Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και περισσότερες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, καταλήγει μελέτη που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Τα ευρήματα όμως βρίσκονται σε διαφωνία με προηγούμενες έρευνες και ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν πείθονται.
Διεθνές ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και δύο έλληνες επιστήμονες, αναφέρει στο British Journal of Nutrition ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα ουσιών όπως τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα συμβατικά προϊόντα φέρουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων και υψηλότερες συγκεντρώσεις του τοξικού μετάλλου καδμίου.
Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Κάρλο Λέιφερτ του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Nature ότι η έρευνα είναι πιο αξιόπιστη από προηγούμενες επειδή βασίστηκε σε μεγαλύτερο σετ δεδομένων -συνολικά 343 έρευνες δημοσιευμένες στον επιστημονικό Τύπο.
Το 2012, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέφεραν στο Annals of Internal Medicine ότι η ανασκόπηση 237 προηγούμενων μελετών δεν έδειξε σημαντικές διαφορές στο διατροφικό περιεχόμενο συμβατικών και βιολογικών προϊόντων.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε το 2009 μια μετα-ανάλυση για λογαριασμό της βρετανικής Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων, η οποία κάλυψε 67 προηγούμενες μελέτες και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Επικεφαλής της μελέτης του 2009 ήταν ο Αλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος δήλωσε στο Nature ότι η νέα μελέτη πάσχει από προβλήματα μεθοδολογίας, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μελέτες διαφορετικής ποιότητας, κάτι που μειώνει την αξιοπιστία.
Δύσπιστος με τα ευρήματα εμφανίστηκε επίσης ο Τομ Σάντερς του King’s College στο Λονδίνο, καθώς και ο Ρίτσαρντ Μίτεν του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων στο Νόργουιτς της Βρετανίας, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για οφέλή στην υγεία από τις μικρές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων.
Είναι κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Λέιφερτ, καθώς η μελέτη δεν απαντά στο ερώτημα του εάν τα αυξημένα αντιοξειδωτικά θα είχαν διαφορά για την ανθρώπινη υγεία.
Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν η Αιμιλία Μαρκέλλου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και ο Χαρίλαος Γιώτης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram