Το ελαιόλαδο είναι ο βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής, το πρώτο συστατικό στην ελληνική κουζίνα και ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα που βρίσκουμε στα supermarket. Γυάλινες φιάλες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, pet με παρθένο ελαιόλαδο, ντενεκέ με ελαιόλαδο αλλά και premium εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ, ΠΓΕ ή και με ισχυρισμούς υγείας.
Κατηγορίες Ελαιόλαδων
Υπάρχουν 8 διαφορετικές κατηγορίες ελαιόλαδων και πυρηνέλαιων, όμως στο εμπόριο επιτρέπονται μόνο οι 3 που αναφέρονται παρακάτω:
Το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» είναι η κατηγορία με την υψηλότερη ποιότητα. Οργανοληπτικά δεν εμφανίζει ελαττώματα, είναι φρουτώδες και το επίπεδο οξύτητας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,8%.
Το «παρθένο ελαιόλαδο» είναι επίσης φρουτώδες αλλά έχει κάποια οργανοληπτικά ελαττώματα σε πολύ χαμηλά ποσοστά. H οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.
Το «πυρηνέλαιο» προέρχεται από τη μείξη εξευγενισμένου πυρηνέλαιου που δεν έχει γεύση, οσμή και οξύτητα και στο οποίο προστίθεται μικρό ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ή παρθένου ελαιόλαδου, ώστε να είναι βρώσιμο και να καταναλώνεται με ασφάλεια. Είναι σαφώς υποδεέστερο έλαιο σε σχέση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά είναι καλύτερο από όλα τα σπορέλαια που κυκλοφορούν στην αγορά διότι κρατά τη βασική του σύσταση, το ελαϊκό οξύ. Για να χαρακτηριστεί ως πυρηνέλαιο θα πρέπει η οξύτητά του να μην υπερβαίνει το 1%.
Μην κρίνετε από το χρώμα
Παρότι το χρώμα του ελαιολάδου ποικίλλει από πράσινο έως χρυσαφί, αυτό δεν είναι δείκτης ποιότητας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το χρώμα δεν παίζει κανέναν ρόλο στην ποιότητα του ελαιολάδου και αυτός είναι και ο λόγος που οι διαπιστευμένοι δοκιμαστές και γευσιγνώστες, δοκιμάζουν τα δείγματα σε μπλε και σπανιότερα σε κόκκινα, γυάλινα ποτηράκια, ώστε να μην επηρεάζονται καθόλου από το χρώμα κάθε δείγματος.
Πώς να το δοκιμάσετε
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό ποτήρι και ζεστάνετε το με τις παλάμες σας. Μυρίστε το προσεκτικά. Ένα καλό ελαιόλαδο πρέπει να έχει φρέσκα, έντονα αρώματα ελιάς, φρούτων, γρασιδιού, βοτάνων. Αν μυρίζετε κάτι σαν μούχλα, ξίδι, «καντηλάκι» ή μεταλλική μυρωδιά είναι σημάδι ότι το προϊόν είναι χαμηλής ποιότητας ή έχει αλλοιωθεί. Πάρτε μια μικρή γουλιά στο στόμα χωρίς να το καταπιείτε αμέσως, αναπνεύστε ελαφρά από το στόμα ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα.
Τι προσέχουμε στις ετικέτες
Αναζητάμε προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Ελέγξτε την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία. Όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο, καθώς η ποιότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram