Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Child Protection: Πώς λειτουργεί το λογισμικό που ερευνά γιa παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Το λογισμικό (software) Child Protection System (Σύστημα Προστασίας Παιδιού) αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Child Rescue Coalition, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το software CPS βρίσκεται σε χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Μανώλης Σφακιανάκης δήλωσε στο MEGA ότι επί της θητείας του, η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύθηκε το 2012-2013 δωρεάν το λογισμικό Child Protection System από τις ΗΠΑ.

NOVA

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αξιοποίησε πληροφορίες που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Το Child Protection System επιτηρεί και σαρώνει το διαδίκτυο για το πού κατεβάζουν και μοιράζονται υλικό με παιδική πορνογραφία.

Συγκεκριμένα σαρώνει δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων (Peer-to-peer ή P2P) και δημόσια φόρουμ (chat rooms) για να βρει διευθύνσεις Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP) που αναζητούν με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή/και κατεβάζουν ήδη γνωστά στο σύστημα, αρχεία εικόνας και βίντεο που έχουν χαρακτηριστεί ως παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε στο υπόμνημά του ότι χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα e-mule, έκανε αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά “girl”, “boy” και κατέβαζε μαζικά αρχεία.

Mechanical Solutions

Όταν εντοπιστεί IP που “κατεβάζει” μεγάλο όγκο δεδομένων χαρακτηρίζεται ως ύποπτη και “χτυπάει” συναγερμός.

Κατόπιν, όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της για την σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, τα εν λόγω στοιχεία τίθενται υπόψη Εισαγγελέα για την έκδοση βουλεύματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην άρση απορρήτου διαδικτύου δύνανται να ζητούνται στοιχεία για επισκεπτόμενες διευθύνσεις, χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες (email, συναλλαγές κ.λπ.), περιήγηση σε ιστοσελίδες και βάσεις πληροφοριών, ανταλλαγή δεδομένων/αρχείων μέσω της υπηρεσίας FTP και επικοινωνία μέσω διαδικτύου (VoIP, Viber, WhatsΑpp).

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιεί την διεύθυνση IP με τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και η Αστυνομία προχωρεί σε έρευνα στην οικία του για να εντοπίσει ψηφιακά πειστήρια (σκληρός εξωτερικός δίσκος, ηλεκτρονικός υπολογιστής, μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων usb, υπολογιστής παλάμης (tablet), φορητός υπολογιστής (laptop), συσκευή κινητής τηλεφωνίας).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button