Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTSSTORIES

Η ιστορία του ύμνου του Champions League

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Κάθε φθινόπωρο από το Νοέμβριο του 1992, οι κορυφαίοι παίκτες του ποδοσφαίρου απ΄ όλο τον κόσμο, προσωπικότητες του αθλήματος και πολιτικοί, απλός κόσμος, όλοι όσοι αγαπούν την μπάλα ανατριχιάζουν στο άκουσμα του ύμνου του Champions League, το σήμα κατατεθέν της οργάνωσης και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στον κόσμο.

Ο ύμνος δημιουργήθηκε το 1992 από τον Βρετανό Τόνι Μπρίτεν έπειτα από αίτημα της UEFA με αφορμή τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην διεθνή διοργάνωση τότε και ισχύουν μέχρι σήμερα.

NOVA

Η επιτυχία του ξάφνιασε ακόμη και τον δημιουργό της.

«Το ποδόσφαιρο στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 1990 δεν είχε καλή φήμη. Μετά συνέβη και η τραγωδία του Χίλσμπορο τον Απρίλιο του 1989 όπου 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ και αυτό ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Χουλιγκανισμός, ανεπαρκώς εξοπλισμένα στάδια. Ήταν μια φρικτή περίοδος» δήλωσε ο Μπρίτεν στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε: «Όμως η UEFA είπε πως το Champions League πρέπει να προβάλει τα καλύτερα στοιχεία του αθλήματος».

Έτσι η UEFA ζήτησε από τον Μπρίτεν να συνθέσει ένα κομμάτι που να έχει βαρύτητα,κλάση και να μην είναι κάτι επιφανειακό, φτηνό, ή να θυμίζει pop.

«Είχαν προηγηθεί οι εμφανίσεις των τριών τενόρων (Καρέρας, Ντομίνγκο και Παβαρότι) στου Παγκόσμιο Κύπελο του 199ο και ξαφνικά η κλασσική μουσική ήταν σπουδαία υπόθεση. Έτσι ήθελαν κάτι παραπλήσιο όμως δεν επιθυμούσαν σολίστες, αλλά χορωδία» λέει ο Μπρίτεν.

Mechanical Solutions

Έπρεπε να τους δώσουμε κάτι που να τους αρέσει και να περιορίσουμε τις εναλλακτικές και τους βάλαμε να ακούσουν την αρχή του «Zadok the priest» από τον Χέντελ, έναν από τους ύμνους που είχαν γραφτεί για την ενθρόνιση του Άγγλου βασιλιά Γεωργίου του δεύτερου το 1727.

Αμέσως η πρόταση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό ο Μπρίτεν κράτησε την εισαγωγή του αρχικού ύμνου και μετά προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές που έκαναν τον ύμνο πιο μοντέρνο χωρίς όμως να αλλοιώνουν την αρχική αίσθηση. Στη συνέχεια έγραψε τους στίχους οι οποίοι κατ΄εντολή της UEFA έπρεπε να είναι σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η αίσθηση που δημιουργεί ο ύμνος παραπέμπει σε κάτι θρησκευτικό έχοντας παράλληλα μια πολεμική χροιά. Επίσης είναι ένα κλασικό κομμάτι και έτσι δεν μπορεί να βγει εκτός μόδας, έχει διάρκεια.

Μάλιστα η μουσική δεν μπορεί να αγοραστεί ή να γίνει download νόμιμα.

Ωστόσο είναι η μουσική αυτή που κάνει τη διαφορά καθώς οι στίχοι δεν φαίνεται να έχουν και τόσο βάθος.

Ιl sont il mejor, Sie Sind Die Besten, These are the Champions, Die Meister, Die Besten, Il Grandes equips, the chaaaampions (Είναι οι καλύτεροι (γαλλικά), Ειναι οι καλύτεροι (γερμανικά), Αυτοί είναι οι Πρωταθλητές (Αγγλικά).

https://www.youtube.com/watch?v=s9U6yU2-DWY


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button