Τα μικρόβια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Εκατομμύρια ασθενείς απειλούνται σε όλον τον κόσμο.
Όταν τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να δράσουν οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και οι ασθενείς εγκαταλείπονται στη μοίρα τους. Για αυτό ευθύνονται κάποια βακτήρια που είναι ανθεκτικά απέναντι σε όλα τα φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Πρόσφατα δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις δώδεκα πιο επικίνδυνες ομάδες βακτηρίων. Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σε πανεπιστήμια και φαρμακοβιομηχανίες που θα δημιουργήσουν νέα αντιβιοτικά.
Από την κατάσταση αυτή απειλούνται εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο, όπως δήλωσε η Εβελίνα Τακονέλι, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εταιρείας το 60% των ασθενών που δεν μπορούν να θεραπευτούν με τη χρήση αντιβιοτικών χάνουν τελικά τη ζωή τους. Το 2014 βρετανοί ερευνητές μίλησαν για 700.000 νεκρούς τον χρόνο.
Πρόβλημα η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών
Το ζήτημα θα απασχολήσει μία συνάντηση ειδικών σε θέματα υγείας την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο. «Χρειαζόμαστε σήμερα και στο μέλλον αποτελεσματικά αντιβιοτικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεταδοτικές ασθένειες» είπε υπουργός Υγείας της Γερμανίας Χέρμαν Γκρέε. Από την πλευρά του η ειδικός σε θέματα αντιβιοτικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαρί-Πολ Κινί τόνισε ότι «η ανθεκτικότητα των ασθενειών απέναντι στα αντιβιοτικά μεγαλώνει κι εμείς δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Εάν αφήσουμε τα αντιβιοτικά στα χέρια της αγοράς μόνο, δεν πρόκειται να παραχθούν εγκαίρως αυτά που χρειαζόμαστε».
Ιδιαιτέρως επικίνδυνα είναι τα μικρόβια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι σε συνδυασμούς αντιβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια αλλάζουν διαρκώς και έτσι έχουν ανοσία ακόμη και σε νέα αντιβιοτικά. Αυτή την ανοσία είναι σε θέση να μεταδίδουν και σε άλλα βακτήρια.
Εκτός από ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπείες, έχουν καθετήρα ή αναπνέουν με μηχανική υποστήριξη από αυτή την κατάσταση απειλούνται κυρίως όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας ή σε θεραπευτικά κέντρα. Το πρόβλημα εκεί είναι η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, καθώς δεν υπάρχει σταθερά γιατρός και οι φιλοξενούμενοι παίρνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία. Εξάλλου οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη ανοσία στα μικρόβια και είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram