Δεν έχει τέλος ο ακήρυχτος πόλεμος ξένων πρακτόρων στη χώρα μας, ο οποίος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με υποθέσεις και επεισόδια που μπορεί και να μην έρθουν ποτέ στο φως της δημόσιας.
Άλλωστε τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας που απασχολεί την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, με τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο, ο ένας εργαζόμενος (μάγειρας) σε επιβατικό πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελλορίζου και ο άλλος υπάλληλος στο Προξενείο της Τουρκίας στο νησί.
Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η κατασκοπεία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπήρχε από την νέα αρχαία Ελλάδα, ενώ μάλιστα ένα πλήρες κατασκοπευτικό επεισόδιο περιγράφεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου ένας Τρώας προσπαθεί να κατασκοπεύσει το στρατόπεδο των Ελλήνων αλλά συλλαμβάνεται.
Σε κάθε περίπτωση κατασκοπεία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όταν είναι αναγκαία η συλλογή ζωτικών πληροφοριών προκειμένου η μία πλευρά να επικρατήσει της άλλης. Κι αυτό δυστυχώς τις περισσότερες φορές γίνεται με αθέμιτα μέσα.
Τα κιάλα του 65χρονου Γερμανού κατασκόπου στη Κω
Ήταν Οκτώβριος του 2014 όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας στη Κω, ένας 65χρονος υπήκοος Γερμανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.
Ο κατηγορούμενος είχε προσεγγίσει με ΙΧ αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά.
Από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κιάλια και διόπτρα, καθώς επίσης και τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής.
Σε έρευνα στην κατοικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις, εξωτερικός σκληρός δίσκος, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, πέντε USB sticks, δύο κασέτες βιντεοκάμερας και κινητό τηλέφωνο.
Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διέμενε στο νησί για δύο χρόνια.
Οι δύο Τσέχοι στη Λήμνο που είπαν πως είναι υπάλληλοι video game
Εκτός από τον Γερμανό στην Κω, επίσης δύο Τσέχοι υπήκοοι συνελήφθησαν το 2012 στην Λήμνο από τις τοπικές αρχές ασφαλείας, επειδή φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού.
Αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι ήταν υπάλληλοι εταιρίας video games που συνέλεγαν εικόνες για το παιχνίδι «Arma ΙΙΙ».
Τούρκος πράκτορας στην Αθήνα
Επίσης η περίπτωση του Τούρκου πράκτορα Γιαλτσίν Αταμάν, που δρούσε στην Αθήνα εμφανιζόμενος ως διπλωμάτης είναι από τις πλέον πιο γνωστές.
Παρόλο που η ομάδα της τότε ΚΥΠ, τον είχε εντοπίσει από την πρώτη στιγμή και τον είχε υπό στενή παρακολούθηση, εκείνος ήταν τόσο προκλητικός, που η παρακολούθησή του κατέληξε σε συμπλοκή με έλληνα πράκτορα. Όπλα δεν βγήκαν, αλλά έπεσαν μπουνιές έξω από μια οικοδομή σε συνοικία της Αθήνας και ο Αταμάν βρέθηκε μέσα σε ένα λάκκο με ασβέστη!
Ο πράκτορας της CIA που έβγαλε και βιβλίο
Αντίθετα, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου που έδρασε στην Αθήνα για αρκετά χρόνια, έβγαλε το όπλο του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο βιβλίο του «The reluctant spy». Το έβγαλε και το κόλλησε στο κεφάλι ενός Άραβα «διπλού» πράκτορα όπως είχε καταλάβει, σε ένα πάρκο της Αθήνας, προκειμένου να του δώσει να καταλάβει ότι τον είχε ανακαλύψει.
Η εκδιωχθείσα πράκτορας της CIA που ήρθε από την Αθήνα
Την άνοιξη του 1989, η 26χρονη Βάλερι Πλέιµ φθάνει στην Αθήνα για να εργασθεί στην αµερικανική πρεσβεία. Επισήµως είναι υπάλληλος του τµήµατος που εκδίδει βίζες, ανεπισήµως όµως είναι µυστική πράκτορας της CIA µε την ιδιότητα του «Non official cover», που σηµαίνει δηλαδή ότι αναλαµβάνει µυστικές αποστολές χωρίς την επίσηµη διπλωµατική κάλυψη. Είναι η εποχή που πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα µας είναι ο Μάικλ Σωτήρχος.
Η όµορφη νεαρή πιάνει σπίτι στα βόρεια προάστια και συχνάζει στο Κολωνάκι για να πιει καφέ και να συναντήσει ανθρώπους που κρίνει χρήσιµους για στρατολόγηση. Οπως έγραψε στο βιβλίο της «Fair game» που κυκλοφόρησε το 2007, «µε τους επιχειρηµατίες, τους ξένους διπλωµάτες, τους κοµµουνιστές, τα γραφεία παλαιστινιακών και µεσανατολίτικων οργανώσεων, τους ιστορικούς και γεωγραφικούς δεσµούς µε την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, τους εύκολους στόχους για τους τροµοκράτες και τις εκτεταµένες ακτογραµµές και τα νησιά, η Ελλάδα ήταν ένας σηµαντικός τόπος για την υπηρεσία (τη CIA)».
Τι ήταν αυτό όµως που οδήγησε τη Βάλερι Πλέιµ, η οποία είχε υπογράψει «συµβόλαιο σιωπής» όταν άρχισε να εργάζεται για τη CIA, να διακινδυνεύσει να πάει ακόµα και φυλακή προχωρώντας στην έκδοση της αυτοβιογραφίας της, στην οποία βασίσθηκε η ταινία «Fair game» µε τη Ναόµι Γουότς και τον Σον Πεν που θα αρχίσει να παίζεται την ερχόµενη Πέµπτη και στους ελληνικούς κινηµατογράφους;
Η «προδοσία»
Το σκάνδαλο Πλέιµ ή «Πλέιµγκεϊτ», όπως το αναφέρουν στις ΗΠΑ, ξέσπασε το 2003. Μετά την 11η Σεπτεµβρίου ο Λευκός Οίκος του Τζορτζ Μπους προσπαθούσε να κερδίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου αλλά και του λαού για την εισβολή στο Ιράκ και γι’ αυτό συνέδεε την τροµοκρατική επίθεση µε τον τότε πρόεδρο του Ιράκ Σαντάµ Χουσεΐν. Το 2003, στην ετήσια οµιλία του για την κατάσταση της χώρας, ο Μπους υποστήριξε ότι ο Σαντάµ είχε προσπαθήσει να αγοράσει επεξεργασµένο ουράνιο – που χρησιµοποιείται ως καύσιµο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες – από κάποια αφρικανική χώρα. Εναν χρόνο νωρίτερα,ο σύζυγος της Πλέιµ, Τζόζεφ Ουίλσον – τον οποίο γνώρισε το 1997, έναν χρόνο αφότου έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στις Βρυξέλλες – ως διπλωµάτης έµπειρος στις αφρικανικές χώρες εστάλη στον Νίγηρα για να διαπιστώσει εάν υπήρξε η συναλλαγή µεταξύ των αρχών της χώρας και του Σαντάµ.
Απεφάνθη αρνητικά, όµως κανείς στην Ουάσιγκτον δεν τον άκουγε διότι ο πόλεµος είχε αποφασισθεί. Τότε πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έγραψε ένα άρθρο για τους «New York Times» µε τίτλο «Τι δεν βρήκα στην Αφρική», το οποίο δηµοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίουτου 2003. Αµέσως άρχισεεκστρατεία δυσφήµησης εναντίον του από τον Λευκό Οίκο.
Αργότερα στο δικαστήριο παρουσιάσθηκαν αποδείξεις ότι ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είχε κρατήσει ο ίδιος σηµειώσεις σχετικά µε το άρθρο, οδηγώντας τον Ουίλσον να πιστέψει ότι είχε «στοχοποιηθεί» από τον Λευκό Οίκο και µέσα στο πλαίσιο αυτό συµπεριελήφθη και ο τερµατισµός της καριέρας της συζύγου του. Στις 14 Ιουλίου η εφηµερίδα «Washington Post» δηµοσίευσε άρθρο του γνωστού δηµοσιογράφου Ρόµπερτ Νόβακ, ο οποίος αποκάλυπτε ότι η Βάλερι Πλέιµ – Ουίλσον, µητέρα δύο παιδιών, που εµφανιζόταν ως ειδικός στα οικονοµικά και ζούσε στην Ουάσιγκτον ήταν στην πραγµατικότητα µυστική πράκτορας της CIA τα τελευταία 20 χρόνια και εκείνη είχε στείλει τον σύζυγό της στον Νίγηρα.
Η αποκάλυψη οδήγησε στην παραίτησή της από την «υπηρεσία», ενώ ο Λευκός Οίκος αναφερόταν σε εκείνη ως «υπερεκτιµηµένη γραµµατέα».
Τελικά, ο Λιούις «Σκούτερ» Λίµπι, προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, καταδικάστηκε για παρακώλυση ∆ικαιοσύνης και ψευδορκία για την υπόθεση Πλέιµ – Ουίλσον, όπως έγινε γνωστή. Λίγο αργότερα, ο Τζορτζ Μπους του έδωσε χάρη, ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα νήµατα της υπόθεσης κινούσε ο Καρλ Ρόουβ, σύµβουλος του Μπους. Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρµιτέιτζ παραδέχθηκε ότι εκείνος ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον τύπο το όνοµα της Πλέιµ.
Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις και απασχόλησε επί χρόνια την πολιτική επικαιρότητα στις ΗΠΑ, διότι µεταξύ άλλων ανέδειξε τις παρεµβάσεις που κάνει ο Λευκός Οίκος στα ΜΜΕ καθώς και τους τρόπους χειραγώγησης της κοινής γνώµης.
Η δηµοσιότητα. Το ζευγάρι Πλέιµ – Ουίλσον φωτογραφήθηκε για το «Vanity Fair» και άλλα γνωστά περιοδικά, έφυγε από την Ουάσιγκτον και εγκαταστάθηκε στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού το 2007. Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε και το βιβλίο της Πλέιµ που έχει υπότιτλο «Η ζωή µου ως κατάσκοπος και η προδοσία µου από τον Λευκό Οίκο».
Το Χόλιγουντ που µυρίζεται τις ενδιαφέρουσες ιστορίες έδειξε σύντοµα ενδιαφέρον. Ετσι Πλέιµ και Ουίλσον προσλήφθηκαν ως σύµβουλοι για τη µεταφορά του βιβλίου στη µεγάλη οθόνη µε σκηνοθέτη τον Νταγκ Λάιµαν (που έχει σκηνοθετήσει µεταξύ άλλων και το «Bourne Identity» (Χωρίς ταυτότητα)). Η ταινία προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ των Καννών και στο κόκκινο χαλί περπάτησε η Πλέιµ µαζί µε τη Ναόµι Γουότς.
Ευτυχώς για την Πλέιµ, η Αµερική είναι η χώρα όπου µια πρώην κατάσκοπος µπορεί να κάνει καριέρα στη σόου µπιζ, αφηγούµενη την προσωπική της ιστορία – έστω και µε κάποιες υπερβολές. Αλλωστε την ευφυΐα της Βάλερι είχαν εκτιµήσει οι άνθρωποι της CIA όταν επέλεξαν τη νεαρή που µόλις είχε τελειώσει το Τµήµα ∆ιαφήµισης στο Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνιας για να την εντάξουν στο πρόγραµµα εκπαίδευσης κατασκόπων. Στην ερώτηση «τι θα κάνατε αν χτυπούσαν αστυνοµικοί την πόρτα του δωµατίου σας σε ξενοδοχείο, την ώρα που προσπαθούσατε να εκµαιεύσετε πληροφορίες από ξένο πράκτορα;», η Βάλερι είχε απαντήσει χωρίς δισταγµό: «Θα έβγαζα αµέσως την µπλούζα µου και θα έπεφτα ηµίγυµνη στο κρεβάτι µαζί µε τον πράκτορα, προσφέροντας και στους δυο µας άλλοθι». Οι υπεύθυνοι στρατολόγησης ενθουσιάστηκαν, την πήραν για βασική εκπαίδευση, την έστειλαν στο Τµήµα Ξένων Γλωσσών της υπηρεσίας για να µάθει ελληνικά και τρία χρόνια αργότερα την έστειλαν στην Αθήνα…
«Η αποστολή που µου ανέθεσε η CIA στην Ελλάδα ήταν να βρίσκω πηγές και να στρατολογώ πράκτορες που θα βοηθούσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κατανοήσει, να προβλέψει και να επηρεάσει καλύτερα τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα», είχε αναφέρει.
Η Βάλερι Πλέιµ είναι γεννημένη για να επιβιώνει. Της άρεσε πολύ να είναι κατάσκοπος και δούλεψε σκληρά σε αυτή τη θέση, όμως της τα πήραν όλα» είπε η Νταγκ Λάιµαν, σκηνοθέτης της ταινίας «Fair game» που αφηγείται τη ζωή της.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram