Πράσινο» για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη
Επτά αντί για 9 ορόφους προβλέπει τώρα το επενδυτικό σχέδιο της VASACO AEKE, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στέλιο - Γεώργιο Τσουκαλά
Με δύο λιγότερους ορόφους και κάτω από την επιστασία των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών, μία από τις πλέον συζητημένες επενδύσεις κάτω από την Ακρόπολη στο Κουκάκι, προχωρά τώρα στο επόμενο βήμα για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων.
Ο λόγος για το σχεδιαζόμενο, ήδη από το 2017, project σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4 από την εταιρεία VASACO AEKE, που είχε βρεθεί έντονα στο προσκήνιο προ τριετίας, όπως άλλωστε και το έτερο 5άστερο στην περιοχή, το Coco – Mat Athens BC της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 (σ.σ. το οποίο παρεμπιπτόντως αυτή την περίοδο επίσης είναι στην επικαιρότητα εν μέσω επιβολής προστίμων λόγω ύψους, αναζήτησης αρμοδιοτήτων αλλά και νέων δικαστικών προσφυγών από την εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων).
Τώρα, για το έργο της VASACO, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Στέλιο – Γεώργιο Τσουκαλά, μετά τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες και έχοντας ήδη την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από τον περασμένο Ιανουάριο, ανάβει το «πράσινο φως» για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5* αστέρων με τη μερική διατήρηση των αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας.
Το έργο περιλαμβάνει «επταώροφη ξενοδοχειακή μονάδα με κεντρικό κτίριο και πτέρυγα δωματίων, δυο υπόγεια και φυτεμένο δώμα, καθώς και αποκατάσταση διώροφου διατηρητέου κτηρίου με προσθήκη ορόφου, σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4 διότι», όπως αναφέρεται, «το ύψος του κτιρίου δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο» σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 2022 για τον καθορισμό ύψους και λοιπών ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη/ Κουκάκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «από την υλοποίηση της εν θέματι μελέτης δεν επηρεάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ή άλλα μνημεία εντός του αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών».
Τι λέει το ΠΔ
Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση το Π.Δ. το μέγιστο ύψος της μονάδας στην περιοχή όπου βρίσκεται εμπίπτει στη Ζώνη των 21 μέτρων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω Π.Δ. (ΦΕΚ 111/Δ ́/10.3.2022) στην περιοχή Μακρυγιάννη/ Κουκάκι καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων κατά Ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης 1, 2, 3 (α) και 3 (β):
1. Στη Ζώνη 1, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεoπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφόρου Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφόρου Συγγρού, Καλλιρρόης το μέγιστο ύψος είναι 21 μέτρα.
2. Στη Ζώνη 2, που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λεωφόρου Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λεωφόρου Συγγρού, σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1 το μέγιστο ύψος είναι 24 μέτρα.
3. Στη Ζώνη 3(α), που περιλαμβάνει τα ακίνητα με πρόσωπο επί των οδών Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου το μέγιστο ύψος είναι 17,5 μέτρα.
4. Στη Ζώνη 3(β), που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών το μέγιστο ύψος είναι επίσης 17,5 μέτρα.
Στην ίδια περιοχή έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, όπως ότι επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου έως 1 μέτρο αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, ενώ δεν επιτρέπονται σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και μέσα στο ιδεατό στερεό, οι συγκεκριμένες κατασκευές όπως «χώροι κύριας χρήσης, αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας τριάντα πέντε (35) τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος» και «ασκεπείς πισίνες». Επίσης, για όλες τις επεμβάσεις/οικοδομικές εργασίες σε υφιστάμενα και νέα κτίρια, με εξαίρεση αυτές που δεν απαιτούν εκσκαφές και αφορούν είτε στο εσωτερικό των κτιρίων, είτε σε εργασίες συντήρησης των όψεων αυτών, χωρίς τροποποίηση των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων, να υποβάλλεται αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και να εκδίδεται σχετική απόφαση, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις παλιές εγκρίσεις του ΥΠΠΟΑ (πίσω στο 2018), οι οποίες είχαν προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις λόγω του ύψους της σχεδιαζόμενης επένδυσης στην περιοχή κάτω από Ακρόπολη και ανεκλήθησαν στη συνέχεια, προβλεπόταν, πέραν της επισκευής του διατηρητέου, η ανέγερση εννιαώροφου κτιρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, συνολικής δόμησης 5.300 τ.μ..
Με τη σημερινή απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟΑ εγκρίνεται η μερική διατήρηση των αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας και εγκρίνεται η κατασκευή της επταώροφης μονάδας υπό τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, όρους:
Να μη γίνει καμία εργασία στο βορειοδυτικό τμήμα του υπογείου στο οποίο θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του ρωμαϊκού λουτρού, να εκπονηθεί μελέτη διατήρησης, στερέωσης και ανάδειξης των εν λόγω αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών με γνώμονα την αποτελεσματικότερη προστασία τους, σε καμία περίπτωση να μην πραγματοποιηθούν σταθερές κατασκευές επί του δώματος και όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram