L Maris

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Καταγραφή Πληθυσμού στην Αλβανία | Δεν καταγράφουν την Εθνικότητα, εκτός των «Μειονοτικών Ζωνών»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο Ράμα δεν αποδέχεται άλλους Έλληνες, εκτός από αυτούς που αναγνωρίζει η Αλβανία.

Το ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας απογραφής, δεν εξαρτάται μόνο από το νομικό πλαίσιο και το ερωτηματολόγιο αλλά και την κατάρτιση και αμεροληψία των απογραφέων, μία και η χώρα πήρε επιδότηση 47 εκατομμύρια, μεταξύ αυτών και χρήματα των Ελλήνων.

Στα 5.000 άτομα που προσέλαβε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT), κατόπιν υποδείξεων της τοπικής εξουσίας,    έγιναν εντατικά  σεμινάρια πριν την έναρξη της απογραφής την 18 Σεπτεμβρίου.

NOVA

Φαίνεται όμως , πως παράλληλα με αυτά, διεξήχθησαν και κάποια άλλα κρυφά σεμινάρια για απογραφείς που είναι σε “ευαίσθητες” περιοχές, σε περιοχές δηλαδή που υπάρχει σημαντικό ποσοστό ελλήνων, όπως την Χειμάρρα, την Κορυτσά και την Κονίσπολη και πόλεις με σημαντικό ποσοστό ελλήνων σαν τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο  και αλλού.

Καθημερινά μαθαίνουμε για περιστατικά, πως σε αυτές τις περιοχές οι πολίτες δεν ρωτούνται για την εθνικότητα και όταν ο απογραφόμενος επιμένει πως θέλει να δηλώσει την εθνικότητα του, η απάντηση είναι πάντα η ίδια : «την δηλώσατε πιο πριν, αφού είπατε πως έχετε διπλή υπηκοότητα». Όταν επιμένουν πως «είναι άλλο η υπηκοότητα και άλλο η εθνικότητα» τους δείχνουν το ερωτηματολόγιο στο τάμπλετ, για να «διαπιστώσουν» πως δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις.

Mechanical Solutions

Οι ερωτήσεις για την υπηκοότητα είναι στην σελίδα 10 (I12-I15) ενώ οι ερωτήσεις  που αφορούν την εθνικότητα, τη γλώσσα και το θρήσκευμα  είναι στην σελίδα του ερωτηματολογίου, 15 ( Ι66-Ι71).

Παραθέτω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς επιχειρείται η νόθευση της διαδικασίας :

1. Δ. Ν. από τους Αγίους Σαράντα , περίμενε πως και πως να δηλώσει για πρώτη φορά την ελληνική του εθνικότητα καθώς ανήκε σε αυτούς που το αλβανικό κράτους δεν τους αναγνωρίζει ως μειονοτικούς. Ο ίδιος  περιγράφει το περιστατικό:

«Όταν πέρασε η κοπέλα, δεν ήμουν σπίτι και απάντησε η γυναίκα μου. Την ρώτησα αν έγραψε την εθνικότητα και το θρήσκευμα και μου απάντησε πως δεν ήταν βέβαιη γιατί την μπέρδεψε με τις πολλές ερωτήσεις. Απευθύνθηκα στο αρμόδιο γραφείο και απαίτησα να έρθουν ξανά στο σπίτι μου. Πράγματι ήρθαν δύο άτομα, ήταν ευγενέστατοι, τους απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις αλλά όταν επέμενα ότι δεν με ρώτησαν για την εθνικότητα ή απάντηση ήταν «αφού το γράψαμε ότι έχεις δύο υπηκοότητες, την αλβανική και την ελληνική».

2. Ο Ο. Μ. από  το Μουρσί , ανέφερε πως στο χωριό τους έστειλαν  αλλοεθνείς και αλλόθρησκους για να κάνουν την απογραφή.

Όταν βρίσκουν το σπίτι κλειστό, το καταγράφουν ως ακατοίκητο και δεν αφήνουν κάποιο χαρτί στην πόρτα όπου να τους ενημερώνουν για την επόμενη επίσκεψη, όπως θα όφειλαν. Εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του για το αν σημειώνουν τις απαντήσεις των απογραφόμενων που συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας και δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

3. Ο Δ. Ν. από το Σοπίκη (σ.σ. Ορθόδοξο χωριού του Δ. Φοινίκης που όπως και το Μουρσί δεν θεωρείται μειονοτικό από το αλβανικό κράτος) κατήγγειλε πως στο χωριό του δεν ρωτούν κανέναν για την εθνικότητα. Απευθύνθηκε διαμαρτυρόμενος στο αρμόδιο γραφείο της περιοχής που σημειωτέων στελεχώθηκε με πρόταση του δήμου αλλά ακόμα δεν έγινε καμία αλλαγή.

4.   Πριν από τρεις μέρες ο κ. Μιχάλης Νάτσιος από τα Τίρανα, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στην Αλβανία εξελίσσεται Στατιστική Γενοκτονία» στο οποίο περιγράφει την δική του εμπειρία σχετικά με την δήλωση της εθνικότητας που τελικά δεν έγινε.

5. Στην Χειμάρρα απολύθηκαν  δύο απογραφείς, χωρίς να αιτιολογηθεί η απομάκρυνση τους αλλά οι ντόπιοι εκτιμούν ότι απομακρύνθηκαν κατόπιν του μεγάλου αριθμού πολιτών που δήλωναν την ελληνική τους καταγωγή.

Τα ΜΜΕ της Αλβανίας δυναμιτίζουν καθημερινά το κλίμα με καλεσμένους «σπουδαίους πατριώτες»  που μιλούν για τον μεγάλο εθνικό κίνδυνο, αν η απογραφή δεν γίνει «σωστά».

Η εμμονή του αλβανικού κράτους, να συνεχίζει να θεωρεί ελληνική μειονότητα μόνο τα 99 χωριά που αναγνώριζε το κομουνιστικό καθεστώς, δεν συμβαδίζει με την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες διακηρύξεις των Διεθνών Οργανισμών, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και τον ίδιο τον Νόμο Μειονοτήτων, που ψηφίστηκε στην Αλβανική Βουλή το 2017.

Η Αλβανική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα διαπιστευτήρια εγκυρότητας προς τους διεθνής οργανισμούς, δεν πήρε μόνο την χρηματοδότηση αλλά τους ανάθεσε θεωρητικά και όλη την ευθύνη.

Ως εκ τούτου, οι όποιες καταγγελίες για την απογραφή, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο προς τα ΜΜΕ, την INSTAT και την Κυβέρνηση αλλά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα πρέπει να απαιτήσουμε την αναβολή της απογραφής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις και τεχνικές διορθώσεις, για την εξασφάλιση της εγκυρότητας.

Απαιτούνται ενέργειες του ΥΠΕΞ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button