L Maris

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Ανακαλύφθηκε υποθαλάσσιο όρος μεγαλύτερο από τον Όλυμπο

Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια όρη με ύψος μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα σε όλο τον κόσμο.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Μια υποθαλάσσια οροσειρά που αντιστοιχεί σε τέσσερις ουρανοξύστες σαν το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ωκεανογράφους υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt στην Καλιφόρνια.

Η οροσειρά αυτή βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Χιλής. Το ύψος της φτάνει τα 3.109 μέτρα και αποτελεί μέρος μιας υποθαλάσσιας οροσειράς που φιλοξενεί κήπους σπόγγων, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη, όπως ένα είδος καλαμαριού που κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά. Το CNN επισημαίνει στον τίτλο του ότι «είναι πιο ψηλή από τον Όλυμπο».

Μια ομάδα επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt, εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος R/V Falkor (too) κατά τη διάρκεια 28ήμερης αποστολής που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα.

NOVA

«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν από την επιφάνεια, και μετράμε τον χρόνο που χρειάζονται για να επιστρέψουν. Από αυτό, έχουμε μια πολύ καλή εικόνα της τοπογραφίας του βυθού», δήλωσε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου.

«Είναι σημαντικό, διότι αυτή τη στιγμή μόνο το 26% του βυθού έχει χαρτογραφηθεί με αυτή την ανάλυση, και ο βυθός καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας».

Mechanical Solutions

Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια όρη με ύψος μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα σε όλο τον κόσμο, τα οποία παρέχουν σημαντικά ενδιαιτήματα για ποικιλία ειδών. Το πρόσφατα χαρτογραφημένο υποθαλάσσιο όρος είναι μεγαλύτερο από τον Όλυμπο στην Ελλάδα (2.917 μέτρα), μικρότερο από το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία (3.776 μέτρα) και σχεδόν τετραπλάσιο από το ύψος του Burj Khalifa (830 μέτρα).

Η περιοχή αυτή μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της πρώτης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής σε ανοιχτή θάλασσα παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα συνθήκη του ΟΗΕ του 2023.

Κατά τις τρεις αποστολές, χαρτογραφήθηκαν και εξερευνήθηκαν συνολικά 25 υποθαλάσσια όρη, ενώ καταγράφηκαν 150 νέα είδη και άλλα 20 πιθανά νέα είδη συλλέχθηκαν κατά την πιο πρόσφατη αποστολή. Οι λεπτομέρειες για τα νεοανακαλυφθέντα είδη θα κοινοποιηθούν στο Ocean Census, μια διεθνή συνεργασία για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button