
Η σημερινή γενιά των ενηλίκων δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα του ψηφιακού κόσμου όταν ήταν παιδιά. Οι ηλεκτρονικές συσκευές ήταν πολύ περιορισμένες και σίγουρα δεν αποτελούσαν το αναπόσπαστο κομμάτι που αποτελούν σήμερα από την ζωή ενός παιδιού.
Σήμερα τα παιδιά φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με τα κινητά, τις οθόνες και τον ψηφιακό κόσμο. Μπορεί να μην παίζουν παιχνίδια καζίνο online, όπως αυτά στο Vulkan Vegas, αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλα παιχνίδια που προτιμούν και στα οποία χαλάνε τον χρόνο τους.
Επομένως, η σημερινή γενιά των ενηλίκων είναι η πρώτη γενιά που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να προστατέψει τα παιδιά από τον ψηφιακό κόσμο. Πως θα γίνει αυτό; Τι κανόνες πρέπει να τηρηθούν; Αυτά και άλλα πολλά θα τα αναφέρουμε στο σημερινό άρθρο.
Επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες
Για αρχή, θα πρέπει να αναλύσουμε το πρόβλημα για να καταλάβουμε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Όλα ξεκινούν από το ότι το κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή κάθε παιδιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω επιπτώσεις…
Επιπτώσεις στην σωματική υγεία
Για αρχή, οι επιπτώσεις στην σωματική υγεία ενός ατόμου που περνάει πολλές ώρες μπροστά από οθόνες μπορεί να είναι σημαντικές και ποικίλες. Μια από τις πιο κοινές επιπτώσεις είναι η κακή στάση σώματος, η οποία με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και στους μύες. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης, όπως ξηροφθαλμία ή ακόμα και μυωπία. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε πολύ μικρά παιδιά να χρειάζονται γυαλιά, κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων ή ταμπλέτ για πολλές ώρες καθημερινά. Αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να υποτιμούνται, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.
Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Επιπτώσεις υπάρχουν και στην ψυχική υγεία του ατόμου και κατά την γνώμη μας, αυτές είναι οι πιο σημαντικές από όλες. Για αρχή, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση άγχους και επιθετικότητας. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και οι γονείς θα πρέπει να το αποτρέπουν με κάθε κόστος. Επίσης, το παιδί μπορεί να έχει μειωμένη συγκέντρωση και αντιληπτική ικανότητα στο σχολείο, κάτι που θα λέγαμε πως είναι καταστροφικό για τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για ένα παιδί.
Πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά
Ο λόγος της δημιουργίας αυτού του άρθρου είναι για να δούμε διάφορους δημιουργικούς και μη τρόπους με τους οποίους ένας γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να “ξεφύγει” από τα κινητά, τα τάμπλετ και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να στοχεύουν οι γονείς είναι να υπάρχει μια ισορροπία. Δεν χρειάζεται να κοπούν οι ηλεκτρονικές συσκευές εντελώς. Μπορούν να περιοριστούν και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία που ωφελούν το παιδί και δεν το βλάπτουν. Ας ξεκινήσουμε…
Θέστε σαφή χρονικά όρια
Τα χρονικά όρια είναι ο πρώτος κανόνας που θα πρέπει να θέσετε και θα πρέπει να είστε πάρα πολύ αυστηροί με την τήρησή του. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν 100% να καταπατησουν τα χρονικά σας όρια, αλλά εσείς δεν πρέπει να το επιτρέψετε διότι μετά από λίγο θα γίνει συνήθεια και δεν θα σέβονται κανένα όριο.
Ανάλογα με την κάθε μέρα, μπορείτε να επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το κινητό για 30-60 λεπτά. Αν μιλάμε για Σαββατοκύριακο και μέρες που δεν έχουν σχολείο, μπορείτε να αυξήσετε αυτό το όριο έως και τις 2 ώρες. Να είστε πάντα αυστηροί και να επιτηρείτε τα παιδιά σας.
Ζώνες χωρίς οθόνες
Ένας ακόμη έξυπνος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το κινητό όσο λιγότερο γίνεται, είναι να καθιερώσετε κάποιες ζώνες χωρίς οθόνες μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε πως στα οικογενειακά γεύματα, δεν επιτρέπονται οι ηλεκτρονικές συσκευές ή πως μια ώρα πριν τον ύπνο, δεν χρησιμοποιούμε κινητό.
Τέτοιου είδους περιορισμοί θα βοηθήσουν και εσάς και τα παιδιά σας, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Ενθαρρύνετε το φυσικό παιχνίδι
Πλέον όταν τα παιδιά ακούνε για παιχνίδια, περισσότερο σκέφτονται τα παιχνίδια από το κινητό παρά τα κανονικά παιχνίδια που μπορούν να παίξουν εκτός του σπιτιού ή και εντός με φίλους ή και μόνα τους. Δραστηριότητες όπως ποδήλατο, αθλήματα, κρυφτό και εξερεύνηση είναι μερικές πολύ καλές δραστηριότητες.
Αν ζείτε σε μεγάλη πόλη, πολλές από αυτές τις δραστηριότητες γίνονται κάπως δύσκολες διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Μπορείτε επομένως να παίξετε μέσα στο σπίτι, διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που θα σκεφτείτε μόνοι σας ή μαζί με τα παιδιά.
Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία με τον σωστό τρόπο
Η τεχνολογία, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και δεν χρειάζεται να το κόψετε 100%. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το παθητικό scrolling με εκπαιδευτικές εφαρμογές που στηρίζουν την μάθηση και την δημιουργικότητα. Επίσης, μπορείτε να επιτρέψετε την χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά σας αν πρόκειται για έρευνα, ανάγνωση e-books και για μουσική.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

