στιγμής, σούπες ή πουρές πατάτας σε σκόνη, νούντλς ταχείας παρασκευής, σκόνη γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
- Τρόφιμα «παρηγοριάς» όπως μέλι, σοκολάτα, καφές, τσάι ή χαμομήλι
- Για ειδικές ομάδες όπως βρεφικές τροφές, προϊόντα ειδικής διατροφής (χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κ.ά.), ισοτονικά ροφήματα και ηλεκτρολύτες
Ένα μικρό κιτ με λύσεις
Το φαγητό είναι μόνο η αρχή. Το προσωπικό μας κιτ έκτακτης ανάγκης καλό είναι να περιλαμβάνει επίσης:
- Ανοιχτήρι
- Πλαστικά ή μεταλλικά μαχαιροπήρουνα
- Υγρά μαντηλάκια και χαρτιά υγείας
- Χαρτί κουζίνας και σακούλες απορριμμάτων
- Μπαταρίες, φακός και power bank
- Βασικά φάρμακα όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά αλλά και επιδέσμους
Μήπως υπερβάλλουμε;
Στην Ελλάδα, που έχουμε ζήσει σεισμούς, πλημμύρες και αμέτρητες διακοπές ρεύματος, η ετοιμότητα είναι μία χρήσιμη πρακτική. Όπως διατηρούμε στο σπίτι μας ένα βαζάκι τουρσί ή μερικά φασόλια για να υπάρχουν, έτσι μπορούμε να οργανώσουμε και το ντουλάπι της πρώτης ανάγκης, όχι με τη λογική του φόβου, αλλά της φροντίδας. Άλλωστε, για εμάς που έχουμε συνδέσει το ντουλάπι με μυρωδιές ρίγανης και βάζα με χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, η αποθήκευση δεν είναι κάτι ξένο. Οπότε δεν χρειάζεται να επικρατήσει πανικός. Είναι πρόνοια.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

