Η πρόταση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο
Την αποδέχτηκε ο Βούτσιτς και ο Κούρτι την απέρριψε κατηγορηματικά
Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα τα προηγούμενα χρόνια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, αν και έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες, βασιζόμενες στην συμφωνία του 2013 για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πριν από περίπου μισό χρόνο, υπογράφηκε το Παράρτημα της Συμφωνίας για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων, το οποίο προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτό το έγγραφο – τόσο όσον αφορά τη διαδικασία προσχώρησης όσο και τις οικονομικές συνέπειες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόοδος. Σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών της προηγούμενης εβδομάδος στις Βρυξέλλες, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε στον Τύπο και δήλωσε , ότι οι διαπραγματεύσεις έληξαν ανεπιτυχώς. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η Σερβία αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, αλλά όχι ο Αλμπίν Κούρτι, αναφέρει το Nova.rs.
Και τι παραβλέπει αυτή η πρόταση, εξήγησε ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, στη συνέντευξη Τύπου. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι τα δύο μέρη ξεκίνησαν από αντίθετες πλευρές – ο Κούρτι ήθελε τις “πολιτικές πτυχές της εξομάλυνσης”, ενώ η Σερβία θέλει να ξεκινήσει την ίδρυση των σερβικών δήμων του ZSO πριν εμπλακεί στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της.
Ο Κούρτις ζήτησε την «ντε φάκτο» αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Δεν αμφισβητεί ότι η σύσταση των σερβικών δήμων του ZSO είναι μια παλιά υποχρέωση και ότι ήταν πάντα βασικό στοιχείο στη διαδικασία εξομάλυνσης, καθώς και ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαπραγματεύσεις για το Καταστατικό του ZSO.
Το παράρτημα της Συμφωνίας για τον Δρόμο προς την Ομαλοποίηση των Σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα καθόρισε ουσιαστικά τη σειρά των βημάτων προς αυτόν τον στόχο. Το πρώτο ήταν η αποδοχή της δήλωσης για τους αγνοούμενους, που συνέβη στις 2 Μαΐου, και στη συνέχεια η θέσπιση «εγγυήσεων για την παροχή κατάλληλου επιπέδου αυτοδιοίκησης για τη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις σχετικές προηγούμενες συμφωνίες του διάλογος που καθιερώθηκε από τον μεσολαβητή της ΕΕ.” .
Αυτό αναφερόταν στη σύσταση του ZSO, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία βασικά υπογράφηκε το 2013.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη καταστατικό της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων και επομένως δεν υπάρχει τέτοιος σύνδεσμος, κάτι που είναι πρακτικά το μόνο που παίρνουν από την διαπραγμάτευση οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο από τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Στο τελευταίο σημείο του Παραρτήματος, δηλαδή στη Συμφωνία της Οχρίδας, γράφεται ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν σημειώσει ότι οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις από τη Συμφωνία, το Παράρτημα ή προηγούμενες συμφωνίες μπορεί να έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες για τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ και για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν από την Ε.Ε. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι στιγμής.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram