Η Ρωσία έχει μακρά πολεμική παράδοση και δεν είναι η πρώτη φορά που μας κάνει να κρατάμε την ανάσα μας περιμένοντας την επόμενή της στρατιωτική κίνηση.
Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να εισέλθουν στρατεύματα σε δύο ουκρανικές περιοχές που κρατούνται από αυτονομιστές και υποστηρίζονται από τη Ρωσία, δόθηκε το έναυσμα για μια δραματική κλιμάκωση που απειλεί να εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.
Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει περίπου 190.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και φαίνεται πως προετοιμάζεται για πόλεμο. Η απόφασή του για υποστήριξη των αυτονομιστών παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και κάνει την παγκόσμια κοινότητα να αναρωτιέται είναι αν πρόκειται για έναν πρόλογο μιας πολύ μεγαλύτερης εισβολής στην Ουκρανία.
Και μπορεί η Ρωσία να μην έχει ακόμη προβεί στη χερσαία εισβολή για την οποία ο πλανήτης προετοιμάζεται εδώ και αρκετές ημέρες, οι εξελίξεις όμως δείχνουν πόσο έχει στενέψει το παράθυρο για διπλωματικό αποτέλεσμα. Όσο λοιπόν ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα τη συνέχεια αυτής της εμπόλεμης κατάστασης, ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο πολεμικό παρελθόν της Ρωσίας.
Πρώτος Πόλεμος της Τσετσενίας (1994 – 1996)
Ως Πρώτος Πόλεμος της Τσετσενία ορίστηκε η στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Τσετσενίας, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1994, και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1996.
Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις προσπάθησαν να κατακτήσουν την ορεινή περιοχή της Τσετσενίας αλλά παρά τη στρατιωτική τους υπεροχή, αναχαιτίστηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες και τις επιδρομές τους στα πεδινά.
Η πτώση του ηθικού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και οι αντιδράσεις της ρωσικής κοινής γνώμης για τις μεγάλες απώλειες που προέκυπταν από τη σύγκρουση, είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός το 1996 και την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τους Τσετσένους ένα χρόνο αργότερα.
Πόλεμος του Νταγκεστάν (1999)
Στις 7 Αυγούστου 1999, Τσετσένοι αντάρτες της δύναμης των Μπασάγιεφ και Χατάμπ επιτέθηκαν στο Νταγκεστάν και κατέλαβαν την περιοχή του Μποτλίκ. Σύντομα οι Τσετεσένοι κατέλαβαν τα πολλά χωριά της περιοχής ανακηρύσσοντας παράλληλα το «Ισλαμικό Κράτος του Νταγκεστάν», καθώς σκόπευαν να απελυεθερώσουν την περιοχής από τη Ρωσία. Καλούσαν δε όλους τους μουσουλμάνους να γίνουν «μαχητές της πίστης» (Μουτζαχεντίν), κηρύσσοντας τον «ιερό πόλεμο» (τζιχάντ) κατά των «απίστων».
Ο πόλεμος τελείωσε με μια σημαντική νίκη για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, και την υποχώρηση των ισλαμιστών. Η εισβολή στο Νταγκεστάν χρησίμευσε ως το κύριο casus belli για τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας.
Ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας (1999- 2009)
Ο Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας, ξεκίνησε την 26η Αυγούστου του 1999, με την ρωσική επίθεση στην επικράτεια της Τσετσενίας, η οποία ήρθε ως απάντηση στην εισβολή περίπου 2.000 μουτζαχεντίν ανταρτών της Ισλαμικής Ταξιαρχίας Προστασίας της Διεθνούς Ειρήνης στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν.
Το στρατιωτικό σκέλος των αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων έλαβε τέλος έξι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2002, ωστόσο, οι ευρείας κλίμακας συγκρούσεις σθνεχίστηκαν ως το 2009. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ήταν η Ρωσία να ανακτήσει τον έλεγχο της Τσετσενίας.
Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Γεωργίας (2008)
Ο Ρωσογεωργιανός Πόλεμος εκτυλίχθηκε μεταξύ της Γεωργίας, της Ρωσίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2008, με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα στη, στρατηγικής σημασίας, περιοχή της Υπερκαυκασίας.
Θεωρείται ως ο πρώτος ευρωπαϊκός πόλεμος του 21ου αιώνα, με τη Ρωσία να βγαίνει η ουσιαστική νικήτρια της διαμάχης.
Εξέγερση στον Βόρειο Καύκασο (2009 – 2017)
Η εξέγερση στον Βόρειο Καύκασο ήταν μια ένοπλη σύγκρουση χαμηλού επιπέδου μεταξύ της Ρωσίας και των μαχητών που συνδέονται με το Εμιράτο του Καυκάσου και, από τον Ιούνιο του 2015, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στον Βόρειο Καύκασο. Ξεκίνησε μετά το επίσημο τέλος του δεκαετούς Πολέμου της Τσετσενίας στις 16 Απριλίου 2009. Ενεπλάκησαν στρατεύματα από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τα οποία στη συνέχεια συμμετείχαν στη σύγκρουση.
Η εξέγερση έληξε επίσημα στις 19 Δεκεμβρίου του 2017 μετά από περισσότερα από 8 χρόνια, όταν ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov ανακοίνωσε την οριστική εξάλειψη των Ισλαμιστών από τον Βόρειο Καύκασο.
Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας (2014-Σήμερα)
Ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος είναι μια συνεχής και παρατεταμένη σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, εμπλέκοντας τη Ρωσία, και τις φιλορωσικές δυνάμεις από τη μια, και την Ουκρανία από την άλλη. Ο πόλεμος επικεντρώθηκε στο καθεστώς της Κριμαίας και σε τμήματα του Ντονμπάς, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας. Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κορυφώθηκαν από το 2021 έως το 2022, όταν έγινε φανερό ότι η Ρωσία εξέταζε το ενδεχόμενο να εισβάλει στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο του 2022, η κρίση βάθυνε και οι συνομιλίες για την υποχώρηση της Ρωσίας απέτυχαν.
Πόλεμος στη Συρία (2015 – Σήμερα)
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από επίσημο αίτημα της συριακής κυβέρνησης για στρατιωτική βοήθεια κατά των ανταρτικών ομάδων. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της θα αναπτυχθούν μόνιμα στη Συρία.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram