Ερντογάν συνέδεσε την Αθήνα με το Αιγαίο, Κυπριακό, ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Γάζα και την πώληση των F-16.
Σχολιάζοντας τις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, που οδήγησαν στην ανακοίνωση της Διακήρυξης της Αθήνας για τους φιλικούς δεσμούς Τουρκίας-Ελλάδας, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή η επίσκεψη υπόσχεται μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.
Η Διακήρυξη της Αθήνας επιβεβαιώνει τη βούληση των δύο πλευρών να βελτιώσουν τους δεσμούς και να επιλύσουν όλα τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι η ενέργεια είναι ένας από τους τομείς στους οποίους Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία.
«Είμαστε σε μια προσπάθεια να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
Για παράδειγμα, μπορούμε να στείλουμε στην Ελλάδα την ενέργεια που θα παραχθεί από το πυρηνικό μας εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», είπε ο Ερντογάν.
Όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα επηρεάσουν κυρίως την Τουρκία και την Ελλάδα. «Θα πρέπει να προσπαθούμε να μάθουμε τι είδους ενέργειες μπορούμε να κάνουμε προς όφελος των λαών μας. Μπορώ να πω ότι και ο κ. Μητσοτάκης είναι θετικός σε αυτό», είπε.
Εξηγώντας ότι η Τουρκία δεν παρακολουθεί τα δικαιώματα καμίας χώρας ενώ επίσης δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά της, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι δυνατή μια δίκαιη κατανομή των πηγών ενέργειας στην περιοχή, εφόσον τα δύο μέρη δεν προκαλούν και καθιερώνουν έναν υγιή οδικό χάρτη προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφ τηνορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Ερντογάν είπε: «Είπα στον Μητσοτάκη. Θα θέλαμε να σε δούμε ανάμεσα στις 121 χώρες που ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια».
Επιθυμία μας είναι να δούμε το τέλος της φιλο-ισραηλινής στάσης των ΗΠΑ μετά από αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της ομάδας επαφής », είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την ομάδα επαφής να επιβάλει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ για ειρήνη.
Αν έχετε το Κογκρέσο σας, έχω το κοινοβούλιο μου. Λέτε, «Θα κάνω ένα βήμα στα F-16 μετά την έγκριση του Κογκρέσου».
Και εγώ έχω τη βουλή μου. Δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα βήμα πριν εγκρίνει το τουρκικό κοινοβούλιο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αθήνα το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι δεν θα λάβουν μέτρα για την πώληση των 40 νέων F-16 στην Τουρκία προτού η τελευταία ανάψει το πράσινο φως της Σουηδίας για την είσοδο στη συμμαχία. Ο Ερντογάν υπέβαλε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δεν το έχει συζητήσει ακόμα .
Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα φαινομενικά καλύφθηκαν, αλλά οι νατοϊκές υποχρεώσεις, καθυστερούν.
«Εάν είμαστε δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, στο πνεύμα της αλληλεγγύης, κάνετε το θετικό βήμα σας και το κοινοβούλιο μας να κάνει το απαραίτητο . Αυτό είναι», τόνισε ο Ερντογάν. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς, ο οποίος περιορίζει την πώληση καμερών drone στην Τουρκία, επιμένουν να δουν τη Σουηδία στη συμμαχία πριν άρουν αυτούς τους περιορισμούς, είπε ο πρόεδρος.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετέβη στην Ουάσιγκτον ως μέρος της Ομάδας Επαφής με ομολόγους του από εξέχουσες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Ο Φιντάν και οι υπουργοί θα μεταβούν επίσης στον Καναδά για να συνομιλήσουν σχετικά με τη συνεχιζόμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα .
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram