Το ηλεκτρονικό εμπόριο, ευρύτερα γνωστό ως e-commerce, είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς μόδες του αιώνα μας. Αρχίζοντας δειλά δειλά από καταστήματα που μετέφεραν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στο διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνει πλέον δραματικά, σύμφωνα με αναλυτές, τόσο τον αριθμό των εμπλεκομένων (πελατών αλλά και e-shops) όσο και το τζίρο του, τη στιγμή που το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βελτιώνεται διαρκώς.
Μαζί όμως με τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες αυξάνονται, όπως είναι φυσικό, και οι κίνδυνοι για τους χρήστες. Η διακίνηση προϊόντων και οι μεταφορές χρηματικών ποσών στο διαδίκτυο προσελκύουν σχεδόν πάντα το ενδιαφέρονhackers και «διαδικτυακών απατεώνων», οι οποίοι προσπαθούν να αποκομίσουν παράνομα οφέλη με πολλούς και συχνά εφευρετικούς τρόπους.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών, δεδομένου ότι πολλαπλασιάζονται και οι χρήστες οι οποίοι κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους online, χρησιμοποιώντας είτε την κάρτα τους είτε τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους online καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε στάδιο των αγορών τους, η γνωστή εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET (link is external) δίνει ορισμένες συμβουλές για συμφέρουσες αλλά και ασφαλείς χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι συμβουλές αυτές βέβαια ισχύουν για τις online αγορές σας γενικά, οπότε καλό θα ήταν να μην τις ξεχάσετε αφότου περάσουν οι γιορτές.
1) Ελέγξτε τη συσκευή σας πριν αρχίσετε το shopping. Σε κάθε περίπτωση, πριν αρχίσετε το σερφάρισμα για αναζήτηση προσφορών και πραγματοποίηση αγορών, βεβαιωθείτε ότι ο browser σας είναι ενημερωμένος, κάντε τα απαραίτητα updates στο λειτουργικό σας σύστημα και βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή προστασία από κακόβουλο λογισμικό.
2) Προσοχή στο site που κάνετε τις αγορές σας. Προτιμήστε ιστοσελίδες που γνωρίζετε, με συνέπεια στις υπηρεσίες τους και όσο το δυνατόν περισσότερα reviews από πελάτες.
3) Χρησιμοποιήστε ασφαλή password. Γενικά πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες. Ακόμα περισσότερο πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό με το mail ή τον τραπεζικό λογαριασμό σας.
4) Ελέγξτε την ασφάλεια του σημείου πρόσβασής σας στο διαδίκτυο (hotspot). Γενικά προτιμήστε να κάνετε τις αγορές από ασφαλή δίκτυα, π.χ. οικιακά και όχι δημόσια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς πρόσβασης στο modem σας.
5) Μην είστε εύπιστοι σε «μοναδικές» και «απίστευτες» προσφορές. Αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πολύ πιθανό να μην είναι. Ελέγξτε όσο δυνατόν περισσότερο την ακρίβεια της προσφοράς, το τι λένε άλλοι πελάτες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις προσφορές που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δώστε βάση στις λεπτομέρειες, όπως π.χ. στην ορθογραφία ή τη σύνταξη των διαφημίσεων για τις προσφορές. Πολύ συχνά οι απάτες γίνονται με ανακριβείς μεταφράσεις, οπότε προσφορές με λάθη που «βγάζουν μάτι» είναι αρκετά πιθανό να κρύβουν απάτη.
6) Σιγουρευτείτε ότι το site που συναλλάσσεστε είναι ασφαλές και προτιμήστε Η/Υ αντί για κινητό για τις αγορές σας. Κατά τη διαδικασία παραγγελίας ελέγξτε ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινάει με “https” ή “shttps” αντί για το συνηθισμένο “https”. Αυτό κατά κανόνα είναι ενδεικτικό ότι η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί πρωτόκολλο SSL και είναι ασφαλής, ενώ αν δεν είστε βέβαιοι και έχετε Η/Υ, μπορείτε να «γκουγκλάρετε» το όνομα του site μαζί με τις λέξεις “virus” ή “scam” για ασφάλεια.
7) Χρησιμοποιήστε πιστωτική και όχι χρεωστική κάρτα. Έχετε καλύτερες πιθανότητες αποζημίωσης σε περίπτωση κλοπής. Επιβάλλεται επίσης να ελέγχετε το λογαριασμό της πιστωτικής σας ανά διαστήματα για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν «λάθος» χρεώσεις.
8) Μην είστε εύπιστοι σε έρευνες που σας υπόσχονται λεφτά. Συνήθως είναι απάτες και εμφανίζονται αρκετά συχνά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προσφορές με τη μορφή pop-ups. Εάν έχετε αμφιβολίες κλείστε αμέσως το παράθυρο και σκανάρετε τη συσκευή σας για κακόβουλο λογισμικό.
9) Μη δίνετε περισσότερες πληροφορίες απ’ ό,τι χρειάζεται. Αρκετά συχνά διάφοροι επιτήδειοι παρεμβάλλονται στη συμπλήρωση φορμών επικοινωνίας και στοιχείων. Εάν π.χ. μια ιστοσελίδα που πουλάει ρούχα σας ζητήσει τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, κλείστε τη συναλλαγή, σαρώστε τη συσκευή σας και αποφύγετε τις συναλλαγές σε αυτή τη σελίδα στο μέλλον.
10) Να είστε υπεύθυνοι γονείς. Πάρα πολλές εταιρείες έχουν ειδικές προβλέψεις στις πλατφόρμες και τα παιχνίδια τους για έλεγχο προστασίας ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο. Microsoft, Apple, Amazon και πολλές ακόμα εταιρείες εφαρμόζουν πολιτική γονικού ελέγχου και εναπόκειται στους γονείς να ενδιαφερθούν για να τη μάθουν.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram