Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, υποστηρίζουν ότι τα σάκχαρα από το γάλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου, ασκώντας επιπλέον πίεση στην καρδιά. Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει μόνο τις γυναίκες επειδή είναι γνωστό ότι αφομοιώνουν τη λακτόζη πιο αποτελεσματικά από τους άνδρες.
Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό BMC Medicine, εξέτασε δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 101.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 60.000 γυναικών και περίπου 40.000 ανδρών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους και παρακολουθήθηκαν 33 χρόνια αργότερα.
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικού. Όσο περισσότερο γάλα έπιναν οι γυναίκες, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο καρδιακός τους κίνδυνος. Πιο συγκεκριμένα, για όσες κατανάλωναν 600 ml την ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12% και κατά 21% όταν κατανάλωναν 800 ml. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν παρόμοια τόσο για το πλήρες όσο και για το γάλα χαμηλών λιπαρών.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση μέρους του γάλακτος στη διατροφή μας με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν λιγότερη λακτόζη από το γάλα επειδή η διαδικασία ζύμωσης διασπά ένα μέρος της.
Μιλώντας στο περιοδικό BMC Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Καρλ Μάικλσον, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η ανάλυσή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος, μεγαλύτερης ποσότητας από 300 ml την ημέρα και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου [καρδιακή προσβολή] ειδικά, στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά. Η αντικατάσταση του γάλακτος που δεν έχει υποστεί ζύμωση με μέτρια πρόσληψη γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους.
Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο πως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου φωσφόρου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία στη διατροφή μας είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».
Για να είστε βέβαιοι πως η ισορροπία επιτυγχάνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διατροφολόγο σας. Εκείνοι γνωρίζουν τις ατομικές σας ανάγκες και είναι σε θέση να σας κατευθύνουν κατάλληλα.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram