L Maris

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το Ευρωπαϊκό σχέδιο για τον Καύκασο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Δύο νέοι νεκροί Αρμένιοι στρατιώτες και ένας τραυματίας από την  επίθεση των Αζέρων στα σύνορα της Αρμενίας κοντά στο Sotk, αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Αρμενίας την Πέμπτη.

Η Ε.Ε πρότεινε ένα σχέδιο για το «σταδιακό άνοιγμα» του δρόμου Lachin, της μοναδικής χερσαίας σύνδεσης της περιοχής του Καραμπάχ με την Αρμενία, και του δρόμου Aghdam-Khankendi, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Παρασκευή.

Η ομάδα του Michel και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, Toivo Klaar, «ήταν σε συχνή επαφή με το Μπακού, το Ερεβάν και εκπροσώπους των Αρμενίων του Καραμπάχ για να βρουν μια λύση για την απεμπλοκή της πρόσβασης» μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Michel, Ecaterina Casinge.

NOVA

Η Κατερίνα δήλωση.”Ο Μισέλ πρότεινε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα που θα αντικατοπτρίζει μια αλληλουχία στην πλήρη λειτουργία του διαδρόμου του Λατσίν και το άνοιγμα της διαδρομής Άγκνταμ”.

Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, «ο διάδρομος του Λατσίν πρέπει να ξεμπλοκάρει» σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη, τόνισαν διπλωμάτες της ΕΕ .

Mechanical Solutions

Σημείωσαν επίσης ότι η χρήση του εναλλακτικού δρόμου Aghdam-Khankendi, που προτάθηκε νωρίτερα από το Αζερμπαϊτζάν, “για την παροχή προμηθειών μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος μιας συγκεκριμένης και βιώσιμης λύσης για την παροχή επειγουσών και καθημερινών βασικών αναγκών”.

Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον δρόμο Λατσίν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), τη μοναδική χερσαία οδό που δίνει στην Αρμενία πρόσβαση στην περιοχή του Καραμπάχ.

Τον Απρίλιο, το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε ένα συνοριακό σημείο ελέγχου για να αποτρέψει , όπως δηλώνει την παράνομη μεταφορά στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού στην περιοχή.Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, «η ευρεία κατάχρηση του δρόμου Λατσίν από την Αρμενία τα τελευταία τρία χρόνια κατέστησε αναγκαία τη νόμιμη  δράση του Αζερμπαϊτζάν για τη δημιουργία συνοριακού σημείου ελέγχου».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι προκάλεσε «ανθρωπιστική κρίση» στην περιοχή, την οποία αρνήθηκε το Μπακού, προτείνοντας τη χρήση του δρόμου Aghdam-Khankendi , για αποστολές στην περιοχή.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και εκπροσωπεί το μπλοκ στις διεθνείς υποθέσεις, καταβάλει σημαντικές διπλωματικές προσπάθειες για να συμφιλιώσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύγκρουσή τους το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν τεταμένες από το 1991 όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με πλειοψηφία αρμένικο πληθυσμό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button