STORIES
- Newsroom10/04/2025
«The Βeatles»: Η μπάντα που άλλαξε την παγκόσμια μουσική ιστορία
Καμία μπάντα δεν επηρέασε ποτέ την ποπ κουλτούρα όπως οι Beatles. Για πολλούς, η μουσική τους ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν τον 20ο αιώνα. Ενσάρκωναν απόλυτα το στυλ…
- Newsroom07/04/2025
Αυτή είναι η Ιστορία του Catering
Το Catering προέρχεται από τη λέξη «Cater» που σημαίνει σερβίρω και είναι η εξυπηρέτηση ή το σερβίρισμα φαγητού και ποτού στους πελάτες. Σίγουρα θα έχετε πάει σε κάποιο γάμο ή δεξίωση, στις…
- Media+06/04/2025
6 Απριλίου 1941: Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα
Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Θεσσαλία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο…
- Media+01/04/2025
Οταν η Ρωσία έπιανε οικόπεδο στην Κρήτη
Η ρωσική διπλωματική και εμπορική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα από την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774).…
- Newsroom01/04/2025
Πρωταπριλιά: Γιατί δεν αρέσουν πια τα πρωταπριλιάτικα αστεία;
Η πρωταπριλιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αστεία, πειράγματα και ψέματα. Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο τα αστεία αυτά μοιάζουν απαρχαιωμένα. Δεν υπάρχει σαφής ιστορία προέλευσης του πρωταπριλιάτικου αστείου. Ο ανθρωπολόγος…
- Newsroom01/04/2025
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς – Από που προέρχεται
Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Δύο από αυτές,…
- Media+30/03/2025
Ιφτάρ: Τι είναι το γεύμα των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού;
Το Ιφτάρ είναι το γρήγορο απογευματινό φαγητό των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού , το οποίο καταναλώνεται αμέσως μετά την προσευχή του Μαγκρίμπ. Πρόκειται για το δεύτερο γεύμα μέσα…
- Newsroom25/03/2025
25 Μαρτίου 1821: Η Εθνική μας Επέτειος
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην…
- Newsroom22/03/2025
Ποιο είναι το παγκόσμιο νόημα της νηστείας
Συνυφασμένη με το λατρευτικό όλων των μεγάλων θρησκειών και των φιλοσοφικών ρευμάτων, η εκούσια αποχή από το φαγητό τηρείται στην κάθε μία για διαφορετικούς λόγους. Τι είναι αλήθεια η νηστεία;…
- Newsroom22/03/2025
Φιλική Εταιρία: «Οι μυσταγωγοί ήρωες του Έθνους μας»
Η Φιλική Εταιρία συστήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το καλοκαίρι του 1814 από τους Νικόλαο Σκουφά, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Σαν ιδρυτική ημερομηνία ορίστηκε συμβολικά η 14η…
- Newsroom22/03/2025
Ελληνική σημαία | Το σύμβολο της επανάστασης του 1821 – Ποιος ο συμβολισμός της;
Ποιος όμως ο συμβολισμός της; Γιατί υπάρχουν δυο τύποι της Ελληνικής Σημαίας; Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν έλειψαν τα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων Ελλήνων. Σε όλες αυτές τις…
- Newsroom09/03/2025
Λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια: Πώς βρέθηκαν οι σκελετοί 14 Κρητικών και άλλων Ελλήνων σε ύψος 5.000 μέτρων;
Το όνομα Roopkund (ή Roop Kund), πιθανότατα δεν λέει τίποτα σε κανέναν. Η αλήθεια είναι πως ούτε και σε μας ήταν γνωστό. Διαβάζοντας τυχαία ένα άρθρο μάθαμε ότι πρόκειται για…
- Newsroom03/03/2025
Το έθιμο της «Λαγάνας»
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την ιδιαίτερη μέρα, ας γνωρίσουμε αναλυτικότερα την ιστορία της, που χάνεται στους…
- Newsroom03/03/2025
Tο έθιμο του χαρταετού έχει φανατικό κοινό σε όλες τις ηλικίες
Την Καθαρή Δευτέρα σε όλη τη χώρα ο ουρανός (καιρού επιτρέποντος) γεμίζει με πολύχρωμες ιπτάμενες φιγούρες, τους χαρταετούς. Είναι ένα έθιμο γνωστό σε όλους και έχει φανατικό κοινό, ιδιαίτερα από…
- Newsroom03/03/2025
Τι εννοούμε λέγοντας «Κούλουμα» και γιατί τα γιορτάζουμε
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα Κούλουμα. Μεταξύ των πρώτων που επικράτησαν ήταν εκείνη που υποστήριζε ότι η λέξη Κούλουμα προέρχονταν από τη λατινική «CULUMUS», κάτι που…
- Media+02/03/2025
Μάρτης: Τι σημαίνει το «μαρτάκι» που φοράμε στο χέρι
Την πρώτη μέρα του Μάρτη συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό Μάρτη ή «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του…
- Newsroom02/03/2025
Από που προέρχεται η λέξη Καρνάβαλος
Η πρώτη εβδομάδα της αποκριάς λέγεται προφωνή ή προφωνέσιμη, επειδή, σε παλιότερα χρόνια κάποιος από ένα μέρος ψηλό προφωνούσε, δηλαδή διαλαλούσε ότι αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς. Η δεύτερη εβδομάδα…
- Newsroom02/03/2025
Το έθιμο της «Καθαράς Δευτέρας»
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την…
- Newsroom20/02/2025
Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και γιατί ψήνουμε κρέας;
Τσικνοπέμπτη. Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς,…
- Newsroom16/02/2025
Βαγγέλης Πανάκης: Ο θρυλικός «Μπουλντόζας» του Παναθηναϊκού
Ο Βαγγέλης Πανάκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Ο επονομαζόμενος «Μπουλντόζας», λόγω της σωματικής διάπλασής του, φόρεσε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του τη φανέλα με το…