Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Υψηλή τεχνολογία για την τρίτη ηλικία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Το μαγικό φίλτρο της μακροζωίας φαίνεται πως βρήκαν στην Κίνα και στην Ιαπωνία, όπου το ποσοστό της τρίτης ηλικίας αυξάνεται συνεχώς, δημιουργώντας την επιτακτική ανάγκη καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φροντίδας και ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων. Ενας μεγάλος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, κρατικά και ιδιωτικά επιχορηγούμενων, έλαβε την πρωτοβουλία να διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων που ξεπερνούν τα 65 έτη με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

Η Κίνα αριθμεί 250 εκατομμύρια κατοίκους άνω των 60 ετών, ένας αριθμός που θα σκαρφαλώσει στα 500 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ήτοι στο 35% του πληθυσμού, όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται ότι οι άνθρωποι άνω των 65 θα απαρτίζουν το ένα τρίτο του πληθυσμού μέχρι το 2025. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η χώρα θα μετράει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ιάπωνες άνω των 90 ετών μέχρι το 2025. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε κρατικά κονδύλια ύψους 298 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην τρίτη ηλικία.

NOVA

Ορισμένοι φιλόδοξοι επιχειρηματίες, ιδρύοντας τα τελευταία χρόνια νεοφυείς επιχειρήσεις σε Κίνα και Ιαπωνία, άσκησαν πίεση στις εκάστοτε κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην τρίτη ηλικία. Εταιρείες, όπως η κινεζική Lanchuang Network Techology, έχουν κάνει άλματα στον κλάδο της περίθαλψης ηλικιωμένων.

Η εταιρεία αυτή κατασκεύασε ένα πακέτο «πρώτων βοηθειών» με κάμερα για παρακολούθηση και με σύστημα φωνητικών εντολών, που ακούει στο όνομα «Xiaoyi». Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το Xiaoyi μπορεί να προσφέρει στον εντολέα πρόσβαση σε φάρμακα και εάν χρειαστεί εκπέμπει σήμα έκτακτης ανάγκης. Εκτός αυτού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγγελία γευμάτων και για κλήση συνεργείου καθαρισμού. Το κόστος του πακέτου ανέρχεται σε μόλις 0,15 δολάρια την ημέρα, ενώ για επιπλέον 0,30 δολάρια ημερησίως, ο χρήστης μπορεί να έχει σε επιφυλακή ένα μικρό ρομπότ, που σε περίπτωση ανάγκης θα επικοινωνήσει με κοντινό ιατρικό κέντρο.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του Γουάνγκ Τζάι στη φροντίδα των ηλικιωμένων στην Κίνα με συσκευές ανίχνευσης κίνησης. Ο Τζάι ανέπτυξε μία εφαρμογή για το κινητό που στέλνει ειδοποιήσεις σε συγγενείς, όταν καταγραφεί κάποια ασυνήθιστη κίνηση στο σπίτι, για παράδειγμα εάν κάποιος πέσει. Μάλιστα, η εταιρεία του, η Beijing eCare Smart Tech, εκπαιδεύει απλούς πολίτες, ώστε να μεταβούν στο κρίσιμο σημείο και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Το κόστος των ανιχνευτών κίνησης επιβαρύνει αποκλειστικά τους συμβαλλόμενους κοινοτικούς οργανισμούς και όχι τα νοικοκυριά.

Μία άλλη εταιρεία, η ιαπωνική Z-Works, κατασκεύασε δέκα μικρές συσκευές που συλλέγουν τους ζωτικούς δείκτες και ύστερα αναρτούν τις τιμές σε υπολογιστικό νέφος (cloud). Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται πλέον σε περισσότερα από 100 γηροκομεία της Ιαπωνίας και διευκολύνουν τους εργοθεραπευτές στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Mechanical Solutions

Πιο εναλλακτική είναι η προσέγγιση του Ιάπωνα καρδιολόγου Μασαχίκο Χάρα, που δημιούργησε ένα βιντεοπαιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικά. Σύμφωνα με την WSJ ο Χάρα, λάτρης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θεωρεί ότι η συνεχής κίνηση και η εναλλαγή των χαρακτήρων βοηθούν τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς. «Η επαναλαμβανόμενη αποκατάσταση είναι χρονοβόρα. Με αυτό (το βιντεοπαιχνίδι), γιατροί και θεραπευτές μπορούν να συγκεντρωθούν στη θεραπευτική αγωγή», είχε δηλώσει ο καρδιολόγος στην WSJ.

Κατά παράδοση, για την περίθαλψη των ηλικιωμένων φροντίζουν τα παιδιά τους, ωστόσο το μοντέλο αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Κίνα, όπου η απαγόρευση γέννησης δεύτερου τέκνου ήρθη μόλις το 2015. Το ένα παιδί ανά οικογένεια καλείται να φροντίσει τους δύο γονείς του, ενδεχομένως και τα πεθερικά του. Την ίδια στιγμή το κόστος της διαμονής σε γηροκομείο είναι υψηλότατο για τη μέση κινεζική οικογένεια.

Ταξίδια

Τα ταξίδια ήταν μέχρι πρότινος απαγορευμένη δραστηριότητα για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, παρότι αποτελεί μία μερίδα του πληθυσμού που συνήθως έχει τον χρόνο και αρκετά χρήματα σε αποταμιεύσεις για να τα πραγματοποιήσει. Προκειμένου να βοηθήσει τους γηραιότερους ασθενείς του να ταξιδέψουν μακριά χωρίς να φύγουν από το σπίτι τους, ο Ιάπωνας εργοθεραπευτής Κέντο Τοσίμα έκανε τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας τη διαδρομή του σε μία πανοραμική κάμερα 360 μοιρών. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, ο Τοσίμα έκανε το αδύνατο δυνατό και ταξίδεψε τους ασθενείς του από τα κανάλια της Βενετίας μέχρι τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο. «Με την εικονική πραγματικότητα μπορούν να στρέφουν το βλέμμα τους οπουδήποτε, με όποιο τρόπο θέλουν, και να βιώσουν διαδραστικά τα πλάνα», δήλωσε στο CNN ο Τοσίμα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button