Σε αυτή τη συνταγή για υγιεινή μαρμελάδα από φρέσκα βερίκοκα, οι σπόροι chia έχουν διπλό ρόλο: Πρώτον, βοηθούν στο να πήξει η μαρμελάδα μας άμεσα και τελείως φυσικά. Δεύτερον, την εμπλουτίζουν με άφθονα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που περιέχουν.
Στην αρχαία γλώσσα των Μάγια, «chia» σημαίνει «δύναμη» και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για μια από τις θρεπτικότερες τροφές στον πλανήτη, σημαντική πηγή φυτικών ινών, πλούσια σε πρωτεΐνη και με δυνατή αντιοξειδωτική δράση. Οι ιδιότητές τους προσφέρουν πολλά στον οργανισμό, ακόμα και στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας.
Ως γλυκαντικό σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ το μέλι. Κατά προτίμηση, ένα ρευστό μέλι με ήπια γεύση, όπως αυτό της πορτοκαλιάς. Το μέλι πάντα το προσθέτω στο τέλος, χωρίς να το αφήσω να βράσει, για να προστατέψω τις διατροφικές του ιδιότητες.
Αρωματίζω την μαρμελάδα βερίκοκο με φρέσκο δεντρολίβανο και πιπερόριζα, ενώ προσθέτω και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, που ταιριάζει πολύ ωραία με τα βερίκοκα.
Αυτή η συνταγή μπορεί να έχει πολλές χρήσεις: κλασικά με ψωμί και βούτυρο, σε γλυκά, πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό, ενώ ταιριάζει απόλυτα σε δημιουργικές πιατέλες τυριών, συνοδεία κρασιού.
Συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος: 20 λεπτά
Gluten-free | Vegan
Υλικά
- 300 γρ. βερίκοκα, πολύ ώριμα
- 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ
- 1 μικρό κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κ.σ. σπόροι chia
- 1 κ.σ. μέλι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από το τζίντζερ, ενώ κρατάμε το κομμάτι ολόκληρο.
- Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε τους καρπούς σε κυβάκια.
- Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα ή ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε φωτιά μέτρια προς δυνατή. Βάζουμε μέσα τα βερίκοκα, το τζίντζερ και το δενδρολίβανο, και φέρνουμε σε βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους σπόρους chia και λίγο πιπέρι, κατά βούληση. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα βερίκοκα και να αρχίσει η μαρμελάδα να δένει (όταν κρυώσει θα πήξει κανονικά, οπότε προσοχή να μην την παραβράσουμε).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε μέσα το μέλι και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram