Ψηφιακά μάτια μπαίνουν στους δρόμους που παρακολουθούν τις κινήσεις των οδηγών και τους παροτρύνουν να εγκαταλείψουν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια.
Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που αδιαφορούν πλήρως για όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και υποπίπτουν σε παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες του οδικού δικτύου.
Δεν είναι, όμως, μόνο η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, και η παραβίαση των πινακίδων STOP και των φωτεινών σηματοδοτών. Σε σύγχρονη μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν και τα ατυχήματα που οφείλονται σε απόσπαση της προσοχής, με μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή τα κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν γίνει προεκτάσεις των χεριών των οδηγών.
Σύμφωνα με το Forbes, κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα τα οποία προκαλούνται από απόσπαση προσοχής.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2020, έχασαν τη ζωή τους 396 άνθρωποι σε ατυχήματα που αποδείχθηκε ότι κάποιος από τους εμπλεκόμενους χρησιμοποιούσε εκείνη την ώρα κινητό τηλέφωνο.
Το εν λόγω φαινόμενο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις αρμόδιες αρχές οι οποίες προσπαθούν να δώσουν τέλος σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθεια.
Στη μάχη ρίχνεται και η Ουάσινγκτον, η οποία πρόσφατε τοποθέτησε στους δρόμους φορητές ψηφιακές πινακίδες που «βλέπουν» όσους χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση και εν συνέχεια προβάλλουν μηνύματα προκειμένου να τους συνετίσουν. Αναλυτικότερα, το σύστημα λειτουργεί ως εξής:
Ένας αισθητήρας τεχνολογίας λέιζερ και ένας αισθητήρας θερμότητας ανιχνεύουν αν ο οδηγός κρατά στο χέρι του κινητό τηλέφωνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο αισθητήρας στέλνει ένα μήνυμα σε μια κοντινή φορητή πινακίδα που θα αναβοσβήνει στον οδηγό τις λέξεις “PHONE DOWN”.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το σύστημα μπορεί να δει και αν ο οδηγός φοράει ζώνη ασφαλείας, με τη μη χρήση της να σηματοδοτεί την εμφάνιση του μηνύματος “BUCKLE UP”.
Το σύστημα δεν χρησιμοποιεί κάμερα, και ως εκ τούτου, αφενός δεν τίθενται ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, και αφετέρου δεν εκδίδονται πρόστιμα στους παραβάτες.
Από την άλλη, το σύστημα παροτρύνει να εγκαταλείψουν αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη συνήθειά τους, και ταυτόχρονα μπορεί να συλλέγει στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο ώστε να αναζητήσει τρόπους να το καταπολεμήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η χρήση κινητού τηλέφωνου κατά την οδήγηση επισύρει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα το πρόστιμο για 60 ημέρες.
Η μόνη περίπτωση που μας επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ. να χρησιμοποιήσουμε εν κινήσει το κινητό μας τηλέφωνο, είναι όταν βρίσκεται τοποθετημένο σε ειδική θέση για λειτουργία ανοιχτής ακρόασης ή όταν γίνεται χρήση ασύρματων ακουστικών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram