Τα φαχίτας με κοτόπουλο είναι φανταστική επιλογή για ένα τραπέζι σε φίλους αλλά και για όλη την οικογένεια. Τα φαχίτας (fajitas) είναι κλασική Tex-Mex συνταγή.
Λέγεται ότι επινοήθηκε κάπου ανάμεσα στο 1930 και το 1940, από Μεξικάνους εργάτες που δούλευαν στο Τέξας. Ορισμένες φορές, οι εργάτες αυτοί πληρώνονταν σε είδος, με κοπές κρεάτων που δεν είχαν ιδιαίτερη αξία. Εφηύραν λοιπόν τρόπους να τα μαρινάρουν, να τα ψήνουν και να τα τρώνε σε τορτίγια.
Μετά τη δεκαετία του ’60, βλέπουμε σιγά-σιγά τα φαχίτας να μπαίνουν σε εστιατόρια, πλέον χρησιμοποιούνται καλύτερες κοπές κρέατος.
Τα φαχίτας μπορούν να γίνουν με διάφορα κρέατα, με μοσχάρι , κοτόπουλο, χοιρινό κ.ά. Εδώ τα κάνουμε με κοτόπουλο, που τρώγεται ευχάριστα και αφού κρυώσει, σε μορφή σάντουιτς ή wrap. Προτιμώ μπούτι γιατί είναι πιο ζουμερό και νόστιμο, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος, αν προτιμάμε.
Ψήνουμε κρεμμύδια και πιπεριές στο ίδιο τηγάνι, τα οποία σερβίρουμε με το κοτόπουλο μέσα στην τορτίγια. Προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε μαντεμένιο σκεύος, που πιάνει υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλιώς ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Τα φαχίτας σερβίρονται αν θέλουμε με διάφορα επιπλέον υλικά. Συνηθισμένη προσθήκη είναι η κλασική μεξικάνικη σάλσα, μια σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά και κόλιανδρο, την οποία ετοιμάζω και εγώ. Είναι και τέλειο ντιπ για νάτσος.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι, κομμένο ή λιωμένο αβοκάντο, ή γουακαμόλε. Μου αρέσει και λεπτοκομμένο άισμπεργκ, γιατί είναι δροσερό και τραγανό.
Τα βγάζουμε όλα χωριστά σε πιατέλες –τορτίγιες, κρεμμύδια και πιπεριές, κοτόπουλο, σάλσα κ.λπ.– και ετοιμάζει καθένας τη δική του τορτίγια με τον συνδυασμό που προτιμάει.
Συνοδεύουμε αν θέλουμε με ρύζι.
Συνταγή για φαχίτας με κοτόπουλο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
650 γρ. μπούτι κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. τριμμένο κύμινο
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
½ κ.γ. αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λάιμ
1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
Για τη σάλσα
- 400 γρ. τομάτες ώριμες, ψικολοκομμένες με όλα τα ζουμιά τους (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κονσέρβα)
- 7 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπερίτσα, κομμένη σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένη (αν δεν θέλουμε πικάντικα, βάζουμε λίγη γλυκιά πιπεριά)
- αλάτι
- 4-5 κ.σ. χοντροκομμένο κόλιανδρο
- 1-4 κ.σ. νερό (προαιρετικά)
Για το λιωμένο αβοκάντο
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι καγιέν, κατά βούληση
- ½-1 λάιμ στυμμένο (ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε)
Για το σερβίρισμα
- άισμπεργκ, φιλοκομμένο
- φύλλα κόλιανδρου
- τορτίγιες
- ρύζι βρασμένο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλσα, ώστε να τη βάλουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη συνταγή. Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες με τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκιες ντομάτες και δεν είναι πολύ ζουμερές, προσθέτουμε λίγο νερό. Καλύπτουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Σε μπολ λιώνουμε το αβοκάντο με πιρούνι και το ανακατεύουμε με τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι καγιέν. Καλύπτουμε και το βάζουμε ψυγείο για λίγο.
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά του κοτόπουλου σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό λάιμ και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και φτιάχνουμε μια πάστα.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μακρόστενες λωρίδες και το αλείφουμε με τα 3/4 του μείγματος των μπαχαρικών. Το αφήνουμε 10-15 λεπτά να μαριναριστεί.
- Στο μεταξύ, βάζουμε ένα τηγάνι μαντεμένιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε με σπάτουλα (stir-fry).
- Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κοτόπουλο χωρίς ζουμιά. Ψήνουμε γυρνώντας τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές για περίπου 7-8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν λίγο χρώμα.
- Βγάζουμε από το τηγάνι και αν θέλουμε μπορούμε να φρεσκάρουμε στο ίδιο τηγάνι ξανά τις πιπεριές.
- Αν θέλουμε, ζεσταίνουμε τις τορτίγιες για ένα λεπτό σε ζεστό τηγάνι.
- Βάζουμε μέσα σε τορτίγιες κοτόπουλο, κρεμμύδια, πιπεριές, σάλσα, άισμπεργκ και, αν θέλουμε γιαούρτι, ή λιωμένο αβοκάντο, συν λίγο επιπλέον κόλιανδρο, και τυλίγουμε.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram