Σύμφωνα με πολλές αναλύσεις το τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ήταν επιτυχημένο, αφού δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν την αντιαεροπορική τους άμυνα,αν και διέθεταν και S-300.
Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως του Ισραήλ, είναι που έδιωξε μακριά τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας , όπως και θα αναλύσουμε.
Για το Ισραήλ, όπως αναφέρουν και πολλοί αρθρογράφοι στα ξένα ΜΜΕ, θεωρείται η απομόνωση αυτή ως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Πιστεύεται δε , ότι η συνεχιζόμενη διπλωματική πίεση και η στρατιωτική δράση θα απομονώσουν περαιτέρω το Ιράν.
Μία από τις βασικές επιτυχίες του ήταν η απομάκρυνση του Ιράν από τους στενούς του συμμάχους, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα . Με την ανάληψη των επιχειρήσεων στο ιρανικό έδαφος κατέστησε σαφές και στις δύο χώρες , ότι ούτε θα έπρεπε , αλλά ούτε θα μπορούσαν ρεαλιστικά να προστατεύσουν το Ιράν σε περίπτωση επιμήκυνσης των επιχειρήσεων.
Παράλληλα έδωσε το διπλωματικό μήνυμα στο Ιράν , ότι σε περίπτωση μελλοντικών επιχειρήσεων θα παραμείνει μόνο του.
Το Ιράν περίμενε από την Ρωσία και την Κίνα, διατηρώντας ισχυρούς στρατηγικούς και οικονομικούς δεσμούς , σε μια ανταπόδοση συμπαράστασης με ουσιαστικά μέτρα για να υπερασπιστούν το Ιράν.
Τα πρόσφατα όμως γεγονότα διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες, μεγιστοποιώντας την σημαντική απομόνωση του Ιράν , οικονομικά, στρατιωτικά αλλά και πολιτικά.
Το Ιράν δέχεται εδώ και χρόνια ένα οικονομικό περιορισμό , υπάρχουν και τα ιστορικά προηγούμενα με τους στρατηγικούς υπολογισμούς , τις συμμαχίες αλλά και ένα ενδεχόμενο περιφερειακής και εσωτερικής αστάθειας στην Ευρασία, που υποδηλώνουν , ότι η ρωσική και κινεζική υποστήριξη πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη σε διπλωματική καταδίκη και έμμεση βοήθεια.
Η εσωτερική δυναμική εντός του Ιράν, μαζί με ευρύτερους περιφερειακούς παράγοντες, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει και εγχώριες, αλλά και περιφερειακές προσπάθειες για την ανατροπή του καθεστώτος, εάν γίνει αντιληπτή μια αξιόπιστη και μεγάλη απειλή.
Σε περίπτωση αδυναμίας του ιρανικού κατεστημένου, εκτιμάται η Ρωσία και η Κίνα να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές για τα ιρανικά προϊόντα στα οποία βασίζονται σήμερα, κυρίως σε παράγωγα του πετρελαίου και αμυντική τεχνολογία.
Η Κίνα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προμηθεύεται ενέργεια από αναδυόμενους αφρικανούς προμηθευτές, όπου και διατηρεί άριστες σχέσεις , ή ακόμη και από την ίδια τη Ρωσία, με την οποία διατηρεί στρατηγική σχέση και ανταγωνίζεται το Ιράν στην ενεργειακή αγορά.
Σε μία τέτοια περίπτωση η επιτυχία θα είναι μεγάλη για την Ρωσία, που θα αυξήσει τις πωλήσεις της.
Η Ρωσία, επίσης που έλαβε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια σε υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει πολλές από τις στρατιωτικές της ανάγκες σε προσωπικό και μέσα μέσω της Βόρειας Κορέας και της Τουρκίας.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι βαθιά ενσωματωμένες και δεσμευμένες στην παγκόσμια οικονομία , εξαρτώμενες από το εμπόριο με τις δυτικές χώρες , Αφρική και Νότιο Αμερική.
Η Ρωσία, επίσης είναι ακόμα περισσότερο δεσμευμένη οικονομικά, ειδικά τώρα με τις κυρώσεις.
Και οι δύο υπερδυνάμεις εκτιμούν οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική επέμβαση για λογαριασμό του Ιράν, ότι θα είχαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κυρώσεων και της διακοπής των εμπορικών σχέσεων. Για παράδειγμα, η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η είσοδος σε μια σύγκρουση που διακινδυνεύει αυτούς τους οικονομικούς δεσμούς θα ήταν ένα στρατηγικό παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας που είναι απίθανο να παίξει το Πεκίνο.
Η ρωσική οικονομία, που ήδη πιέζετε με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και τον οικονομικό αντίκτυπο της παρατεταμένης εμπλοκής της στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση από την είσοδο της σε μια νέα στρατιωτική εμπλοκή. Η οικονομική πίεση που δέχεται και οι αυξημένες δαπάνες, λόγω του πολέμου , σε συνδυασμό με πιθανές νέες κυρώσεις, θα επηρεάσουν σημαντικά την ήδη εύθραυστη οικονομία, αλλά και την πολιτική ζωή της Ρωσίας.
Η Κίνα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της οικονομικές και στρατιωτικές προκλήσεις στην θάλασσα της Κίνας είναι εξίσου απίθανο να εμπλακεί σε σύγκρουση προς χάρη ενός προμηθευτή ενέργειας, ανεξάρτητα από τη σημασία του.
Υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας για αυτήν στην Αφρική και Αραβία και σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας , παραμένοντας τα προϊόντα της ανταγωνιστικά.
Πρωταρχικός τους στόχος και των δύο είναι να αποτρέψουν τη σύγκρουση, από το να βγουν εκτός ελέγχου και όχι να την τροφοδοτήσουν.
Ιστορικά παραδείγματα έχουμε και δείχνουν αυτοσυγκράτηση από τη Ρωσία και την Κίνα όσον αφορά την άμεση στρατιωτική επέμβαση, ακόμη και όταν διακυβεύονται κεκτημένα συμφέροντα.
Ένα σημαντικό παράδειγμα που όλοι θυμόμαστε είναι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999, όπου η Ρωσία παρά την έντονη αντίθεσή της, απέφυγε την στρατιωτική επέμβαση.
Ομοίως, το 2003, παρά την αντίθεσή τους στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ στον ΟΗΕ, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Το τελευταίο ιστορικό παράδειγμα το έχουμε το 2011, όπου η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ που εξουσιοδοτούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν μια σταθερή προτίμηση, προς μία διπλωματική καταδίκη και περιορισμένη υποστήριξη προς το Ιράν, όπως προμήθειες όπλων ή οικονομική βοήθεια, έναντι της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής με την Δύση.
Η Ρωσία επίσης δεν έχει συμφέρον σε μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επιδείξει την ικανότητά του να συνεργάζεται με τη Ρωσία σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού συντονισμού όπως στη Συρία, καθώς και με την ουδέτερη στάση του με την περιορισμένη υποστήριξή του προς την Ουκρανία, παρά τις μεγάλες πιέσεις των ΗΠΑ.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram