Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα.
Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, έτσι πλέον διαρκεί 48 ημέρες.
Επισήμως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, επτά εβδομάδες πριν το Πάσχα και διαρκεί για 40 συνεχόμενες ημέρες, ολοκληρώνοντας με την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Παρασκευής την Έκτη Εβδομάδα.
Η επόμενη ημέρα, ονομάζεται το Σάββατο του Λαζάρου, που είναι η ημέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων.
Η νηστεία συνεχίζεται καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα (γνωστή και ως Εβδομάδα των Παθών ή Αγία Εβδομάδα ή Μεγάλη Εβδομάδα) και δεν τελειώνει παρά μόνο μετά την Πασχαλινή Αγρυπνία, νωρίς το πρωί του Πάσχα (Κυριακή του Πάσχα).
Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού.
ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Oφέλη
- Καλύτερο προφίλ λιπιδίων αίματος
- Μείωση αρτηριακής πίεσης
- Μείωση/Έλεγχος σωματικού βάρους
- Αντιοξειδωτικά & αντιφλεγμονώδη οφέλη à Μείωση Οξειδωτικού Στρες
Τα θρεπτικά συστατικά της νηστείας
1. Πρωτεΐνη
- Όσπρια (φασόλια χάντρες, φακές, ρεβίθια)
- Αρακάς
- Σόγια & τα προϊόντα της (τυρί τόφου)
- Ξηροί καρποί
Extra tip: Για να λάβεις πρωτεΐνες με πλήρες προφίλ αμινοξέων κατανάλωσε όσπρια μαζί με δημητριακά
Παράδειγμα: καστανό ρύζι με ρεβίθια & αρακά, με ψωμί ολικής
2. Σίδηρος
- Όσπρια (φακές, φασόλια χάντρες, ρεβίθια)
- Λαχανικά (σπανάκι, αρακάς, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού)
- Φρούτα/αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα)
- Ξηροί καρποί (Κάσιους, αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι)
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Εμπλουτισμένο γάλα ή γιαούρτι σόγιας
- Μαύρη σοκολάτα
Extra tip: Προσθέσετε καρότο στα φασόλια χάντρες ή/και χυμό λεμονιού στα ρεβίθια.
3. Ασβέστιο
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Μπρόκολο
- Αμύγδαλα
- Σουσάμι
- Αποξηραμένα φρούτα
Ήξερες ότι το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, με ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα – τα οποία εμποδίζουν την απορρόφησή του!
1 φλιτζάνι ωμό μπρόκολο αποδίδει 50mg Ca (5% των ημερήσιων αναγκών)
4. Ψευδάργυρος
- Στρείδια
- Ταχίνι
5. Μαγνήσιο
- Δημητριακά τύπου bran
- Βρώμη
- Μπανάνα
- Σόγια
- Μαυρομάτικα φασόλια
Ήξερες ότι τα μαυρομάτικα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο αλλά και χαλκό. Δικαίως θεωρούνται διατροφικός θησαυρός!
Σωστοί Διατροφικοί Συνδυασμοί
- Για να μην πεινάσεις
- Για να προσλάβεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Πρωινό
- Δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί & γάλα σόγιας/αμυγδάλου με Κανέλα
- Ψωμί μαύρο με Ταχίνι, Φρούτο, Καρύδια, Κανέλα & γάλα σόγιας/αμυγδάλου
- Τοστ Ολικής με Αβοκάντο, Τυρί σόγιας & Φυσικός Χυμός Φρούτων
Σνακ
- Ξηροί καρποί & σταφίδες
- Φρούτο & Αμύγδαλα
- Παστέλι & Καρύδια
- Ελαιόψωμο
- Σταφιδόψωμο
- Σπιτική σπανακόπιτα
Κύριο Γεύμα
- Σουπιές με σπανάκι & Ελιές
- Αγκινάρες αλα πολίτα & Ψωμί μαύρο & Ελιές
- Γαρίδες με Ρύζι κίτρινο με πιπεριές & Ελιές
- Καλαμάρι ψητό με σαλάτα Μπρόκολο & Παξιμάδια κρίθινα
- Ρύζι με μανιτάρια, αρακά και καλαμπόκι & Σαλάτα εποχής
- Μανιτάρια ψητά με σκορδόψωμο & Σαλάτα παντζαριού
- Μπάμιες κοκκινιστές με Τυρί σόγιας & Ψωμί μαύρο
- Φασολάκια στρογγυλά με Ελιές & Παξιμάδια
- Ρύζι καστανό με Ρεβίθια & Ελιές
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram