Ταραμάς: Οσα πρέπει να ξέρουμε για τον λευκό, τον κόκκινο, τον ταραμοπολτό, την ταραμόγλωσσα
Η λέξη tarama, από όπου προκύπτει ο ταραμάς, είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «αυγά ψαριών». Είναι η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή σπιτικής ταραμοσαλάτας, που δεν λείπει ποτέ απο το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ο λευκός ταραμάς
Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών (με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης).
Ο ροζ ή κόκκινος ταραμάς
Ο ροζ ή κόκκινος ταραμάς θεωρείται από άποψη ποιότητας υποδεέστερος, καθώς περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα από αυγά ψαριού (κάτω του 20%), άμυλο και χρωστικές ουσίες. Είναι όμως πολύ φθηνότερος από τον λευκό.
Ο ταραμοπολτός
Ο ταραμοπολτός είναι σκεύασμα που διατίθεται από λίγες εταιρείες: περειέχει αυγά ψαριού (σε περιεκτικότητα συνήθως μεγαλύτερη του κόκκινου ταραμά), σογιάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Η τιμή του είναι ανάμεσα στο λευκό και τον κόκκινο ταραμά.
Η «ταραμόγλωσσα»
Η «ταραμόγλωσσα» είναι τα αυγά καλυμμένα με τη φυσική τους μεμβράνη, διατηρημένα στο αλάτι και το λάδι. Διατίθεται σε κεντρικές αγορές και μεγαλα ιχθυοπωλεία. Είναι η πιο ακριβή από όλα τα είδη. Η ταραμόγλωσσα καταναλώνεται σε συνταγές όπως ο κλασικός ταραμάς, αφού σκιστεί και αφαιρεθεί η μεμβράνη.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram