Οσοι είναι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο δείχνει νέα έρευνα
Οι άνθρωποι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ζουν πιο πολλά και πιο ευτυχισμένα χρόνια γιατί αντιμετωπίζουν λιγότερες στρεσογόνες καταστάσεις, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ οι αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι αντιδρούσαν σε στρεσογόνες καταστάσεις και ανέκαμπταν με τον ίδιο τρόπο, οι πρώτοι ήταν σε καλύτερη συναισθηματική κατάσταση καθώς βρίσκονταν πιο αραιά σε αυτή τη θέση.
Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αυτό ελαχιστοποιούν το επίπεδο του στρες παραμένει ασαφής, αλλά οι ερευνητές θεωρούν πως είτε αποφεύγουν διενέξεις, χαμένα κλειδιά, κίνηση στους δρόμους και άλλους παράγοντες εκνευρισμού ή, απλώς, δεν τους αντιλαμβάνονται ως τέτοιους.
Άλλες μελέτες απέδειξαν πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και πιο ευτυχισμένο βίο, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς η στάση αυτή οδηγεί σε υγιή γήρανση.
«Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες μελέτες, που συνδέουν την αισιοδοξία με τη μακροζωία, την υγιή γήρανση και τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, φάνηκε ως λογικό επόμενο βήμα να μελετήσουμε αν η αισιοδοξία μπορεί να προστατεύει από τις επιπτώσεις του στρες στους ηλικιωμένους» δήλωσε η Δρ. Lewina Lee, κλινική ψυχολόγος στο Veterans Affairs Boston Healthcare System και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Η Δρ. Lee και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία πολλών δεκαετιών πίσω για να δουν εάν οι αισιόδοξοι καταφέρουν να ορθοποδήσουν πιο γρήγορα, μετά από κάποια αναποδιά, ωστόσο δεν φάνηκε να συμβαίνει.
«Ανακαλύψαμε πως οι πιο αισιόδοξοι άνδρες (σ.σ. το δείγμα τους ήταν άνδρες) ανέφεραν ότι είχαν λιγότερους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, γεγονός που εξηγούσε, εν μέρει, τα χαμηλότερα επίπεδα αρνητικής διάθεσης» είπε η Lee, εξηγώντας πως το στοιχείο αυτό έδειχνε πως «είτε περιόριζαν την έκθεσή τους σε στρεσογόνες καταστάσεις, είτε ήταν λιγότερο πιθανό να αντιληφθούν ή χαρακτηρίσουν μία κατάσταση ως τέτοια».
Η έρευνα της, που δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology, επικεντρώθηκε σε μεγαλύτερους άνδρες, αλλά τα στοιχεία μπορεί να ισχύουν και για γυναίκες μεγάλης ηλικίας.
Οδηγίες αισιοδοξίας
Τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας τείνουν να είναι σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, αλλά η Lee θεωρεί ότι υπάρχουν τρόποι για να αλλάξει κάποιος στάση.
«Ένας τρόπος για να γίνουμε πιο αισιόδοξοι είναι να αναπτύξουμε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούμε ή κρίνουμε μια κατάσταση, εσωτερικά» δήλωσε και ανέφερε πως συχνά η πρώτη αντίδραση είναι αρνητική και «θα ήταν χρήσιμο, όταν πιάνουμε τους εαυτούς μας να το κάνουν, να σκεφτούμε διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram