Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Τι θα συμβεί αν το διαδίκτυο καταρρεύσει για 48 ώρες

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Για πάρα πολλούς από εμάς, η ζωή χωρίς ίντερνετ, ακόμη και για λίγες ώρες, είναι πλέον αδιανόητη. Αν όμως ολόκληρο το διαδίκτυο σταματήσει να λειτουργεί για δύο ολόκληρα 24ωρα, οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι αυτές που θα περίμενε κανείς. Ας δούμε τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το ίντερνετ και υπάρξει παγκόσμια διακοπή για 48 ώρες και κατά πόσο θα είμαστε ανήμποροι ή όχι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το 1995, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε καθημερινά χωρίς ίντερνετ, καθώς λιγότερο από 1% είχε σύνδεση. Το διαδίκτυο ήταν μόνο για τους λίγους, και το χρησιμοποιούσαν κυρίως οι επαγγελματίες στη Δύση.

NOVA

Στις ημέρες μας, περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο αριθμός αυξάνεται με ρυθμό περίπου 10 ανθρώπων το δευτερόλεπτο, και η ενασχόληση στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι καθώς η τεχνολογία θα καλπάζει, η εξάρτησή μας από το ίντερνετ θα αυξάνεται, δεδομένου ότι το IoT και το έξυπνο σπίτι δεν είναι πλέον σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ της ικανότητάς μας να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι εκλαμβάνουμε αυτό το θαύμα του σύγχρονου κόσμου ως κάτι δεδομένο, χωρίς να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε απόλυτα τον βαθμό της επιρροής του σε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής.

Mechanical Solutions

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να είμαστε συνδεδεμένοι σε καθημερινή βάση, που ακόμη και αν μείνουμε κάποιες ώρες χωρίς ίντερνετ, μπορεί να έχει τρομακτικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε πολλούς.

Θα χάσουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε πληροφορίες και δεν θα μπορούμε πλέον να επικοινωνούμε. Ενδεχομένως, ούτε να εργαζόμαστε όπως είχαμε συνηθίσει. Στην ουσία, βυθιζόμαστε σε ένα 48ωρο απόλυτου σκοταδιού, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Εν ολίγοις, μπορούμε να θεωρήσουμε τη διακοπή του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή ισοδύναμη με την διακοπή ρεύματος στο παρελθόν. Όμως, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα το κερί και οι εναλλακτικοί τρόποι φωτισμού.

Σε αντίθεση με την ηλεκτρική ενέργεια, αν μείνουμε χωρίς ίντερνετ, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Τα πάντα καταρρέουν αν η επαγγελματική μας δραστηριότητα και γενικότερα οι κύριες συνήθειες της ζωής μας βασίζονται στο διαδίκτυο.

Παρ’ όλα αυτά, το ποτήρι μπορεί να είναι μισογεμάτο και τα πράγματα ενδέχεται να μην είναι και τόσο δραματικά για όλους τους χρήστες του ίντερνετ.

Πολλοί θεωρούν ότι η απώλεια της σύνδεσης για 48 ώρες μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, να μας αναγκάσει εκείνο το διήμερο να επιδιώξουμε τις προσωπικές επαφές που αναβάλαμε τόσο καιρό, αντί να στέλνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης, πολλοί από εμάς θα καταφέρουμε επιτέλους να απέχουμε πλήρως από το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα, έστω και για 48 ώρες.

Εθισμός στο Facebook – Ενδείξεις και Αντιμετώπιση 

Στις αρχές του 2018, ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως ο εθισμός στα παιχνίδια είναι ψυχική διαταραχή. Δεν είναι μυστικό ότι ο παρόμοιος εθισμός…

Επιπλέον, η επίδραση στην οικονομία, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις, ίσως δεν είναι τόσο σοβαρή. Το 2008, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έκανε επίσημες μελέτες που εξέταζαν τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος έμενε χωρίς ίντερνετ για 1-2 ημέρες.

Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα ήταν καταστροφικές, ακόμη και χωρίς ίντερνετ για τέσσερις ημέρες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή του διαδικτύου ενίσχυε την παραγωγικότητα.

Χωρίς ίντερνετ, οι εργαζόμενοι ασχολήθηκαν με εργασίες που συνεχώς ανέβαλαν, έστω και αν ολοκλήρωσαν τις ίδιες δραστηριότητες με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών.

Παρότι οι αμερικάνικες μελέτες έλαβαν χώρα πριν 12 χρόνια, έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία 48ωρη διακοπή ίντερνετ ως ένα εμβόλιμο Σαββατοκύριακο αργίας.

Τα κακά νέα

Όμως, νεότερες έρευνες έδειξαν ότι στις ημέρες μας πολλές βιομηχανίες, όπως ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες, και χρηματιστηριακές εταιρείες, θα υπέφεραν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε λειτουργήσει ως ντόμινο και στους υπόλοιπους τομείς της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, μία 48ωρη διακοπή του ίντερνετ ενδεχομένως να επέφερε καταστροφικές απώλειες σε πολλά κράτη της υφηλίου.

Χώρες όπως η Κίνα, θα βίωναν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. Για κάθε ώρα χωρίς ίντερνετ, η οικονομία της ασιατικής χώρας θα έχανε 179 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ποσό που υπερβαίνει το τριπλάσιο της αντίστοιχης ζημιάς των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ψυχολογικές επιπτώσεις όπως τα συναισθήματα της απομόνωσης και του άγχους ενδέχεται να είχαν δραματικές συνέπειες. Θα έπλητταν τους περισσότερους χρήστες, λόγω του ότι η άμεση επικοινωνία μέσω αυτού έχει γίνει τρόπος ζωής.

Η αδυναμία να υλοποιήσουμε αυτό που με περισσή ευκολία κάνουμε καθημερινά, θα μας προκαλούσε σοβαρή ανησυχία και ιδιαίτερο άγχος. Για πολλούς, είναι πλέον αδύνατον να φανταστούν την ημέρα τους χωρίς ίντερνετ.

Έτσι, για 48 ώρες ενδέχεται να βιώναμε παρόμοια συναισθήματα, και ενδεχομένως πιο δυσάρεστα από αυτά που νοιώθουμε όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ξεχάσει το smartphone στο σπίτι ή όταν ανακαλύπτουμε ότι τα “τίναξε” το μοναδικό PC που διαθέτουμε.

Το 2017, μία δημοσίευση του BBC εστίαζε στο Πανεπιστήμιο του Stanford, όπου ο ακαδημαϊκός Jeff Hancock μελετούσε τις ψυχολογικές και κοινωνικές διεργασίες που εμπλέκονται στην online επικοινωνία. Ένα από τα concept ήταν να αφήσει τους φοιτητές του χωρίς ίντερνετ για 48 ώρες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι φοιτητές εμφατικά να αναφέρουν ότι η εργασία ήταν ανέφικτη. Υποστήριξαν ότι μένοντας χωρίς ίντερνετ για ένα διήμερο, δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν καμία από τις εργασίες τους.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι η οικογένεια και οι φίλοι τους θεώρησαν ότι κάτι κακό έχει συμβεί λόγω της έλλειψης επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών δικτύων.

Έτσι, όταν επανήλθε η σύνδεση στο διαδίκτυο, πολλοί μαθητές ένιωσαν ότι είχαν αποκτήσει ξανά καλύτερο έλεγχο στα μαθήματα. Επιπλέον, πολύ καλύτερη ψυχολογική διάθεση.

Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news)

Ίσως πολλοί από εμάς θα θυμόμαστε ότι τον Οκτώβριο του 2018 οργίαζαν οι φήμες για το περίφημο “Global Internet Shutdown”.

Ήταν τότε που o ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται το διεθνές Domain Name System, είχε ενημερώσει ότι πρέπει να ενημερώσει την κρυπτογράφηση για τις διευθύνσεις DNS.

Πολλά site έσπευσαν να προειδοποιήσουν, εν είδει fake news που τρόμαξαν εκατομμύρια χρήστες, ότι ο κόσμος ενδέχεται να μείνει χωρίς ίντερνετ για 48 ώρες.

Τελικά, μόνο το 1% των συνολικών χρηστών του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκε, καθώς επρόκειτο απλά για μία συντήρηση.

Ποιος μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό μπλακ-άουτ

Αναμφίβολα, το ίντερνετ δεν είναι απαραβίαστο. Θεωρητικά, θα μπορούσε να σταματήσει για μία μέρα ή και για περισσότερο.

Οι κυβερνήσεις

Πιθανώς να μην γνωρίζατε ότι σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις διαθέτουν ένα διαδικτυακό Kill Switch. Αυτό τους δίνει την εξουσία να κλείσουν το διαδίκτυο εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν προγράμματα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προβεί σε γενική διακοπή ίντερνετ, αν υπάρξει εθνική έκτακτη ανάγκη. Ο σκοπός είναι να προστατέψουν την χώρα τους από διαδικτυακές επιθέσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να αναστέλλει τις υπηρεσίες διαδικτύου σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, το πλέον αμφιλεγόμενο δίκτυο της Κίνας ελέγχεται και λογοκρίνεται από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι τακτικές τοπικές διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες στη χώρα.

Η Αίγυπτος έμεινε χωρίς ίντερνετ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011 για να δυσκολέψει τους διαδηλωτές να συντονίσουν τη δραστηριότητά τους. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης διακόψει τη σύνδεση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.

Φυσικά, η υλοποίηση τέτοιων κρατικών προγραμμάτων εκτάκτου ανάγκης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο πιο μεγάλη και ανεπτυγμένη είναι η χώρα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η μαζική απενεργοποίηση του ίντερνετ.

Η τρομοκρατία

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διακοπή διαδικτύου. Η απώλεια σύνδεσης μπορεί επίσης να προέλθει από κακόβουλα μέσα. Οι διαδικτυακές επιθέσεις εξ ορισμού αποτελούν μία εν δυνάμει απειλή.

Μία από τις πιο σοβαρές απειλές για το διαδίκτυο είναι η καταστροφή των υποθαλάσσιων καλωδίων. Το 99% όλων των δεδομένων διαδικτύου μεταδίδονται μέσω αυτών, και είναι ο λόγος που το ίντερνετ είναι ζωντανό σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι σε περίπτωση που τα υποθαλάσσια καλώδια υπονομευτούν, τότε το διαδίκτυο θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες. Ενδέχεται ο κόσμος να μείνει χωρίς ίντερνετ για αρκετές ημέρες.

Ηλιακές καταιγίδες

Αυτό που οι κυβερνήσεις και η τρομοκρατία δεν μπορούν εύκολα να υλοποιήσουν, μπορεί να το κάνει σε λίγα λεπτά μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα.

Ένα τέτοιο διόλου απίθανο φαινόμενο μπορεί να επιφέρει την παγκόσμια διακοπή του ίντερνετ. Θα αχρηστεύσει τους δορυφόρους, τα ηλεκτρικά δίκτυα, και τα συστήματα πληροφορικής.

Το 1859, ο πλανήτης μας βίωσε μία τέτοια ηλιακή καταιγίδα. Ήταν τόσο μεγάλη, που αν λάμβανε χώρα στις μέρες μας, θα είχε καταστρέψει ολοσχερώς τις σύγχρονες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές υποδομές.

Εσείς αντέχετε χωρίς ίντερνετ για 48 ώρες;

Αναμφίβολα, ο κόσμος μας δεν θα καταρρεύσει αν υπάρξει διακοπή στο διαδίκτυο για 48 ώρες. Ωστόσο, δύο ημέρες χωρίς ίντερνετ ενδέχεται να είναι μία τρομακτική εμπειρία για πολλούς, και ένα τέτοιο διαδικτυακό μπλακ-άουτ ίσως θα μας έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button