Όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητό του εν μέσω ζέστης ή ακόμα και καύσωνα, τότε ο καλύτερος φίλος του είναι το κλιματιστικό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στα κρύα. Ανεξάρτητα την εποχή, το κλιματιστικό προσφέρει ευκολία κατά την οδήγηση και συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής σου εμπειρίας.
Το καλοκαίρι λοιπόν διατηρεί το αυτοκίνητο δροσερό, αφαιρώντας την περιττή θερμότητα από την καμπίνα, και εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες σε αυτήν. Τι γίνεται όμως το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές; Κατά τους χειμερινούς μήνες λοιπόν η χρήση του κλιματιστικού είναι εξίσου απαραίτητη, καθώς ο ξηρός αέρας που βγαίνει από το κλιματιστικό, πέρα από το ότι μειώνει την υγρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βοηθά και στο άμεσο ξεθάμπωμα των παραθύρων και του παρμπρίζ.
Η σωστή χρήση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη, καθώς πέρα από τη βελτίωση της θερμοκρασίας του εσωτερικού της καμπίνας, βοηθάει και στη συντήρησή του ίδιου του συστήματος.
Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου κατά τους χειμερινούς μήνες
- Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, ανοίξτε το παράθυρο για να ανανεωθεί ο αέρας.
- Αφού ενεργοποιηθεί ο κινητήρας, βάλτε το κλιματιστικό σε στους 20 – 22 βαθμούς Κελσίου. Δεν υπάρχει λόγος να μπει υψηλότερα, καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να σπαταληθεί επιπλέον καύσιμο.
- Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδρομής, ανοίξτε τα παράθυρα. Έτσι εξισώνεται η θερμοκρασία καμπίνας με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και συνεπώς η μετάβαση είναι πιο ομαλή.
Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
- Ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς και ανάλογα με το μέγεθος της διαδρομής, άνοιξτε τακτικά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.
- Κάντε χρήση της λειτουργίας της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, για καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού.
- Το παρκάρισμα σε σκιερά μέρη βοηθά, όπως επίσης και η χρήση ηλιοπροστασίας.
Τι να μη γίνεται με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου
- Αν χρησιμοποιείτε μόνο καλοριφέρ τους χειμερινούς μήνες, μην αμελείτε να ανοίγετε μία φορά τον μήνα και το κλιματιστικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ξηρότητας στο εσωτερικό του.
- Μην ενεργοποιείτε αμέσως το κλιματιστικό. Οδηγήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί αρκετά ο κινητήρας και στη συνέχεια ανοίξτε το κλιματιστικό.
- Μην καπνίζετε ενώ δουλεύει το κλιματιστικό. Πέρα από την άσχημη μυρωδιά, θα βουλώσουν και τα φίλτρα του συστήματος.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου
- Φροντίστε να αντικαθιστάτε συχνά το φρέον. Αν και οι κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή κάθε 2 χρόνια, ζήτα τη γνώμη του μηχανικού σου κατά το ετήσιο service.
- Κάνε τη συντήρηση του κλιματιστικού πριν αρχίσουν οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού στο συνεργείο της προτίμησής σου.
- Αλλάξτε τα φίλτρα του κλιματιστικού ανά 15000 – 20000 χιλιόμετρα, έτσι ώστε ο αέρας να ρέει σωστά. Αν όμως οδηγείτε συχνά σε αστικό περιβάλλον ή σε χωματόδρομους, τότε αλλάξτε τα 2 φορές το χρόνο (φθινόπωρο – άνοιξη). Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύτείτε έναν ειδικό.
- Ψεκάστε κάποιο ειδικό καθαριστικό στους αεραγωγούς, για να απομακρύνετε τα επικίνδυνα βακτήρια που δημιουργούνται στην επιφάνεια.
- Φροντίστε οι αεραγωγοί να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση. Αυτό σημαίνει ότι οι αεραγωγοί θα πρέπει να «δείχνουν» προς τα επάνω και όχι προς τα πρόσωπα των επιβατών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram