Στη δημιουργία πλανητάριου, το οποίο θα επιτρέπει την ψηφιακή ξενάγηση στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο, που αποτελεί πλέον διεθνές «Brand Νame» με τις ατέλειωτες φυσικές διαδρομές και τον μύθο που το περιβάλλει και μαγνητίζει τον επισκέπτη, προχωράει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα, το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να περάσει σε φάση υλοποίησης, στην πόλη της Ελασσόνας, όπου έχει ήδη εξασφαλιστεί ο χώρος που θα το φιλοξενήσει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος του είναι η προώθηση και προβολή του φυσικού πλούτου, της ιστορίας και του πολιτισμού που κουβαλάει το μυθικό βουνό, σε συνδυασμό με γεωφυσικές πληροφορίες, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Ενώ, ταυτόχρονα, με τη λειτουργία του θα συμβάλει στη δημιουργία περαιτέρω συνθηκών τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, «πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον» όπως επισημαίνει σε όλους τους τόνους η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Άλλωστε, ταυτόχρονα, εξελίσσεται και η δημιουργία αντίστοιχου πλανητάριου για την προβολή των Μετεώρων στην Καλαμπάκα.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τα δύο ψηφιακά εγχειρήματα προβολής του Θεσσαλικού τουρισμού ανέρχεται στα 800.000 ευρώ και το ποσό προέρχεται από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση.
Οι τρείς άξονες λειτουργίας που βασίζεται το ψηφιακό πλανητάριο δίνουν την δυνατότητα:
– Να ενημερώνει τους επισκέπτες για τη μυθική ιστορία του βουνού των μύθων, μέσω εικονικών πλατφόρμων που θα δημιουργηθούν, σχετικών με το Δωδεκάθεο, κάνοντας συγχρόνως επεξήγηση των μύθων που συνοδεύουν το βουνό.
– Να ξεναγεί τους επισκέπτες κάνοντας μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ορεινό όγκο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, ιδιαιτέρα για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία η ειδικές δεξιότητες.
– Να προβάλει στους επισκέπτες τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, περιβαλλοντικά μνημεία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσβασιμότητας, εστίασης, φιλοξενίας.
Ανάλογη είναι και η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζεται η δημιουργία πλανητάριου για τα Μετέωρα, προκειμένου να επιτευχθεί η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον… απόκοσμο «ιερό κόσμο» των Μετεώρων και να δοθεί η δυνατότητα ολοκληρωμένης ξενάγησης για όλους.
Και τα δυο θα συνδυαστούν και με παράλληλη παροχή πρόσθετων πληροφοριών πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτικού, τουριστικού, περιβαλλοντικού, γεωφυσικού ή και γεωλογικού περιεχομένου μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα, φιλικά προς το χρήστη. Με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στόχος και των συγκεκριμένων δράσεων είναι η περαιτέρω προσέλκυση τουριστών, καθώς η Περιφέρεια αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενδυνάμωση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, ως μέσο οικονομικής ενίσχυσης του συνόλου της περιοχής και κατ’ επέκταση των κατοίκων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επισημαίνει ο κ. Αγοραστός, επενδύει στον τουρισμό γι’ αυτό κα έχει υιοθετήσει μια στρατηγική συνεκτικών έργων, με στόχο να δημιουργήσει «μία Περιφέρεια με χίλιους προορισμούς».
«Εικονική πραγματικότητα»
Πέρα από την συλλογή, αποτύπωση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των πληροφοριών, θα αναπτυχθεί ένας αριθμός εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Το σύστημα αυτό θα επικοινωνεί με τις εφαρμογές προβολής και περιήγησης των Μετεώρων και του Ολύμπου, που θα αναπτυχθούν για τα τερματικά της αίθουσας διαδραστικής περιήγησης και τους χρήστες του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων και δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης και πλέον γενιάς.
Στο επίκεντρο λειτουργίας του πλανητάριου βρίσκεται η διαμόρφωση ειδικών αιθουσών διαδραστικής περιήγησης, χώρου απεικόνισης εικονικής πραγματικότητας αλλά και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω χώροι θα παρέχουν τις δυνατότητες παρακολούθησης τρισδιάστατων προβολών βίντεο, ενημέρωσης και διάδρασης με τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές ανάδειξης και τέλος της άμεσης προσαρμογής του εκτεθέντος υλικού ανάλογα με τη γλώσσα των επισκεπτών.
Ακόμη, προβλέπεται ανάπτυξη συστήματος Ηλεκτρονικής Προβολής και Διαχείρισης Τουριστικών και Πολιτιστικών Πόρων, Υπηρεσιών, Εκδηλώσεων και Ροών Επισκεπτών.
Οι προσφερόμενες πληροφορίες θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα και θα συνθέτουν στην πράξη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προορισμού.
Ο επισκέπτης θα μπορεί να προγραμματίσει και να συνδυάσει επιλογές αναψυχής ανάλογα με το προφίλ του. Θα μπορεί, επίσης, να προγραμματίσει τις επιλογές του, να τις κλείσει διαδικτυακά, να τις επιβεβαιώσει, να τις συνδέσει με συμπληρωματικές πληροφορίες, να τις αξιολογήσει και να τις «διασπείρει» σε μια σειρά από φίλους ή «διαδικτυακούς συνδαιτυμόνες», αποκτώντας ο ίδιος έναν ρόλο «προσωπικού διαφημιστή» του τόπου επιλογής του.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram