Το Ροβανιέμι δεν είναι μια πόλη της παιδικής φαντασίας, αλλά είναι η πόλη όπου τα παιδικά όνειρα και οι επιθυμίες μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας με του 60.000 κατοίκους είναι η πατρίδα του Αϊ Βασίλη.
Στον αρκτικό κύκλο στον παγωμένο βορρά της Φινλανδίας η πόλη που έχει συνδέσει εδώ και δεκαετίες το όνομα της, το παρόν και το μέλλον της με τον αγαπημένο άγιο μικρών και μεγάλων.
Χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το θεματικό πάρκο του Αι Βασίλη ώστε να γίνουν κομμάτι του παραμυθιού που για αιώνες συγκινεί και σαγηνεύει. Σε αυτό χώρο τα παιδιά ονειρεύονται και οι ενήλικες γίνονται για λίγο πάλι παιδιά.
Στα παγωμένα δρομάκια ο επισκέπτης πέφτει πάνω στα περίφημα έλκηθρα που τα σέρνουν πανέμορφα χάσκι, στο ταχυδρομείο του Αι Βασίλη αλλά και στο φτωχικό του όπου ο επισκέπτης μπορεί να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία.
Η άγνωστη ιστορία
Για περισσότερο από τρία χρόνια, οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί συμμάχησαν και πολέμησαν μαζί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το κεντρικό επιχειρησιακό αρχηγείο των Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Ροβανιέμι.
Όταν οι Φινλανδοί κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τους Σοβιετικούς στις αρχές του Σεπτεμβρίου 1944, οι Σοβιετικοί ζήτησαν από τους Γερμανούς να εκκενώσουν τη βόρεια Φινλανδία σε περίπου δύο εβδομάδες.
Οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί συμφώνησαν όμως κρυφά στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι οι αποχωρούντες Γερμανοί θα κατέστρεφαν συστηματικά γέφυρες και οδοστρώματα που κρίνονταν απαραίτητα για την ανάπτυξη των στρατών και ότι οι Φινλανδοί θα απέφευγαν στρατηγικά τη μάχη με τους πρώην συντρόφους τους.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των Φιλανδών και των Γερμανών που αποχωρούσαν. Μεγάλο μέρος της φινλανδικής Λαπωνίας. και η περιοχή του Ροβανιέμι ισοπεδώθηκε στο πέρασμα των Γερμανών.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το 90% της πόλης που μετατράπηκε σε ένα ερείπιο καπνού.
Επειδή οι Φινλανδοί είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς, το Ροβανιέμι δεν μπορούσε να πάρει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ με τη μορφή ενίσχυσης για το Σχέδιο Μάρσαλ, που χορηγήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν επίσης καταστραφεί από τον πόλεμο. Οι Φινλανδοί κλήθηκαν επιπλέον να καταβάλουν αποζημιώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, κάποια οικονομική υποστήριξη προήλθε από τη Διοίκηση Αρωγής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών.
Μέχρι τη δεκαετία του 1990 όμως, ο μύθος του Άγιου Βασίλη δημιουργήθηκε και η πόλη άρχισε να αλλάζει μορφή. Ακόμη και μέρος ενός πυρηνικού καταφύγιου της πόλης μετατράπηκε σε ένα υπόγειο πάρκο του Άγιου Βασίλη. Οι τουρίστες – ειδικά εκείνοι από την Κίνα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν και τους περισσότερους επισκέπτες – έχουν συμβάλει στην ανοικοδόμηση της πόλης, έστω κι αν δεν ήταν αυτός ο λόγος της επίσκεψης τους.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram