Το διαδίκτυο έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, που πολλές φορές η προσωρινή απουσία του μπορεί να μας δέσει τα χέρια. Θέλεις να μάθεις κάτι για την ιστορία των ΗΠΑ; Κοιτάς στη Wikipedia. Πρέπει να επικοινωνήσεις με παλιούς συμφοιτητές; Έχεις το Facebook. Θέλεις να γλιτώσεις τις ουρές στις τράπεζες; E-banking! Θέλεις να δεις μία σειρά όταν αυτή δεν παίζει στην τηλεόραση; Netflix. Παράλληλα, όμως με όλες αυτές τις ευκολίες, έχουν προκύψει και άφθονοι κίνδυνοι: εθισμός στο διαδίκτυο, απάτες, ψυχολογικές διαταραχές από τη χρήση του ίντερνετ, εκφοβισμός και πολλά άλλα.
Με όλα αυτά πρόκειται να ασχοληθεί για τέσσερις ημέρες το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο eLife2016, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 26 Ιουνίου στη λίμνη Πλαστήρα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
«Kεντρικό ζητούμενο του Συνεδρίου eLife2016 είναι η ανάδειξη τρόπων ούτως ώστε να επιτευχθεί η ομαλή ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας. Συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι πραγματεύονται τον εθισμό στο διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις κοινωνιολογικές, ηθικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις της τεχνολογικής προόδου», αναφέρει σχετικά ο Σιώμος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, για να σχολιάσει στη συνέχεια μία διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το συνέδριο: «Σημαντική πρωτοτυπία του Συνεδρίου eLife2016 αποτελεί η παράλληλη διοργάνωση του 1ου eLife Κids Congress, όπου 400 μαθητές 11-13 ετών θα εκπαιδευτούν στη θετική διαδικτυακή χρήση και συμπεριφορά, παρακολουθώντας δημιουργικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών που να μπορούν οι ίδιοι να πραγματώσουν, μουσικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης».
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Τσέκερης, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της οργανωτικής επιτροπής και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, δίνει επίσης έμφαση τόσο στις ευκαιρίες όσο και στους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου: «Σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία βιώνει γενικευμένες συνθήκες αβοηθησίας, αδράνειας και στασιμότητας, το elife2016 φιλοδοξεί να φωτίσει δυνατότητες και προοπτικές που δημιουργούνται απο τις επιταχυνόμενες τεχνολογίες. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (με αιχμή την έκρηξη της καινοτομίας, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα Μεγάλα Δεδομένα), η οποία αφορά στο μέλλον όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των λαών του πλανήτη, παράγει νέες διακινδυνεύσεις και, ταυτόχρονα, νέες ευκαιρίες για την οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη. Ο τρόπος που εργαζόμαστε, ζούμε και επικοινωνούμε αλλάζει ριζικά. Αν θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να αποφύγουμε τις παγίδες πρέπει να συνδιαμορφώσουμε με όραμα και υπευθυνότητα το πλαίσιο της αναδυόμενης ψηφιακής κοινωνίας».
Στο συνέδριο θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, από τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην ιατρική και τα Μεγάλα Δεδομένα, μέχρι τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και τα ευφυή συστήματα ναυτιλίας και αερομεταφορών. Θα συμμετάσχουν ομιλητές με υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενό τους. Ένας από αυτούς, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας διαλόγου Σύνθεσις, μιλά για τη δική του συμμετοχή, στο πάνελ με τίτλο «Πληροφορία, διαδίκτυο και διεθνές περιβάλλον»: «Το διαδίκτυο αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της κοινωνικής δραστηριότητας στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δημιουργεί συχνά τάσεις, πιέσεις, αλλά και πλάνες και κινδύνους. Είναι κρίσιμο, συνεπώς, όπως συμβαίνει και έξω από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου, να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για το πλαίσιο και τους κανόνες που θα επιτρέψουν την επέκταση της θετικής συνεισφοράς του διαδικτύου και του περιορισμού των αρνητικών φαινόμενων. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το 5ο συνέδριο eLife, στο οποίο η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram