Μπορεί ο καιρός να κάνει ακόμα τα τρελά του, αλλά πιστεύω ότι η άνοιξη στην Κρήτη επιβάλει ένα κυριακάτικο πικ-νικ με την οικογένεια και τους φίλους!
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδέα από το… άθλημα. Είμαστε παιδιά της πόλης, του αυτοκινήτου, της καφετέριας, της ταβέρνας… Ωστόσο, μάλλον δεν ξέρουμε τι χάνουμε! Το πικ-νικ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εκδρομή, για απόδραση στην εξοχή, για ψυχαγωγία και δραστηριότητες, για παιχνίδι με τα παιδιά, για βόλτα στη φύση, για υγιεινή διατροφή και γιατί όχι για οικονομία, τις δύσκολες εποχές που ζούμε! Αρκεί μόνο να γεμίσετε το ψάθινο καλάθι με γευστικούς πειρασμούς που θα φτιάξετε μόνοι σας και να ξεχυθείτε σε λόφους, πάρκα και παραλίες. Αν έχετε όρεξη, η διασκέδαση είναι εγγυημένη!
Σχεδιάστε ένα μενού που να είναι εύκολο, αλλά όχι βαρετό! Καλές οι παραδοσιακές συνταγές με τοστάκια και τυροπιτάκια, αλλά με λίγη φαντασία τα φαγητά θα αποκτήσουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο! Υπολογίστε πόσα άτομα θα μαζευτείτε και φτιάξτε τις ανάλογες ποσότητες, ώστε τελειώνοντας να φύγετε εσείς γεμάτοι, αλλά τα τάπερ άδεια! Το ιδανικό πιάτο για πικνίκ είναι τα κεφτεδάκια! Μικρά, τρώγονται κρύα, και δεν λερώνουν.
1. Κεφτεδάκια κοτόπουλου
Συστατικά:
600 γρ. κοτόπουλου σε κιμά
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
ξύσμα από 2 λεμόνια ή λαϊμ
1 αυγό
2 χούφτες κορνφλέικς
50 γρ. ελαιόλαδο
μυρωδικά (1\4 ματσάκι μαϊντανό,1\4 ματσάκι δυόσμο)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τα μυρωδικά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στο τέλος ρίχνουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο, μόλις είναι έτοιμα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν .
Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλάκια 3-4 εκ. Βάζουμε λαδόκολλα σε δύο μεγάλα ταψιά και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια από πάνω.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
2. Σαλάτα ζυμαρικών
Συστατικά:
500 γρ. πένες
Αλάτι , πιπέρι
300 γρ. τυρί κρέμα
2 κ. σ. μουστάρδα
1 κ .σ. μέλι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
½ αγγούρι
2 φρ. κρεμμύδια
100 γρ. καλαμπόκι
200 γρ. τσένταρ τριμμένο
100 γρ. λιαστές ντομάτες
χυμό από 2 lime
2 κ. σ. δυόσμο
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πένες.
Βράζουμε για 8 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το μέλι, πιπέρι, αλάτι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε ½ κουτάλα με νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε την πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το αγγούρι σε κυβάκια και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο.
Βάζουμε το καλαμπόκι, το τσένταρ, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και τον χυμό από τα lime.
Σουρώνουμε τις πένες και τις βρέχουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός τους.
Προσθέτουμε στο μπολ με τη σάλτσα τον δυόσμο, τις πένες και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
3. Cupcakes με μπανάνα και σοκολάτα
Συστατικά:
2 αυγά
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 ώριμες μπανάνες λιωμένες με πιρούνι
190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1/2 κ. γ. κανέλα
70 γρ. δάκρυα σοκολάτας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε στο τέλος τις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά και αυτές με το σύρμα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού μέσα στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Προσθέτουμε και τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε από μία γεμάτη κουταλιά σε 14 φορμάκια για capcakes στα οποία έχουμε τοποθετήσει τα ειδικά χαρτάκια.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
4. Λεμονάδα
Υλικά:
1 σφηνάκι (25 ml) φρέσκος χυμός λεμόνι / lime
1 σφηνάκι (25 ml) σιρόπι ζάχαρη
3 σφηνάκια (75 ml) κανονικό ή ανθρακούχο νερό
γαρνιτούρα: φέτα λεμόνι / lime
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι ζάχαρης:
Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε. Όταν η ζάχαρη έχει πια λιώσει αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.
Για την λεμονάδα:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο.
Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Γαρνίρουμε και απολαμβάνουμε την πιο δροσιστική λεμονάδα.
Αυτές ήταν οι δίκες μου ιδέες για μια εξόρμηση στην έξοχη. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι να μπείτε στην κουζίνα, να φτιάξετε αυτές τις συνταγές, να πάρετε το καλαθάκι σας και να απολάυσετε μια όμορφη μέρα με την οικογένεια και τους φίλους σας! 🙂
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram