Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Αίγυπτος απειλεί τη Χαμάς και το Ισραήλ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Προς το παρόν, το κύριο μέλημα των δύο χωρών, σύμφωνα  με αναλύσεις ειδικών για θέματα της Μέσης Ανατολής περιστρέφονται γύρω από την εκεχειρία στη Ράφα της Γάζας. Από στρατιωτική σκοπιά, το Ισραήλ στοχεύει να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα και να αποκτήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και για να μπλοκάρει τις σήραγγες λαθρεμπορίου της Χαμάς.

Η Αίγυπτος επιδιώκει να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και να σταματήσει τον πόλεμο, τουλάχιστον προσωρινά, για να αποτρέψει το εφιαλτικό σενάριο των Παλαιστινίων προσφύγων να πλημμυρίσουν το Σινά. Για το σκοπό αυτό, και με τη συμμετοχή του Ισραήλ, το Κάιρο φιλοξένησε μια σημαντική συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα, αλλά οι επαφές συνεχίζονται στο ίδιο θέμα στο Παρίσι σήμερα.

NOVA

Με το Ισραήλ να μην είναι πρόθυμο να υπογράψει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι είναι ένα τρομακτικό σενάριο από αιγυπτιακή προοπτική. Εάν συνέβαινε, ένα τέτοιο σενάριο θα θεωρούνταν από το κοινό και από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους στην Αίγυπτο ως το αποτέλεσμα μιας ισραηλινής πολιτικής που στοχεύει στην εκδίωξη των Παλαιστινίων ολοκληρωτικά από τη Γάζα.

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα απειλώντας τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ. Η Αίγυπτος είπε στη Χαμάς ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στη Ράφα εάν δεν συμφωνήσει σε μια συμφωνία εντός δύο εβδομάδων. Αυτή η απειλή φαίνεται να συνεπάγεται συμφωνία με μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Η αποτυχία  θα έπεφτε στην ηγεσία της Χαμάς, καθώς είναι απίθανο με αυτό το χρονικό πλαίσιο να έχει αποφασιστεί η συνέχιση  των επιχειρήσεων χωρίς συντονισμό με το Ισραήλ.

Παράλληλα, η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις «καταστροφικές συνέπειες» μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών καθώς «ασχολούνται ενεργά» με τα περιφερειακά θέματα της Μέσης Ανατολής.

Mechanical Solutions

Σχετικά με το μέλλον της Δυτικής Όχθης. Ενώ η Αίγυπτος, τα αραβικά κράτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν την ένωση της Δυτικής Όχθης με τη Λωρίδα της Γάζας και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους υπό την ηγεσία μιας αναβαθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής, το Ισραήλ παραμένει αντίθετο σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτές οι συγκρούσεις συμφερόντων, ωστόσο, δεν αποτελούν επί του παρόντος απειλή για τη σταθερότητα των σχέσεων Αιγύπτου-Ισραήλ.

Για το Ισραήλ, η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα μπορεί να δημιουργήσει δύο προβλήματα. Πρώτον, υπάρχουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον εκτοπισμό περίπου 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Γάζα που θα αναγκαζόταν, για άλλη μια φορά, να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού. Δεύτερον, υπάρχουν πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις για την Αίγυπτο, ιδιαίτερα εάν μάζες Παλαιστινίων προσφύγων επιχειρήσουν να παραβιάσουν τον φράχτη και να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σινά.

Αν και η Αίγυπτος στηρίζει τον φράχτη των συνόρων ,  θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί ο μεγάλος αριθμός απελπισμένων προσφύγων που θέλουν να ξεφύγουν από τις μάχες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Αίγυπτος θα αντιμετώπιζε το δίλημμα είτε να καταφύγει στη χρήση βίας κατά του πλήθους και να διακινδυνεύσει κατηγορίες για προδοσία και εγκατάλειψη των Παλαιστινίων, είτε να τους επιτρέψει να εισέλθουν και να ρίξουν την ευθύνη στο Ισραήλ, οδηγώντας σε μεγάλη κρίση  μεταξύ των χωρών.

Εξετάζοντας το από μια άλλη οπτική γωνία, το Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη σχέση του με την Αίγυπτο διευκολύνοντας τη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και τα αραβικά κράτη για την ενίσχυση της αιγυπτιακής οικονομίας.

Ένα ιστορικό προηγούμενο που αξίζει να εξεταστεί είναι ο Πόλεμος του Κόλπου του 1991, όπου η συμμετοχή της Αιγύπτου οδήγησε στη διαγραφή χρέους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για άλλα εκκρεμή δάνεια. Επί του παρόντος, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Η σημαντική διεθνής βοήθεια προς την Αίγυπτο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη θέση της σε βασικά ζητήματα ασφάλειας της περιοχής.

Στην ουσία, ενώ μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα μπορεί να κριθεί απαραίτητη για την εξάλειψη της Χαμάς, ενέχει επίσης τον κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεων Ισραήλ-Αιγύπτου. Η αποφυγή αυτού του σεναρίου θα απαιτήσει σχολαστικό σχεδιασμό για την ασφαλή μετεγκατάσταση των προσφύγων της Γάζας και στενό συντονισμό μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ .

Ωστόσο, μια νηφάλια ανάλυση θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και με τέτοια μέτρα και διεθνή βοήθεια δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί πλήρως.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μηνάς Ρασούλης

Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α. Τελείωσε το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων της Ιεράπετρας το 1976 και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980, ως Ανθυπολοχαγός του Ιππικού και Τεθωρακισμένων. Εκπαιδεύτηκε στην Ανάλυση Πληροφοριών στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Στρατηγείο του Στρασβούργου στην Γαλλία και στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία και Διαχείριση Κρίσεων σε Νατοϊκά Σχολεία της Γερμανίας. Έχει τελειώσει το Σχολείο Βαλκανικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου του σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου καθώς και στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπηρέτησε στο Αναπτυσσόμενο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής Πληροφοριών και ως Διευθυντής στην Στρατιωτικοπολιτική Συνεργασία καθώς και στην 1η Στρατιά στην Λάρισα. Έλαβε μέρος σε Νατοϊκές Αποστολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην επιχείρηση ALBA στην Αλβανία το 1997, καθώς και στις παρακάτω χώρες, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία και Τουρκία. Μιλάει Αγγλικά, Σερβικά και Κροατικά.

Σχετικά άρθρα

Back to top button