Όταν σκεφτόμαστε τα ρομπότ, μας έρχεται στο μυαλό συνήθως η εικόνα μεγάλων, μεταλλικών και άκαμπτων μηχανημάτων.
Ωστόσο μία ομάδα επιστημόνων έρχεται για να αλλάξει την αντίληψή μας για τα ρομπότ, αφού ανέπτυξαν το πρώτο ζωντανό ρομπότ, μία νέα μορφή ζωής που προέρχεται από τα βλαστοκύτταρα βατράχου.
Τα Xenobots, όπως ονομάστηκαν λόγω του αφρικανικού βατράχου, είναι ζωντανά ρομπότ με μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό. Αρκετά μικρά λοιπόν για να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ικανά να περπατήσουν, να κολυμπήσουν, να εργαστούν συνεργατικά σε ομάδες και να επιβιώσουν για εβδομάδες χωρίς τροφή.
Αυτά είναι νέες ζωντανές μηχανές. Δεν είναι ούτε παραδοσιακά ρομπότ ούτε κάποιο γνωστό είδος ζώου. Είναι μία νέα τάξη, ένας ζωντανός, προγραμματιζόμενος οργανισμός. – Joshua Bongard, επικεφαλής έρευνας στο University of Vemont
Οι πιθανές εφαρμογές των Xenobots είναι αμέτρητες. Όντας πλήρως προγραμματιζόμενοι οργανισμοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική για να απελευθερώνουν φάρμακα μέσα στο σώμα μας στα σημεία που θα είναι πιο αποδοτικό, να καθαρίζουν τις αρτηρίες μας κλπ. Μπορούν επίσης να εκτελέσουν περιβαλλοντικές εργασίες, όπως η συλλογή μικροπλαστικών από τους ωκεανούς ή ο εντοπισμός ραδιενέργειας. Υπάρχει φυσικά και η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για οπλοποίησή τους.
Τα Xenobots δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα, ούτε αναπαραγωγικό σύστημα. Δεν μπορούν να εξελιχθούν από μόνα τους και όταν στερηθούν θρεπτικών συστατικών, απλά γίνονται μία μάζα νεκρών κυττάρων. Να σημειώσουμε πως είναι και βιοδιασπώμενα, ιδιότητα που τους δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι μεταλλικών ή πλαστικών ρομπότ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram