Μπορεί να συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά συγκροτήματα του πλανήτη, οι Pink Floyd, που κυκλοφορούν νέο άλμπουμ στις 7 Νοεμβρίου έχουν… τη σκοτεινή πλευρά τους.
1. Οι Pink Floyd θεωρείται πως κυκλοφόρησαν το πρώτο χέβι-μέταλ τραγούδι της ροκ ιστορίας, το “Nile Song” του 1969, λίγους μήνες πριν την εμφάνιση των Black Sabbath.
2. Το τραγούδι “Arnold Layne” (1967) απαγορεύτηκε να παιχτεί από το ραδιόφωνο του BBC καθώς οι στίχοι του αναφέρονταν σε έναν κλεπτομανή τραβεστί, ενώ μια βρετανική εφημερίδα το χαρακτήρισε ως «έναν εορτασμό της σεξουαλικής διαστροφής».
3. Ο πρώτος τους ηγέτης, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Σιντ Μπάρετ, σε μια συναυλία ανακάτεψε χάπια LSD με μπριγιαντίνη μαλλιών και έβαλε το μίγμα στο κεφάλι του. Καθώς όμως στεκόταν συνεχώς κάτω από έναν ζεστό προβολέα, το μείγμα έλιωσε κι άρχισε να στάζει πάνω από το κεφάλι του και να πέφτει στα μάγουλα του, κάνοντας το πρόσωπο του να μοιάζει με μια κέρινη κούκλα.
4. Το καλοκαίρι του 1962 ο Μπάρετ και ο (μετέπειτα αντικαταστατής του στο συγκρότημα) Ντέιβιντ Γκίλμορ ταξίδεψαν στα νότια της Γαλλίας κάνοντας ωτοστόπ και κερδίζοντας χρήματα παίζοντας με τις κιθάρες τους σε δημόσιους χώρους.
5. Η απόφαση της εκδίωξης του Μπάρετ από το συγκρότημα, λόγω εθισμού του στο LSD, πάρθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1968: εκείνο το πρωινό οι τρεις Floyd μπήκαν στο βαν που θα τους μετέφερε στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου το βράδυ θα έδιναν μια συναυλία. Κάποιος (χωρίς να θυμάται κανείς ποιός ακριβώς) ρώτησε «θα περάσουμε να πάρουμε τον Σιντ;» και οι υπόλοιποι απλώς αρνήθηκαν.
6. Στην τελευταία επίσημη συνέντευξη που έδωσε ο Μπάρετ, το 1972, στο περιοδικό Rolling Stone, όταν ρωτήθηκε γιατί τα παράτησε, απάντησε πως «το μόνο που ήθελα από μικρός ήταν να παίζω κιθάρα και να χοροπηδάω. Αλλά από τους Pink Floyd και μετά, πολύς κόσμος μπλέχτηκε στα πόδια μου». Ο Μπάρετ πέθανε το 2006.
7. Το τρίτο τους άλμπουμ (κατά το ήμισυ στουντιακού και κατά το ήμισυ «ζωντανά» ηχογραφημένου) έχει τίτλο Ummagumma (1969), που είναι μια λέξη της βρετανικής αργκό για το σεξ.
8. Το φθινόπωρο του 1971 το συγκρότημα επέστρεφε στο Λονδίνο μετά από μια περιοδεία στην Ασία, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε κενό αέρος πάνω από τα Ιμαλάια. Οι αναταράξεις ήταν τόσο επικίνδυνες, ώστε μέχρι το 1979 και τα τέσσερα μέλη απέφευγαν να ταξιδεύουν δια αέρος.
9. Οι Pink Floyd διέκοπταν τις ηχογραφήσεις του Dark Side Of The Moon (1973) για να παρακολουθούν κάθε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Flying Circus των Monty Python. Γι’ αυτό κι ένα μέρος των εσόδων του άλμπουμ Dark Side Of Τhe Moon επενδύθηκε στη χρηματοδότηση της ταινίας Monty Python and the Holy Grail.
10. Στις αρχές του 1974 το συγκρότημα άρχισε να δουλεύει πάνω στην ιδέα της ηχογράφησης ενός άλμπουμ όχι με ήχους βγαλμένους από μουσικά όργανα, αλλά με ήχους αποκλειστικά από τη χρήση οικιακών αντικειμένων -εξ’ ου και ο τίτλος Household Objects. Ξόδεψαν ολόκληρες μέρες «φτιάχνοντας» νότες από τους χτύπους διαφορετικών μπουκαλιών μπύρας, έσκιζαν εφημερίδες για να φτιάξουν διαφορετικούς ρυθμούς κι ηχογράφησαν έναν ρυθμό χτυπώντας ένα σκουπόξυλο στο έδαφος ή ένα ξύλο με ένα τσεκούρι. Ωστόσο, το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε.
11. To πρωί της 5ης Ιουνίου 1975, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ Wish You Were Here (1975) εμφανίστηκε στην πόρτα του στούντιο ένας χόντρος τύπος, με ξυρισμένο κεφάλι που φορούσε ένα ξεφτισμένο πανωφόρι και κρατούσε μια πλαστική σακούλα σουπερμάρκετ. Ήταν ο Σιντ Μπάρετ. Ο Γκίλμορ τον ρώτησε τι κάνει κι εκείνος του απάντησε πως «είμαι μια χαρά, έχω μια έγχρωμη τηλεόραση σπίτι μου και το ψυγείο μου είναι πάντα γεμάτο με χοιρινά παϊδάκια».
12. Στη διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ The Wall (1979), το κλίμα ανάμεσα στον μπασίστα Ρότζερ Γουότερς και τον πιανίστα Ρικ Ράιτ ήταν τόσο τεταμένο, ώστε επιστρατεύτηκε ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος, επιφορτισμένος με το καθήκον του «πυροσβέστη», δηλαδή να χαλαρώνει τα οξυμένα νεύρα και να μειώνει τις εντάσεις ανάμεσα τους.
13. Η αιτία της απόλυσης του Ράιτ από το συγκρότημα ήταν η άρνηση του να διακόψει, τον Αύγουστο του 1979, τις καλοκαιρινές του διακοπές στο εξοχικό του στη Λίνδο της Ρόδου προκειμένου να μεταβεί στη Γαλλία και να ηχογραφήσει κάποια πιανιστικά μέρη που είχαν απομείνει για τις ανάγκες του άλμπουμ The Wall.
14. Σε όλη την παγκόσμια περιοδεία του The Wall (1980-81), καθένα από τα τέσσερα μέλη είχε δικό του, ατομικό «τροχόσπιτο», με αυτά του Ράιτ και του Γουότερς να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αντικριστά, για να αποφευχθεί το αμήχανο ενδεχόμενο κάποια στιγμή να συναντηθούν οι ματιές τους.
15. Στην ταινία «The Wall» (1982) ο σκηνοθέτης Αλαν Πάρκερ στη σκηνή με το δικτατορικό παραλήρημα του κεντρικού ήρωα, χρησιμοποίησε αληθινούς βρετανούς νεοναζί, προκειμένου να υπάρχει περισσότερος ρεαλισμός. Επίσης, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο σερ Μπομπ Γκέλντοφ απαίτησε στη σκηνή του τραγουδιού “The Thin Ice” [που είναι γυρισμένη σε μια πισίνα] να επιπλέει πάνω σε ένα πλαστικό στρώμα κι όχι απευθείας στο νερό, επειδή δεν ήξερε κολύμπι.
16. Για την ηχογράφηση του τραγουδιού “Another Brick In The Wall”, η μπάντα χρησιμοποίησε την παιδική χορωδία του σχολείου Αϊλινγκτον Γκριν του Λονδίνου. Η μόνη αμοιβή ήταν, στο καθένα από τα 23 παιδιά, από ένα εισιτήριο για την επομένη συναυλία της μπάντας στο Ερλς Κορτ του Λονδίνου, από ένα αντίτυπο του άλμπουμ The Wall, καθώς κι από ένα 45άρι του “Another Brick In The Wall”.
17. Το εξώφυλλο του άλμπουμ Ummagumma (1969) είναι ένα παράδειγμα του λεγόμενου Droste effect (φαινόμενο Ντροστ), όταν η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε μικρότερη ανάλυση. Στο δε οπισθόφυλλο, ανάμεσα στον ηχητικό εξοπλισμό της μπάντας, ποζάρει στα αριστερά ο συνεργάτης της μπάντας, Πίτερ Ουότς, πατέρας της ηθοποιού Ναόμι Ουότς.
18. Το εξώφυλλο του άλμπουμ Atom Heart Mother (1970) απεικονίζει μία αγελάδα σε ένα λιβάδι και είναι πραγματική. Το όνομα της εν λόγω αγελάδας ήταν Lullubelle III.
19. Ενα από τα πιο περίεργα και κρυπτικά trivia για τους Pink Floyd είναι πως τα 23 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα του τραγουδιού “Echoes” [απ’ το άλμπουμ Meddle του 1971] είναι ίδια σε χρονική διάρκεια με το τελευταίο κομμάτι (το Jupiter and Beyond the Infinite) της ταινίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κούμπρικ.
20. Το τραγούδι “Seamus” [απ’ το άλμπουμ Meddle του 1971] αναφέρεται στον ομώνυμο σκύλο του Στιβ Μάριοτ των Small Faces, ο οποίος τον είχε δώσει στον Γκίλμορ να του τον φυλάει. Μάλιστα, στο τραγούδι ακούγεται και ο ίδιος ο σκύλος να γαβγίζει. Είναι η πρώτη εμφάνιση σκύλου σε κομμάτι ροκ μουσικής.
21. Το αρχικό εξώφυλλο του άλμπουμ Animals (1977) δεν θα ήταν το εργοστάσιο του Μπάτερσι στο Λονδίνο, αλλά θα απεικόνιζε ένα μικρό παιδί να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο των γονιών του και να τους βρίσκει να κάνουν σεξ σαν «ζώα».
22. Ο τίτλος του άλμπουμ «Division Bell» (1994) αναφέρεται στην καμπάνα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που όταν χτυπάει σημαίνει πως ήρθε η ώρα τα μέλη της να ψηφίσουν για ένα ζήτημα.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram