Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Ολυμπιακός και Χάρβαρντ: «Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο Ολυμπιακός ήταν και παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής αυτής της χώρας στο εξωτερικό. Αρχίζοντας από το ποδόσφαιρο, το οποίο εκπροσωπεί μονίμως, επάξια, στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά και καταλήγοντας μέχρι τον ελληνικό πολιτισμό στο σύνολό του, είναι πάντα παρών, για να διαφημίσει την Ελλάδα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο του Χάρβαρντ, με τίτλο «Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World» ή αλλιώς «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης», το οποίο διεξάγεται τούτες τις ημέρες στην πατρίδα μας, είναι μία μόνο έκφανση της επιθυμίας του Ολυμπιακού, όχι απλώς να είναι παρών, αλλά να ηγείται τέτοιου είδους προσπαθειών.

NOVA

Για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, η χώρα μας συγκεντρώνει τα βλέμματα του ακαδημαϊκού κόσμου, αφού καθηγητές από όλο τον πλανήτη, δίνουν εδώ το παρών, για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός συνολικά, μπορούν να υπηρετήσουν την ανθρωπότητα!

Το βράδυ της Δευτέρας, 4 Σεπτεμβρίου 2017, το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε ο τόπος συνάντησης των καθηγητών, τους οποίους το Χάρβαρντ προσκάλεσε στην Ελλάδα, για το σπουδαίο αυτό συνέδριο. Οικοδεσπότης ήταν, φυσικά, ο Ολυμπιακός. Από τις 19:30, οπότε άρχισε η ξενάγηση των συνέδρων στο Μουσείο της Ακρόπολης, μέχρι αργά το βράδυ, οπότε ολοκληρώθηκε το επίσημο δείπνο, ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμη μία φορά τι εστί ελληνική φιλοξενία!

Παρόντες στο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν φορείς του αθλητισμού, του ελληνικού ποδοσφαίρου, ειδικότερα, όπως και πολιτικοί φορείς, με αντικείμενο τον αθλητισμό, ή μη. Παρούσα ήταν φυσικά, η ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με το Διοικητικό Συμβούλιο και ανθρώπους του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Την ξενάγηση των συνέδρων στο Μουσείο, ακολούθησαν οι ομιλίες, με τις οποίες άνοιξαν, ουσιαστικά, οι εργασίες του συνεδρίου. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο κ. Σβεν Μπέκερτ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο κ. Στίβεν Ορτέγα, διευθυντής του προγράμματος αποφοίτησης στην Ιστορία και την Αρχειοθέτηση του Κολλεγίου Σίμονς ήταν οι πρώτοι οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Mechanical Solutions

Ακολούθησε η ανάγνωση της «Αρχής των Αθηνών, για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό», ενώ στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Χορστ Χάναμ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Ταφτς (ΗΠΑ) και η κα. Αμάντα Λουσία Μουνιόζ ντε Τόρο Αλιμόντα, υπεύθυνη συντονισμού των «Δικηγόρων Εξωτερικού», οι οποίοι παρέχουν δωρεάν νομική υποστήριξη σε πρόσφυγες στην Ευρώπη. Βασικός ομιλητής και εκείνος ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ήταν ο κ. Τζορτζ Μίτσελ, πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ από το Μέιν, ηγέτης της Πλειοψηφίας της Γερουσίας και Διεθνής Πρέσβης Ειρήνης.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης άνοιξε τις ομιλίες, καλωσορίζοντας όλους όσοι ήταν παρόντες. «Γερουσιαστή Μίτσελ, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι. Με χαρά σας καλωσορίζω όλους στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι πρόκειται να αποτελέσει μια ξεχωριστή εκδήλωσή που θα εστιάσει σε θέματα ιδιαιτέρως αγαπητά σε πολλούς από εμάς. Μαζί, θα επιδιώξουμε να θέσουμε το άθλημα του ποδοσφαίρου, και τον αθλητισμό γενικότερα, στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Έχουμε πράγματι την τύχη να έχουμε συγκεντρώσει εδώ μια πλειάδα ανθρώπων με γνώσεις και ταλέντο, με διαφορετική επαγγελματική προέλευση ο καθένας τους, οι οποίοι γνωρίζω ότι θα βοηθήσουν σημαντικά να κατανοήσουμε το θέμα κρίσιμης σημασίας της κοινωνικής υπευθυνότητας. Θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Κολλέγιο Simmons της Βοστώνης για την απίστευτη δουλειά τους κατά την προετοιμασία του συνεδρίου και τη στοχευμένη διαμόρφωση της θεματολογίας αυτού» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Ολυμπιακού, για να συνεχίσει:

«Πλέον, πιστεύω ότι η κάθε κοινωνία πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα πιο ευάλωτα και ανυπεράσπιστα μέλη της. Αυτός είναι ο λόγος που η θεματολογία του συνεδρίου με αγγίζει τόσο βαθιά. Οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι βρίσκονται πλέον ανάμεσα στα ισχυρότερα και με μεγαλύτερη επιρροή ιδρύματα στην κοινωνία μας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχτούν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες τους, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Εδώ στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε να εξετάσουμε και πάλι αυτή την αρχαία παράδοση σύμφωνα με την οποία ο αθλητισμός αναδεικνυόταν σε μια ευκαιρία να έρθουν οι ελληνικές πόλεις-κράτη και οι πολίτες τους σε επικοινωνία, να έρθουν σε επαφή διαφορετικές κουλτούρες, να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» και επίσης να υπάρξει ανακωχή σε νομικές διαμάχες και πολέμους κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εκεχειρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι αθλητές και οι θεατές, ανεξάρτητα από την τάξη ή την κοινωνική τους θέση, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στους Αγώνες και να επιστρέψουν σε κλίμα ειρήνης στις χώρες τους αντίστοιχα. Η Δημοκρατία βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπου ο νόμος και οι κανονισμοί ισχύουν για όλους. Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν ισχύει για όλους, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε από κοντά πώς το ποδόσφαιρο σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Θα δούμε πώς μπορεί να υπερβεί τα σύνορα, να ξεπεράσει παλαιές έχθρες και να συνενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε πόσο πολύ μπορεί να σημαίνει για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους να έχουν την ευκαιρία να παίξουν ή να παρακολουθήσουν ένα άθλημα. Θα δούμε πώς, ακόμα και εν μέσω συγκρούσεων και στερήσεων, ο αθλητισμός μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Μπορεί να εμπνεύσει, να μας ενώσει και να αφήσει να αναδυθεί ότι καλύτερο κρύβει μέσα της ανθρωπότητα».

Ο κ. Μαρινάκης  στάθηκε, δε, στη συνέχεια, στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Ολυμπιακός πάνω στον τομέα της Κοινωνικής Δραστηριότητας. «Στον Ολυμπιακό, έχουμε αποκτήσει τη δική μας εμπειρία από την προσπάθεια να διαδραματίσουμε το ρόλο που μας αναλογεί για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Από το 2013, ο Ολυμπιακός παραμένει ο μεγαλύτερος μεταξύ αρκετών δωρητών και υποστηρικτών της Εκστρατείας 100% της UNICEF, σώζοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον πλανήτη μέσω των εμβολιασμών, και εκπαιδεύοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σε ένα άλλο μέτωπο, όχι πολύ παλιά, αποφάσισα ότι ο σύλλογος θα συμβάλει ουσιαστικά υπέρ των χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει ως σπίτι τους την πόλη του Πειραιά, όπου είναι η έδρα μας. Ο σύλλογος παρέδιδε καθημερινά μερίδες φαγητού, ρούχα και παιχνίδια στους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Οι παίκτες, το προσωπικό και άλλοι συμμετείχαν σε πραγματικά μοναδική και συνεχιζόμενη προσπάθεια.

Ξέρετε όμως ποιο ήταν για μένα το πιο εκπληκτικό στοιχείο σε όλα αυτό; Δεν ήταν απλά η υλική υποστήριξη, όσο κρίσιμης σημασίας και αν ήταν. Όχι, πάνω από όλα, ήταν ο θετικός αντίκτυπος που αυτή η ενέργεια είχες στη στάση χιλιάδων ανθρώπων προς τους πρόσφυγες. Όταν βλέπεις έναν φορέα όπως ο αγαπημένος τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος να ανοίγει την αγκαλιά τους σε ευάλωτους ανθρώπους, αυτό αλλάζει τη συμπεριφορά προς το καλύτερο και μάλιστα με δραστικό τρόπο. Και αυτό συνέβη πολύ γρήγορα. Είδαμε πολλούς που από εχθρικοί έγιναν πιο φιλόξενοι και ανθρώπινοι. Ήταν εκπληκτικό και παράλληλα συγκινητικό να το βλέπεις όλο αυτό εκείνη την εποχή. Όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν με αξιοπρέπεια και σεβασμό!

Ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι ο πρώτος που υπογράφει τις “Αρχές της Αθήνας για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό”. Εύχομαι όλοι οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης να υπογράψουν και να υποστηρίξουν αυτές τις “Αρχές της Αθήνας”, που θα προέλθουν από αυτό το συνέδριο», επισήμανε.

Κατέληξε, δε, με τις ευχές του για ένα καλό συνέδριο και λύσεις υπέρ των συνανθρώπων μας! «Συνεπώς, κυρίες και κύριοι, επιθυμώ με ανυπομονησία να συνεργαστούμε τις επόμενες ημέρες για να αποτυπώσουμε τις κοινές μας αξίες σε έναν ακόμα ευρύτερο καμβά. Γνωρίζω ότι το συνέδριό μας θα είναι εξαιρετικό και προσδοκώ μαζί να υλοποιήσουμε σημαντικά βήματα προόδου στο πλαίσιο της αποστολής μας. Επιθυμώ επίσης να είμαι αρωγός του τρίτου συνεδρίου, που θα λάβει μέρος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τον ερχόμενο Ιούνιο προκειμένου να συνεχίσει αυτήν τη σημαντική αποστολή. Σας ευχαριστώ πολύ!», είπε χαρακτηριστικά και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων, αλλά και όλων των παρευρισκομένων.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Στίβεν Ορτέγα, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ως ο βασικός διοργανωτής αυτού του συνεδρίου, έχων πραγματικά πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσω! Τον κ. Μαρινάκη, για την αφοσίωσή του στην προσπάθεια να στηρίξει τον σύνδεσμο ανάμεσα σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, έναν ακαδημαϊκό φορέα και ΜΚΟ. Έχει την αδιαπραγμάτευτη ευγνωμοσύνη μας! Η χορηγία του, καθώς και η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, μας έχει επιτρέψει να θεμελιώσουμε αρχές, οι οποίες είναι μοναδικές και πρωτόγνωρες. Με τη βοήθειά του μπορούμε τις προσεχείς δύο ημέρες να σκεφτούμε και να συζητήσουμε βασικά και θεμελιώδη προβλήματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με στόχο να δώσουμε λύση! Σας ευχαριστούμε πολύ, ευελπιστούμε να εργαστούμε ξανά μαζί σας στο μέλλον!».

Ακολούθησε η ανάγνωση της «Αρχής των Αθηνών, για το Δικαίωμα της Συμμετοχής στον Αθλητισμό», από την κα. Αμάντα Λουσία Μουνιόζ ντε Τόρο Αλιμόντα:

Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World
(«Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης»)

Πρωτοβουλία Weatherhead για την Παγκόσμια Ιστορία, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Με την υποστήριξη του Κολλεγίου Simmons, Βοστώνη, MA
Διοργανώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην Αθήνα, Ελλάδα

Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό

Προοίμιο

Ο αθλητισμός προσφέρει δεξιότητες και αξίες ζωής με μακρόπνοο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, εμπνέει τους νέους και βοηθά στην άρση των προκαταλήψεων. Έχει τη δύναμη να υπερβαίνει σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ανεξάρτητα από τη φυλή, φύλο, θρησκεία, κουλτούρα ή εθνικότητά τους.

Η βιομηχανία του αθλητισμού έχει αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν πλέον φιλάθλους και ένθερμους υποστηρικτές, οργανωμένους σε ομάδες, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αυτή η ευρεία βάση υποστήριξης συμβάλει στην εκτεταμένη παρουσία των συλλόγων στα κοινωνικά μέσα και την αυξημένη προσοχή που λαμβάνουν από τον Τύπο.

Η διευρυμένη αυτή ορατότητα δίνει τη δυνατότητα σε συλλόγους και τους παίκτες τους να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο και να ενστερνιστούν την πρόσθετη κοινωνική τους ευθύνη που συνοδεύει την επίδραση που ασκούν. Η ευθύνη αυτή επεκτείνεται στο σημείο να διασφαλίζει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα, δίχως να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή προκαταλήψεις

Η ευθύνη των συλλόγων και των παικτών τους στην προώθηση της καθολικής συμμετοχής είναι ακόμα πιο κρίσιμης σημασίας σε μια εποχή που ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο λόγω συγκρούσεων ή διώξεων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20 άνθρωποι εκτοπίζονται από τις εστίες τους κάθε λεπτό, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ασυνόδευτα παιδιά και άνδρες και γυναίκες με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της επίτευξης της καθολικής συμμετοχής, ο Διεθνής Χάρτης Αθλητισμού του 2015 της UNESCO επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο στερούνται ακόμα αυτού του δικαιώματος διότι δεν έχουν τη δυνατότητα, την πρόσβαση ή λόγω προκατάληψης. Είναι συνεπώς ευθύνη των συλλόγων και των αθλητικών ενώσεων να βοηθήσουν έτσι ώστε τα οφέλη από τη συμμετοχή στον αθλητισμό να διευρυνθούν στα μέλη όλων των κοινωνιών, ιδίως αυτά που είναι περιθωριοποιημένα ή ευάλωτα.

Με οδηγό την κοινωνική ευθύνη και ευθυγραμμιζόμενοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διατυπώνονται στον Χάρτη του Αθλητισμού της UNESCO, συμφωνούμε να προωθούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε τις παρακάτω 12 Αρχές:

1. Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για τους συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρία να επιδιώκουν, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρουν, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.

2. Κάθε ανθρώπινο όν έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

3. Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζόμενους.

4. Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.

5. Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.

6. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.

7. Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.

8. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.

9. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με τις διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.

10. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

11. Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ένα καθολικό και θεμελιώδες δικαίωμα και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.

12. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι η Αρχή αυτή υπογράφηκε πρώτα από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και στη συνέχεια το Χάρβαρντ αναλαμβάνει να την αποστείλει στους συλλόγους της Ευρώπης -και όχι μόνο- για να τη συνυπογράψουν!

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν, με φόντο την Ακρόπολη. Τον λόγο πήρε ο κ. Χορστ Χάναμ, ο οποίος επισήμανε: «Ο αθλητισμός είναι ένας βασικός τρόπος, με τον οποίο μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη οποιασδήποτε μορφής διάκριση. Είναι βασικό δικαίωμα, για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, όπως οι ίδιοι το επιθυμούν. Ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και οι αξίες που διέπουν τον αθλητισμό, οφείλουν να είναι οδηγός».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπέκερτ επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να απευθύνω έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στο δεύτερο αυτό συνέδριο, το οποίο διοργανώνουμε, με θέμα το ποδόσφαιρο. Είμαστε υποχρεωμένοι, στους καιρούς τους οποίους βιώνουμε, να γράψουμε και να γράφουμε την ιστορία για όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου! Και να το κάνουμε αυτό, δημιουργώντας δεσμούς, μεταξύ των ανθρώπων, των χωρών, ακόμη και τον ηπείρων! Αυτό είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αυτό το συνέδριο το οποίο ανοίγουμε απόψε, αποτελεί ιδανικό παράδειγμα για τη δουλειά την οποία κάνουμε! Το ποδόσφαιρο, με τη μακρά ιστορία του, είναι ένα βασικός παράγων για την ενότητα όλων των λαών! Οι κανόνες του παιχνιδιού, οι ίδιοι οι παίκτες οι φίλαθλοι, παντού, σε όλο τον κόσμο, μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο μέσω μίας παγκόσμιας οπτικής!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τον Ολυμπιακό και τον κ. Μαρινάκη. Σας ευχαριστούμε, που πιστεύετε σε αυτή την προσπάθεια, την οποία κάνουμε. Στη διαφορά την οποία μπορούν να κάνουν οι ακαδημαϊκοί στον χώρο του ποδοσφαίρου! Αλλά και τους ανθρώπους της Ελλάδας, συνολικά, για την εκπληκτική συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ακτές τις χώρας!».

Τέλος, ο Γερουσιαστής κ. Τζορτζ Μίτσελ απηύθυνε λόγο, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ολυμπιακό και τον κ. Μαρινάκη, για τη φιλοξενία και όλη τη βοήθεια στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ που είστε απόψε εδώ. Ο κ. Μαρινάκης είναι βασικός υπεύθυνος για αυτό το σπουδαίο event και όλα όσα οδήγησαν μέχρι εδώ! Ο κ. Μπέκερτ, ο κ. Ορτέγα, το Κολλέγιο Σίμονς, όλοι έχουν στηρίξει στο μέγιστο αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα, βέβαια, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα στο να γραφτεί και να ετοιμαστεί η Αρχή των Αθηνών, για το δικαίωμα της συμμετοχής στον Αθλητισμό. Τον κ. Χάναμ, την κα. Μουνιόζ ντε Τόρο. Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου πιο σωστές και καλογραμμένες αρχές και πραγματικά θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Μαρινάκη που την υπέγραψε πρώτος, αλλά και στην Αμάντα, τον Χορστ και τον Στίβεν (σ.σ. Μουνιόζ ντε Τόρο, Χάναμ και Ορτέγα) που βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα».

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι οποίες ουσιαστικά άνοιξαν τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο την Τρίτη και την Τετάρτη θα λάβει χώρα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ακολούθησε δείπνο, με φόντο την Ακρόπολη, καθώς και άφθονες συζητήσεις με θέμα τον τρόπο με τον οποίο το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός συνολικά, μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα την ανθρωπότητα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button