Ο κλασικός συνδυασμός με πατάτες και πράσα βρίσκει σ’ αυτό το εύκολο στην παρασκευή πιάτο μια από τις πιο ωραίες εκφράσεις του. Η πικάντικη γραβιέρα λιώνει και σχηματίζει μια τραγανή κρούστα, μαζί με την κρέμα γάλακτος δένουν μεταξύ τους τα υλικά, κι όταν το πυρίμαχο σκεύος βγαίνει από το φούρνο είναι δύσκολο να αντισταθείς.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 500 γρ. πράσα
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα (τύπου Αμφιλοχίας)
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- λίγο βούτυρο για το πυρίμαχο σκεύος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τα πράσα, κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες και βράστε τα για 15 λεπτά. Αφήστε τα μετά σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν πολύ καλά.
- Βουτυρώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου πυρίμαχου σκεύους με διαστάσεις 20 x 30 εκ. περίπου. Κόψτε τη σκελίδα του σκόρδου στη μέση και τρίψτε με αυτό τα τοιχώματα του σκεύους.
- Καθαρίστε τις πατάτες, ξεπλύνετέ τες και κόψτε τες σε πολύ λεπτές φέτες.
- Αλατοπιπερώστε τις πατάτες, πασπαλίστε το μοσχοκάρυδο και στρώστε τες στο σκεύος μαζί με τα πράσα.
- Περιχύστε με την κρέμα γάλακτος και απλώστε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
- Σκεπάστε το σκεύος με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά ακόμα.
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram