
Μια μεγάλη μερίδα του πλανήτη συζητά μια προφητεία, ηλικίας 900 ετών. Πρόκειται για την προφητεία του Αγίου Μαλαχία του Ιρλανδού, σύμφωνα με την οποία, τον Πάπα Φραγκίσκο θα διαδεχθεί ο «Πέτρος ο Ρωμαίος», μέχρι το 2027. Τότε είναι που ο προφήτης «βλέπει» την Ημέρα της Κρίσης, κατά την οποία θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και θα καταστραφεί ο κόσμος εν μέσω χάους.
Η προφητεία του Αγίου Μαλαχία γράφτηκε το 1139, όταν, ως Αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας, είχε ταξιδέψει στη Ρώμη. Εκεί, έγραψε έναν απολογισμό για τις υποθέσεις του και εκεί είδε ένα περίεργο όραμα όπου του αποκαλύφθηκε το όνομα του κάθε Πάπα έως το τέλος του κόσμου.
Η προφητεία, η οποία έγινε το βιβλίο «Η Προφητεία των Παπών», κρύφτηκε στα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού και ξαναβγήκε στην επιφάνεια το 1590 από τον Βενεδικτίνο μοναχό Άρνολντ Γουίον.
Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από σύντομες λατινικές φράσεις σε 112 μυστηριώδεις ενότητες, οι οποίες υποτίθεται ότι προβλέπουν τους καθολικούς πάπες (μία για το κάθε όνομα), ξεκινώντας από τον Σελεστίνο Β’ μέχρι τον σημερινό Ποντίφικα. Είναι όμως δύο οι φράσεις του Αγίου Μαλαχία που έχουν μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μία που αφορά τη μέση της ιστορίας (από την οποία προκύπτει η ημερομηνία του τέλους) και μία που αναφέρεται στα γεγονότα των τελευταίων ημερών…
Σε ένα απόσπασμα του, αναφέρεται στον Πάπα Σίξτο Ε΄, αποκαλώντας τον «άξονα στο μέσον ενός σημείου». Με δεδομένο ότι η θητεία του Πάπα Σίξτου άρχισε 442 χρόνια μετά την κυριαρχία του πρώτου Πάπα και το χωρίο υποδηλώνει ότι βρίσκεται στη «μέση» της παπικής γενεαλογίας – κατά πολλούς υποδεικνύει ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει 442 χρόνια αργότερα, το 2027.
Στο τελευταίο απόσπασμά του, το βιβλίο αναφέρει: «Στον τελικό διωγμό της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας θα βασιλεύσει ο Πέτρος ο Ρωμαίος, ο οποίος θα θρέψει το ποίμνιό του μέσα σε πολλές συμφορές, μετά από τις οποίες η πόλη των επτά λόφων θα καταστραφεί και ο φοβερός Κριτής θα κρίνει τους ανθρώπους. Το τέλος». Ως «πόλη με τους επτά λόφους» αναφέρεται η Ρώμη και ορισμένοι ερμηνεύουν το τελευταίο απόσπασμα ότι όχι ένας Πέτρος, αλλά ο Άγιος Πέτρος, θα αναλάβει τη θέση του Πάπα Φραγκίσκου, καθιστώντας τον τον τελευταίο Πάπα. Κατά κάποιους άλλους, είναι σημαδιακό ότι τρεις από τους υποψηφίους διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου τους λένε Πέτρο. Υπάρχει και άλλη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία, ο Άγιος Μαλαχίας δεν έχει προσθέσει έναν παραπάνω Πάπα στην καταμέτρησή τους ως σήμερα (112 από 268, αριθμός στον οποίο περιέργως πέφτει μέσα), αλλά ότι του Πέτρου θα προηγηθεί άλλος ένας τον οποίο χαρακτηρίζει «η δόξα των ελαιών».
Εδώ είναι το (άλλο) μπέρδεμα. Η φράση «de labore solis» (από τον μόχθο του ηλίου) που γράφει ο Άγιος Μαλαχίας για τον προηγούμενο Πάπα, ερμηνεύεται ότι αναφέρεται στον Πάπα Ιωάννη Παύλο και ότι ο «De gloria olivae» («Η δόξα των ελαιών») είναι ο Φραγκίσκος. Άρα λοιπόν, ότι ο Πάπας που θα εκλεγεί τώρα, θα είναι ο τελευταίος, αφού θα πάρει τη θέση του Αγίου Πέτρου λίγο πριν ο κόσμος βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οδηγηθεί στην καταστροφή.
Πάντως, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προφητεία δεν ήταν προφητεία, αλλά ότι γράφτηκε από τον Άγιο Μαλαχία με την ελπίδα να πάρει ο ίδιος την κορυφαία θέση.
Κατά κάποιους άλλους, η Προφητεία είτε είναι πλαστή στο όλον της, είτε έχει πλαστογραφηθεί από ένα σημείο και μετά. Κι αυτό γιατί οι περιγραφές των παπών είναι πολύ συγκεκριμένες μέχρι το έτος 1590 – πολύ βολικά, τη χρονιά που ανακαλύφθηκε και μόλις μερικές δεκαετίες μετά τους ισχυρισμούς του Νοστράδαμου (με τους οποίους συμπίπτει). Από εκεί και μετά, η διατύπωση γίνεται πολύ πιο ασαφής και ανοιχτή σε ερμηνείες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες σχετικά με τον πραγματικό συγγραφέα και την εγκυρότητα των προβλέψεων.
Όχι ότι δεν έπεσε μέσα σε πολλές προβλέψεις του. Για παράδειγμα, ο Άγιος Μαλαχίας περιγράφει τον πάπα Ιωάννη XXII (1316-1334) ως «de sutore osseo» – «από τον οστεώδη υποδηματοποιό». Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι εκείνος ο πάπας ήταν γιος ενός υποδηματοποιού και το οικογενειακό του όνομα ήταν «Ossa», που σημαίνει οστό. Σε ένα άλλο παράδειγμα, το «lilium et rosa» ήταν η φράση που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Πάπα Ουρβανό VIII (1623-1644), του οποίου το οικογενειακό οικόσημο ήταν καλυμμένο με «κρίνα και τριαντάφυλλα». Η φράση «pastor et nauta», που σημαίνει «ποιμένας και ναύτης», αποδόθηκε στον Ιωάννη ΚΓ΄. Αυτός ο Πάπας καταγόταν από τη Βενετία, ιστορικά μια πόλη ναυτικών και την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ανέφερε ότι ο στόχος του ήταν να είναι «ένας καλός ποιμένας».
Από την άλλη, υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις αστοχιών ή που η προφητεία πήγε… «κουβά». Όπως για παράδειγμα οι περιγραφές με τις φράσεις «λουλούδι των λουλουδιών» (Παύλος ΣΤ’), «από μισοφέγγαρο» (Ιωάννης Παύλος Α’) και «από τον κόπο του ήλιου» (Ιωάννης Παύλος Β’), από τις οποίες δεν μπορεί να προκύψει καμία προφανής σύνδεση με τα πραγματικά πρόσωπα.
Είναι λοιπόν αληθινή η προφητεία του Αγίου Μαλαχία, ή πρόκειται για ένα πλαστογραφημένο κείμενο που «παίζει» με εσχατολογικά σενάρια για τα οποία στη Βίβλο αναφέρεται ότι «γι’ αυτή τη μέρα και αυτή την ώρα κανείς δεν ξέρει, ούτε καν οι άγγελοι στον ουρανό, ούτε ο Υιός, παρά μόνο ο Πατέρας». Εάν… κάτι παραπάνω ήξερε ο Άγιος Μαλαχίας, θα το μάθουμε το 2027…
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

