Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Οι φωτογραφίες του φεγγαριού των Samsung Galaxy τελικά δεν είναι πραγματικές!

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα χαρακτηριστικά των πρόσφατων ναυαρχίδων της Samsung είναι το λεγόμενο ‘Space Zoom’. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας με το Galaxy S20 Ultra, οι συσκευές της εταιρίας προσέφεραν μια επιλογή για ακραίο 100X ζουμ, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη εξαιρετικά εντυπωσιακών φωτογραφιών του φεγγαριού. Τώρα, όμως, μια ανάρτηση στο Reddit έγινε viral, με πάνω από 10 χιλιάδες upvotes, όπου ένας χρήστης απέδειξε ότι τελικά οι εν λόγω φωτογραφίες δεν είναι ακριβώς πραγματικές!

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα που βλέπει ο κάτοχος της συσκευής δεν οφείλεται μόνο στις δυνατότητες της κάμερας, αλλά και σε μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που παρασκηνιακά αναλαμβάνει να προσθέσει ένα «texture» πάνω από το φεγγάρι, για να φαίνονται λεπτομέρειες που το smartphone δεν είναι σε θέση να απαθανατίσει! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάνω από τη φωτογραφία του χρήστη προστίθεται και μια άλλη πιο λεπτομερής εικόνα του φεγγαριού, με την τεχνολογία να δουλεύει περίπου όπως τα φίλτρα που έχουμε δει στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

NOVA

Μιλώντας σχετικά, ο Redditor με παρατσούκλι u/ibreakphotos τόνισε: 

Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες των εκπληκτικών φωτογραφιών του φεγγαριού που τραβήχτηκαν με τους τελευταίους zoom φακούς, ξεκινώντας από το S20 Ultra. Παρ’ όλα αυτά, πάντα είχα αμφιβολίες για την αυθεντικότητά τους, καθώς φαίνονται σχεδόν υπερβολικά τέλειες. Παρόλο που οι εικόνες αυτές δεν είναι κατ’ ανάγκην εντελώς ψεύτικες, δεν είναι τελικά και απολύτως γνήσιες.

Συνεχίζοντας, στην εκτενής και γεμάτη τεχνικές λεπτομέρειες ανάλυσή του, ο χρήστης επισημαίνει:

Η Samsung χρησιμοποιεί AI και Machine Learning (ένα νευρωνικό δίκτυο εκπαιδευμένο με εκατοντάδες εικόνες του φεγγαριού) για να προσθέσει ένα texture στις φωτογραφίες σας που δείχνουν το φεγγάρι. Ενώ κάποιοι νομίζουν ότι οι εικόνες είναι αποτέλεσμα των δυνατοτήτων της φωτογραφικής του smartphone, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Και δεν πρόκειται για sharpening, ούε πρόκειται για προσθήκη λεπτομέρειας από την συγχώνευση πολλαπλών καρέ, διότι σε αυτό το πείραμα, όλα τα καρέ περιέχουν την ίδια ποσότητα λεπτομέρειας. Κανένα από τα καρέ δεν έχει τους κρατήρες κ.λπ. επειδή είναι σκόπιμα θολωμένα, αλλά η κάμερα με κάποιο θαυμαστό τρόπο γνωρίζει ότι υπάρχουν. Και μην αρχίσω καν να μιλάω για την παρεμβολή κίνησης στο “super slow-mo” της Samsung, ίσως αυτό να είναι το θέμα για μια άλλη ανάρτηση στο μέλλον.

Mechanical Solutions

Πώς ο χρήστης απέδειξε ότι οι φωτογραφίες δεν είναι πραγματικές:

Ο redditor έδειξε με έναν πολύ έξυπνο τρόπο πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν οι «ψεύτικες» λήψεις του φεγγαριού. Αρχικά, κατέβασε μια σχεδόν τέλεια εικόνα του φεγγαριού από το διαδίκτυο, την υποβάθμισε σε ανάλυση 170 x 170 και εφάρμοσε ένα gaussian blur φίλτρο, αφαιρώντας όλες τις λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια, έκανε upsacle την θολωμένη εικόνας σε 4x και την έβαλε να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του. Μετά, έκλεισε όλα τα φώτα στο σπίτι του για να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι και πήγε αρκετά μέτρα μακριά από την οθόνη, την οποία φωτογράφισε με το κινητό του.

Η εικόνα που αποθηκεύτηκε στο κινητό είχε λεπτομέρειες που πολύ απλά δεν υπήρχαν εκεί! Ο χρήστης φωτογράφιζε μια θολή φωτογραφία στον υπολογιστή του και όχι το ίδιο το φεγγάρι. Με αυτόν τον τρόπο ξεγέλασε όμως τον AI αλγόριθμο της Samsung, ο οποίος πρόσθεσε το texture που έπρεπε, κάνοντας τη φωτογραφία να έχει λεπτομέρειες που δεν γίνεται να αναδειχθούν με sharpening ή άλλες τεχνικές.

Η εικόνα που προβαλλόταν στην οθόνη του χρήστη, δίπλα-δίπλα με την φωτογραφία που τράβηξε τελικά το smartphone:

Για την ιστορία, στο παρελθόν είχαν υπάρξει πολλοί επικριτές της τεχνολογίας της Samsung, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των φωτογραφιών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε πράγματι να αναπαράγει τα αποτελέσματα και να ξεγελάσει τον αλγόριθμο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
unboxholics.com

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button